Zasady działania algorytmu oceny suplementów diety z kolagenem na stawy
Nasz algorytm ocenia skład każdego kolagenu, łącznie przyznając od 0 do 100 punktów. Korzystamy z niego w poniższym rankingu:
RANKING KOLAGENU NA STAWY
Algorytm urodowy Wybieramy Kolagen ocenia (kliknij, by przejść do sekcji):

Zawartość kolagenu (maks. 50 pkt)
Algorytm Wybieramy Kolagen przyznaje najwięcej punktów kluczowemu składnikowi każdego kolagenu na stawy, czyli bioaktywnym peptydom kolagenowym.
Suplement, który bazuje na wysokiej jakości surowcu kolagenowym bez składników dodatkowych, jest lepszy od tego, który zawiera nieokreślony hydrolizat i liczne składniki dodatkowe [1-43]. Z tego względu nawet jedno- lub dwuskładnikowe produkty (np. kolagen z witaminą C) mają szansę znaleźć się wysoko w naszym rankingu kolagenu na stawy, a kolageny o rozbudowanych składach nie zawsze zajmują u nas pierwsze miejsca.
Producenci suplementów używają różnych rodzajów surowców kolagenowych, dlatego inaczej punktujemy kolageny:
- markowe, np. Peptan®, TENDOFORTE®, UC-Il® (maks. 50 pkt) – standaryzowane, przebadane peptydy, których sekwencje peptydów i jakość potwierdzono dokumentacją producenta i badaniami naukowymi,
- niemarkowe o masie cząsteczkowej <5000 Da, np. kolagen rybi 4000 Da (maks. 35 pkt) – czyli hydrolizaty kolagenu bez zarejestrowanych znaków towarowych i badań, ale z potwierdzoną niską masą cząsteczkową, dzięki której wiemy, że mogą być dobrze wchłaniane [21-32], [41],
- liofilizaty, np. liofilizowany kolagen typu I (maks. 30 pkt) – suszone w niskiej temperaturze (zamrożone i odparowane pod niskim ciśnieniem), które zachowały nienaruszoną strukturę i naturalne właściwości biologiczne,
- niemarkowe hydrolizaty, np. hydrolizowany kolagen wołowy (maks. 30 pkt) – dla których producent nie podaje informacji o marce, badaniach ani masie cząsteczkowej.
Jak oceniamy kolageny markowe?
Zazwyczaj oceniamy kolageny markowe do 30 pkt, jeżeli mają:
- badania naukowe, które wykazały efekty stosowania (po 5 pkt za 1 badanie, maks. 10 pkt),
- porcję dzienną zgodną z badaniami (20 pkt).
Tabela poniżej prezentuje liczbę badań markowych kolagenów na stawy:

Niekiedy kolagen na stawy otrzymuje więcej punktów (maks. 50 pkt), jeżeli zawiera więcej markowego surowca, niż stosowano w badaniach:
- do 10000 mg – otrzymuje dodatkowo 2 pkt za każde 1000 mg powyżej porcji z badań,
- powyżej 10000 mg (do 20000 mg) – otrzymuje dodatkowo 1 pkt za każde 10000 mg powyżej 10000 mg oraz porcji z badań.
Poniżej prezentujemy infografiki z przykładowymi ocenami kolagenów na stawy:




Jak oceniamy kolageny niemarkowe i liofilizaty?
Niżej oceniamy kolageny niemarkowe i liofilizowane w składzie suplementów, bo:
- niemarkowe hydrolizaty mogą bardzo się od siebie różnić i nie mają badań potwierdzających efekty stosowania,
- kolageny liofilizowane nie mają badań, które wskazywałyby, ile mg daje efekt porównywalny z hydrolizatami, a dodatkowo liofilizowany kolagen ma zastosowanie głównie w iniekcjach, rusztowaniach i materiałach biomedycznych, niekoniecznie jako doustny suplement dla ludzi [32-42].
Poniższa tabela prezentuje szczegółową punktację niemarkowych hydrolizatów, kolagenów natywnych i liofilizatów na stawy:

Dodatkowo punktujemy drugi kolagen w składzie (maks. 20 pkt)
Niektóre suplementy diety zawierają 2 rodzaje kolagenów w składzie. Za drugi kolagen w składzie przyznajemy dodatkowo maks. 20 pkt (wliczają się do całościowej oceny za zawartość kolagenu, czyli maks. 50 pkt).
Sposób oceny drugiego kolagenu w składzie:
- markowy surowiec – ma min. 1 badanie naukowe, które potwierdza efekty stosowania (maks. 5 pkt), ma porcję dzienną zgodną z badaniami (maks. 15 pkt),
- pozostałe surowce (kolageny niemarkowe i liofilizaty) oceniamy tak samo jak w pierwszym surowcu.
Właściwości kolagenu [Rozwiń]:
Zawartość witamin, minerałów i innych składników bez oświadczeń EFSA (maks. 13 pkt)
Kolagenom na stawy przyznajemy punkty za wybrane składniki dodatkowe, które nie mają autoryzowanych oświadczeń EFSA, ale ich oddziaływanie na stawy potwierdzają badania naukowe. To przykładowo krzem [44-46] i MSM [47-52], których ilość oceniamy osobno, a także inne składniki, m.in. glukozamina i chondroityna [53-66].
Krzem (maks. 2 pkt)
Tabela poniżej prezentuje szczegółowe kryteria oceny krzemu w kolagenach na stawy:

Właściwości krzemu [Rozwiń]:
Glukozamina, chondroityna MSM (maks. 7 pkt)
Poniższa tabela prezentuje kryteria oceny glukozaminy w kolagenach na stawy:

Właściwości glukozaminy [Rozwiń]:
Glukozamina to aminocukier potrzebny do budowy elementów chrząstki (m.in. proteoglikanów). Badania naukowe wskazują na to,, że glukozamina wpływa na równowagę pomiędzy procesami wytwarzania składników macierzy (anabolizmem) a degradacji (katabolizmem) [54].
Glukozamina jest klasyfikowana jako środek o powolnym, funkcjonalnym profilu działania (SYSADOA). W kontekście wsparcia struktur stawowych efekty suplementowania zależą od ilości, czasu stosowania i jakości glukozaminy [55].
Poniższa tabela przedstawia szczegółowe kryteria oceny chondroityny i MSM w kolagenach na stawy:

Właściwości chondroityny [Rozwiń]:
Chondroityna to naturalny składnik proteoglikanów (złożonych makrocząsteczek) chrząstki, wpływa na jej uwodnienie i sprężystość [56-57]. W badaniach naukowych wykazano, że chondroityna wspiera syntezę (produkcję) składników macierzy chrząstki, co przekłada się na jej korzystny wpływ na środowisko stawu (chrząstka, błona maziowa, kość podchrzęstna) [56-57].
Profil tolerancji chondroityny jest oceniany jako dobry. Duże przeglądy/metaanalizy badawcze nie wykazują zwiększonego ryzyka zdarzeń niepożądanych przy porcjach chondroityny w porównaniu z placebo [55].
Właściwości MSM [Rozwiń]:
Ze względu na obecność siarki, która może być wykorzystana do syntezy białek, MSM wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne [47-52]. Jest cennym składnikiem suplementów, zarówno na stawy, jak i urodowych. Więcej o działaniu MSM przeczytasz tutaj.
MSM uznaje się za bezpieczny dodatek do suplementów diety [47]. U niektórych osób (szczególnie z wrażliwym układem trawiennym) może jednak powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
Poniższa tabela przedstawia naszą ocenę stosunku glukozaminy, chondroityny i MSM w kolagenach na stawy:

Jakie efekty dają połączenia glukozaminy, chondroityny i MSM? [Rozwiń]:
W 2017 przeprowadzono badanie, którego uczestnicy przez 12 miesięcy suplementowali 1500 mg glukozaminy + 1200 mg siarczanu chondroityny + 500 mg MSM dziennie. W badaniu wzięły udział jeszcze dwie grupy: jedna suplementująca 1500 mg glukozaminy + 1200 mg siarczanu chondroityny (bez MSM), a druga spożywała placebo. W 12. tygodniu u osób suplementujących wariant z MSM wykazano istotnie wyższą poprawę wyników WOMAC i VAS niż w pozostałych grupach [58].
Połączenie glukozaminy z MSM (a także z chondroityną) jako podejście objawowe znajduje oparcie w badaniach naukowych. Glukozamina i chondroityna dostarczają budulca dla macierzy chrząstki (GAG/proteoglikany) i są klasyfikowane jako SYSADOA (Symptomatic Slow Acting Drugs for OsteoArthritis) o powolnym profilu działania, natomiast MSM wnosi element przeciwzapalny i antyoksydacyjny, a ponadto ma dobry profil bezpieczeństwa (GRAS) [58-64].
Jednocześnie metaanalizy i wytyczne podkreślają, że efekt suplementacji glukozaminy, chondroityny i MSM bywa umiarkowany i zależny od kondycji stawu, formy/jakości preparatu, czasu stosowania oraz proporcji składników [58-66].
Witaminy, minerały, składniki dodatkowe bez oświadczeń EFSA (maks. 4 pkt)
Poniższa tabela przedstawia kryteria oceny witamin, minerałów i innych składników dodatkowych w kolagenach na stawy bez oświadczeń EFSA:

Zawartość ekstraktów roślinnych (maks. 10 pkt)
Ekstrakty roślinne w składach kolagenów na stawy dzielimy na 2 grupy:
- antyoksydacyjne,
- przeciwzapalne
Ekstrakty o właściwościach antyoksydacyjnych (maks. 5 pkt)
Nasz algorytm ocenia najważniejsze ekstrakty roślinne o potwierdzonych badaniami właściwościach antyoksydacyjnych. Istnieje wiele różnych sposobów, w jakie substancje zawarte w tych ekstraktach mogą neutralizować wolne rodniki i chronić komórki przed stresem oksydacyjnym. Dla uproszczenia wszystkie te ekstrakty określamy jako „antyoksydanty".
Ekstrakty te mają też różną siłę działania antyoksydacyjnego, biodostępność i synergię działania, dlatego każdy z nich podlega indywidualnej ocenie [67-68].
Poniższa tabela przedstawia indywidualne oceny ekstraktów roślinnych o właściwościach antyoksydacyjnych:

Właściwości antyoksydantów [Rozwiń]:
Antyoksydacyjne ekstrakty roślinne (np. zielona herbata/EGCG, resweratrol, kwercetyna, ekstrakt z pestek z winogron itp.) to skoncentrowane związki pomagające ograniczać nadmiar wolnych rodników i wspierać naturalne systemy obronne komórek [67-68].
Antyoksydanty mają różne mechanizmy działania – jedne bezpośrednio „wygaszają” wolne rodniki, inne włączają enzymy ochronne (np. przez szlak Nrf2), a część wycisza kaskady zapalne [67-68].
Poszczególne ekstrakty różnią się profilami bezpieczeństwa i dowodami potwierdzającymi ich działanie, dlatego każdy oceniamy indywidualnie [67-68].
Dodatkowo punktujemy określone połączenia antyoksydantów w kolagenach na stawy (+0,5 pkt), ponieważ:
- kurkumina + resweratrol – mają silne właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, kurkumina działa na szlaki zapalne w organizmie, a resweratrol wspiera zdrowie tkanki łącznej i naczyń krwionośnych [69],
- omega-3 (EPA i DHA) + kurkumina – omega-3 mają silne właściwości przeciwzapalne, szczególnie jeśli chodzi o stawy, a kurkumina wzmacnia te efekty, ponadto omega-3 mogą poprawiać biodostępność kurkuminy [70],
witamina C + proantocyjanidyny z pestek winogron – witamina C wspiera syntezę kolagenu, który jest kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania chrząstki, a proantocyjanidyny działają jako silne antyoksydanty, wspomagając ochronę komórek stawowych przed stresem oksydacyjnym [71],
- glutation + selen – glutation to jeden z najsilniejszych naturalnych antyoksydantów, a selen wspiera jego regenerację i działanie, dlatego razem mogą pomagać w detoksykacji i ochronie komórek stawowych [72],
- astaksantyna + omega-3 (EPA i DHA) – astaksantyna jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów, a omega-3 działają przeciwzapalnie, razem mogą wspierać prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych oraz przyczyniać się do redukcji dyskomfortu i stanów zapalnych w stawach [73],
- polifenole z oliwek (hydroksytyrozol) + kurkumina – hydroksytyrozol wspiera prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, a kurkumina dodatkowo wspomaga redukcję stanu zapalnego [74],
- witamina E + selen – witamina E chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, a selen wspiera działanie antyoksydacyjne [75].
Ekstrakty o właściwościach przeciwzapalnych (maks. 5 pkt)
Ekstrakty roślinne o działaniu przeciwzapalnym, takie jak kurkumina, imbir, tarczyca bajkalska, czarci pazur czy kadzidłowiec, coraz częściej pojawiają się w kolagenach na stawy, a także w innych suplementach diety. Mogą wspomagać utrzymywanie równowagi procesów zapalnych, co bywa istotne przy aktywnym trybie życia i zwiększonym obciążeniu stawów.
Ekstrakty przeciwzapalne różnią się siłą, mechanizmem, biodostępnością i synergią działania, dlatego każdy z nich oceniamy indywidualnie.
Zwróć uwagę, że skuteczność takich składników zależy w dużej mierze od jakości ekstraktu. Standaryzowane i markowe formy dają pewność stałej zawartości związków bioaktywnych i często charakteryzują się lepszą biodostępnością. Dzięki temu ich działanie wspierające jest bardziej przewidywalne i powtarzalne w porównaniu z ekstraktami niestandaryzowanymi [76].
Poniższa grafika przedstawia indywidualne oceny ekstraktów roślinnych o działaniu przeciwzapalnym oraz sposób oceny:

Dodatkowo punktujemy określone połączenia antyoksydantów (+0,5 pkt).
- Kadzidłowiec (Boswellia serrata) + kurkuma (Curcuma longa) – oba ