
Colostrum, znane również jako siara lub młodziwo, to pierwszy, niezwykle wartościowy pokarm nowo narodzonych ssaków. Jako że colostrum nie tylko ma właściwości odżywcze, ale również pomaga wzmacniać odporność, wykorzystuje się je w suplementach diety dla dzieci i dorosłych. Zawarte w colostrum immunoglobuliny, laktoferyna i inne substancje immunoaktywne wykazują działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwpasożytnicze, przeciwgrzybicze i antynowotworowe.
Spis treści:
Co to jest colostrum?
Colostrum to łacińska nazwa siary, inaczej młodziwa, czyli gęstej, żółtawej wydzieliny z gruczołów mlekowych u ssaków. Jest ona produkowana pod koniec ciąży i w ciągu pierwszych godzin od porodu. Colostrum stanowi najbardziej kompletny pokarm, jaki otrzymują po przyjściu na świat wszystkie ssaki, w tym ludzie.
W aptekach i sklepach możesz znaleźć suplementy diety na bazie colostrum bovinum (wołowego) lub od innych zwierząt, np. kóz, klaczy, owiec. Człowiek wykorzystuje część colostrum od zwierząt mlekodajnych, które nie jest w stanie spożytkować ich potomstwo.
Colostrum znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, zwłaszcza w suplementach diety do profilaktyki infekcji i wsparcia rekonwalescencji u dzieci i dorosłych. Dodatki do żywności z colostrum stosuje się również w przypadku samych zwierząt gospodarskich.
Sprawdź nasze analizy i opinie najpopularniejszych suplementów z colostrum w Google
RANKING SUPLEMENTÓW Z COLOSTRUM
Właściwości colostrum – na co pomaga?
Colostrum obfituje w ponad 250 składników aktywnych (to nawet 40 razy więcej niż w mleku właściwym). Wśród nich znajdują się witaminy, minerały, hormony, enzymy i przeciwciała, które organizm matki produkuje pod koniec ciąży. W ten sposób colostrum pomaga młodemu organizmowi prawidłowo się rozwijać i chroni go przed infekcjami.
Co dokładnie zawiera colostrum? Skład młodziwa
Jako pierwszy, najbardziej kompletny pokarm dla noworodków colostrum zawiera:
- białka,
- tłuszcze i kwasy tłuszczowe,
- węglowodany,
- witaminy,
- substancje mineralne.
Skład colostrum od mleka odróżnia zwłaszcza wysokie stężenia substancji odpornościowych: laktoferyny, lizozymu, alfa-laktoalbuminy, cytokin, immunoglobulin (IgG, IgM i IgA) oraz peptydów. Ich właściwości szerzej opisujemy niżej – przede wszystkim oddziałują w przewodzie pokarmowym noworodka, zapewniając mu tzw. odporność nieswoistą, czyli pierwszą linię ochrony przed szkodliwymi patogenami z zewnątrz.
Dokładna zawartość składników odpornościowych w colostrum różni się zależnie od wielu czynników, m.in. rasy, wieku i sposobu żywienia zwierząt, ale głównie od czasu pobrania colostrum. Z każdą godziną od porodu młodziwo zmienia swój skład i kaloryczność, stopniowo przekształcając się w tzw. mleko właściwe.
Warto również wiedzieć, że colostrum obfituje w czynniki wzrostu: IGF (insulinopodobny czynnik wzrostu), EGF (naskórkowy czynnik wzrostu), VEGF (czynnik wzrostu śródbłonka naczyniowego), PDGF (płytkopochodny czynnik wzrostu), TGF-alfa (transformujący czynnik wzrostu alfa), TGF-beta (transformujący czynnik wzrostu beta). Mają one biochemiczne właściwości regenerujące tkanki, np. mięśnie i chrząstki.
Immunoglobuliny (Ig) w colostrum
O jakości colostrum w głównej mierze decydują zawarte w nim immunoglobuliny: IgG, IgM i IgA. W młodziwie przeżuwaczy dominują immunoglobuliny IgG (stanowią ok. 80%), które np. krowy produkują intensywnie pod koniec ciąży. Z kolei u człowieka są to immunoglobuliny IgA (ok. 90%), mające kluczowe znaczenie dla noworodków. Jednak oba rodzaje uczestniczą w niszczeniu chorobotwórczych mikroorganizmów odpowiadających za infekcje: bakteryjne, wirusowe, grzybicze.
Warto wiedzieć, że łożysko jest nieprzepuszczalne dla immunoglobulin, dlatego noworodki przychodzą na świat bez własnych przeciwciał i są szczególnie podatne na infekcje.
O zawartości immunoglobulin w colostrum znacząco decyduje czas udoju. Ich stężenie w młodziwie maleje wraz z upływem czasu od porodu. Przykładowo u krów w ciągu doby po wycieleniu obserwuje się spadek przeciwciał w colostrum o ok. 52%. Zawartość białek odpornościowych na poziomie powyżej 50 g/l określa się jako dobrą.
Laktoferyna (Lf) w colostrum
Laktoferyna, czyli glikoproteina stanowiąca element odporności wrodzonej (nieswoistej) człowieka i innych ssaków, to jeden z najcenniejszych składników w colostrum. Wykazuje właściwości:
- przeciwbakteryjne – wobec bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych (np. E. coli, Listeria monocytogenes, Bacillus subtilis, Pseudomonas aureginosa),
- przeciwwirusowe – zwalcza wirusy otoczkowe i bezotoczkowe, np. zapalenia wątroby typu B i C, opryszczki typu 1 i 2, HIV, HPV, enterowirusy, adenowirusy, wirusy grypy, rotawirusy,
- przeciwpasożytnicze – hamuje wzrost pasożytów i zmniejsza ich zdolność do przylegania, np. w przypadku Giardia lamblia, Trichomonas vaginalis,
- przeciwgrzybicze – przeciwdziała m.in. grzybom Candida albicans i innym szczepom Candida,
- przeciwnowotworowe – stymuluje aktywność komórek układu odpornościowego, takich jak limfocyty NK (naturalni zabójcy) i makrofagi, które są zaangażowane w niszczenie komórek nowotworowych, a dodatkowo hamuje angiogenezę, czyli tworzenie nowych naczyń krwionośnych, kluczowe dla wzrostu i rozprzestrzeniania się nowotworów,
- przeciwzapalne – wpływa na aktywność różnych komórek układu odpornościowego, takich jak limfocyty, makrofagi i neutrofile, a ponadto reguluje produkcję cytokin prozapalnych.
Inne, cenne dla zdrowia właściwości laktoferyny występującej w colostrum to zwłaszcza:
- zdolność do wiązania żelaza,
- działanie ochronne na komórki nabłonka jelit i stymulowanie ich zdrowego wzrostu,
- wspieranie dojrzewania limfocytów T i B,
- zwiększanie wrażliwości bakterii na niektóre antybiotyki (m.in. wankomycynę i penicylinę),
- działanie synergistyczne z lekami przeciwwirusowymi (np. z inteferonem, acyclovirem, cidofovirem),
- pomaganie w hamowaniu odpowiedzi autoimmunologicznej,
- właściwości przeciwutleniające.
Laktoferynę wyizolowano po raz pierwszy w latach 60. XX wieku. Jest glikoproteiną o masie cząsteczkowej ok. 80 kDa. Ma postać pojedynczego łańcucha polipeptydowego, który składa się z 690 aminokwasów. Znajduje szerokie zastosowanie w suplementach diety i preparatach do początkowego oraz dalszego żywienia niemowląt i małych dzieci. Stanowi również popularny dodatek innych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego, np. napojów na bazie mleka.
Ciekawostka: laktoferyna występuje nie tylko w colostrum, ale również w innych wydzielinach ssaków, np. w ślinie, łzach, nasieniu, wydzielinach oskrzeli, przewodu pokarmowego i dróg rodnych. Mleko człowieka zawiera najwięcej laktoferyny, wykazuje ona jednak niższą aktywność antybakteryjną w stosunku do laktoferyny pochodzącej z mleka innych gatunków ssaków.
Laktoperoksydaza (Lp) w colostrum
Laktoperoksydaza to kolejne białko występujące w colostrum, które stanowi element niespecyficznej odporności komórkowej. Ma formę pojedynczego łańcucha polipeptydowego, który składa się z 612 aminokwasów. Odgrywa rolę naturalnego czynnika antybakteryjnego.
Według badań laktoperyksydaza przeciwdziała:
- bakteriom – Gram-ujemnym (m.in. E. coli, Salmonella spp., Pseudomonas spp., Campylobacter spp.) i gram-dodatnim (takim jak Listeria spp., Staphylococcus spp., Streptococcus spp.),
- wirusom – np. HIV, polio,
- grzybom,
- pleśniom,
- pierwotniakom.
Ze względu na te właściwości laktoperyksydaza stanowi naturalny konserwant w żywności, stosowany np. do mleka, mięsa, ryb, warzyw i owoców. Dodaje się ją również do środków higieny jamy ustnej.
Lizozym (Lz) w colostrum
Występujący w colostrum lizozym to niskocząsteczkowe białko enzymatyczne, które jest bogate w prolinę. Ma właściwości przeciwzapalne, stymuluje dojrzewanie limfocytów typu T i niszczy bakterie Gram-dodatnie. Stanowi element nieswoistej, humoralnej odpowiedzi immunologicznej.
Lizozym występuje również w innych płynach ustrojowych i tkankach zwierząt, np. we łzach, białku jaja kurzego, w mleku właściwym. Stosuje się go jako substancję konserwującą, m.in. w diagnostyce medycznej i w środkach wspomagających działanie antybiotyków.
Inne substancje w colostrum
- Colostrum zawiera również alfa-laktoalbuminę o właściwościach przeciwwirusowych i przeciwnowotworowych.
- Nie każdy o tym wie, ale występująca w colostrum kazeina również może stymulować ogólnoustrojową odpowiedź na infekcje.
Na co pomaga Colostrum? Wyniki badań naukowych
W sieci można natrafić na opinie, że colostrum działa tylko u noworodków, które mają dziewiczy układ pokarmowy. Warto jednak wiedzieć, że colostrum (zwłaszcza bovinum) i jego pochodne są szeroko badane pod kątem wpływu suplementacji na zdrowie zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Poniżej przedstawiamy najciekawsze wyniki badań naukowych, które dostarczają wiedzy na temat tego, na co pomaga colostrum.
Colostrum pomaga poprawić kondycję jelit
- Zwiększona przepuszczalność jelitowa to coraz częściej spotykane zaobserwowane zaburzenie układu trawiennego, które wynika z utraty naturalnej integralności nabłonka jelit. W wynikach badania opublikowanych w 2020 roku wykazano, że suplementacja colostrum pobranego 2 godziny po porodzie (500 mg dziennie) zmniejsza przepuszczalność jelitową [1]. Co istotne, w tym badaniu porównywano również skuteczność colostrum pobranego 24 i 72 godziny po porodzie, jednak to colostrum 2H wykazało największą skuteczność w porównaniu z placebo.
- W innym badaniu z 2020 roku analizowano wpływ suplementacji colostrum na ostrą biegunkę (wynikającą m.in, z infekcji E. coli i rotawirusów) u dzieci w wieku od 2 miesięcy do 6 lat. Dzieciom podawano przez tydzień colostrum pobrane w ciągu 6 godzin od porodu (standaryzowane na zawartość 350 mg IgG, 35,3 mg IgA i 25,3 mg IgM. Już po 48 godzinach zaobserwowano spadek nasilenia biegunki [2].
- Zgodnie z wynikami badania opublikowanego w 2011 roku suplementacja colostrum bovinum może pomagać przeciwdziałać biegunce podróżnych (wynikającej z infekcji E. coli). W badaniu, podczas którego uczestnicy 3 razy dziennie suplementowali 400 mg colostrum, odnotowano spadek częstotliwości występowania biegunki podróżnych o 83,3% w porównaniu z grupą placebo [3]
Colostrum wspomaga zdrowie górnych dróg oddechowych
- Wyniki badania przeprowadzonego w 2020 roku z udziałem 27-letniego pacjenta wskazują, że suplementacja colostrum (2 kapsułki po 500 mg dziennie przez 4 tygodnie) korzystnie wpłynęła na zdrowy mikrobiom śluzówki nosa i tym samym zmniejszyła ryzyko infekcji górnych dróg oddechowych [4].
- W 2017 roku przeprowadzono badanie z udziałem osób z alergiami układu oddechowego, które przez 3 miesiące suplementowały 1000 mg colostrum dziennie. Wykazano zmniejszenie objawów alergii i poprawę funkcji płuc w porównaniu z grupą placebo [5].
- W jednym z nowszych badań, którego wyniki opublikowano w 2023 roku, zweryfikowano wpływ suplementacji colostrum na zdrowie górnych dróg oddechowych u dzieci. Grupa 35 uczestników otrzymywała 500 mg colostrum 2 razy dziennie przez 15 dni, a następnie 500 mg colostrum raz dziennie przez 30 dni. Po tym czasie w porównaniu z grupą placebo u dzieci suplementujących colostrum odnotowano spadek ciężkości objawów oraz występowania infekcji [6].
Colostrum pomaga na odporność organizmu
- Badanie z 2013 roku wskazało, że połączenie laktoferyny oraz immunoglobulin z colostrum wołowego ogranicza występowanie przeziębienia i przyspiesza ustępowanie jego objawów u kobiet i mężczyzn. W badaniu wzięło udział 126 uczestników zgłaszających częste infekcje górnych dróg oddechowych. Przez 90 dni suplementowal 600 mg laktoferyny lub IgF. Całkowita liczba przeziębień odnotowanych w okresie badania wyniosła 48 w grupie suplementującej w porównaniu do 112 w grupie placebo [7].
- W badaniu na świniach wykazano, że suplementacja colostrum bovinum odegrała ochronną rolę w regulacji reakcji stanu zapalnego u prosiąt z sepsą noworodkową [8].
- W 2015 roku naukowcy postanowili zweryfikować wpływ suplementacji colostrum bovinum na spadek odporności po wysiłku fizycznym. Uczestnicy badania przez 4 tygodnie spożywali aż 20 g colostrum dziennie. Pobierano od nich próbki krwi żylnej oraz śliny, analizując zachodzące procesy odpornościowe. Odnotowano korzystny wpływ suplementacji colostrum na układ odpornościowy [9].
- W 2017 roku przeprowadzono badanie z udziałem 31 mężczyzn biegających przez 2 godziny przy 60% maksymalnej wydolności tlenowej. Wykazano, że suplementacja colostrum bovinum zmniejsza długotrwały, wywołany wysiłkiem fizycznym spadek odpowiedzi immunologicznej in vivo [10].
Colostrum pomaga na choroby przewlekłe
- Zgodnie z metaanalizą badawczą opublikowaną w 2022 roku suplementacja colostrum bovinum i jego pochodnych wykazała skuteczność w leczeniu wielu ludzkich komórek nowotworowych (m.in. raka przełyku, raka jelita grubego, raka płuc, raka piersi i raka jajników). Badacze wskazują laktoferynę i alfa-laktoalbuminę jako jedne z najskuteczniejszych składników colostrum w leczeniu niektórych postaci nowotworów [11].
- Badanie z 2002 roku dotyczyło wpływu lewatyw z colostrum bovinum na wrzodziejące zapalenie jelita grubego. 14 uczestników badania w wieku od 16 do 75 lat z łagodnym do umiarkowanie ciężkim zapaleniem jelita grubego przez 4 tygodnie otrzymywało lewatywę z colostrum lub placebo. Po tym czasie w grupie otrzymującej colostrum wykazano średnią redukcję objawów o 2,9 punkta [12].
Na co pomaga colostrum? Podsumowanie
Biorąc pod uwagę wyniki przytaczanych wyżej badań dotyczących colostrum, można spodziewać się, że suplementacja młodziwa korzystnie wpłynie na:
- kondycję jelit – zmniejszając ich przepuszczalność i łagodząc objawy biegunki,
- ogólną odporność organizmu – przeciwdziałając przeziębieniu, zwłaszcza infekcjom górnych dróg oddechowych,
- wsparcie organizmu w chorobach przewlekłych – o podłożu zarówno nowotworowym, jak i autoimmunologicznym.
Kwestie sporne
W przypadku rzetelnej oceny wpływu suplementacji colostrum na zdrowie nadal brakuje badań z klinicznie istotnymi pomiarami in vivo. Potrzebne są dobrze zaprojektowane, kontrolowane placebo i randomizowane badania kliniczne w celu ustalenia długoterminowego bezpieczeństwa, skuteczności i optymalnych porcji dziennych colostrum. Pozostajemy na bieżąco z badaniami dotyczącymi colostrum i zobowiązujemy się do systematycznego aktualizowania wiedzy w tym temacie.
Przeciwwskazania do suplementacji colostrum
Colostrum to naturalny suplement diety, a więc dla większości osób stosunkowo bezpieczny. Głównym przeciwwskazaniem do spożywania colostrum jest uczulenie na białka mleka krowiego (BMK) lub nadwrażliwość na inne składniki występujące w suplemencie diety.
Należy pamiętać, by nie przekraczać rekomendowanej przez producenta porcji dziennej colostrum. Dla zachowania zdrowia ważne są też zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Zobacz, jak oceniamy najpopularniejsze suplementy diety z colostrum w Google
RANKING SUPLEMENTÓW Z COLOSTRUM
Co to jest colostrum i na co pomaga? Podsumowanie
Colostrum, znane również jako siara, to pierwszy pokarm ssaków po porodzie, bogaty w składniki odżywcze i odpornościowe. Suplementacja colostrum zarówno na początku, jak i w późniejszych etapach życia, może wspierać odporność, poprawiać kondycję jelit oraz wspomagać organizm w chorobach przewlekłych. Badania naukowe potwierdzają pozytywny wpływ colostrum na zdrowie, jednak nadal jest ich stosunkowo mało.
Ten artykuł ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastępuje porady medycznej. Zanim wprowadzisz jakiekolwiek zmiany pod kątem swojego zdrowia, skonsultuj się z lekarzem.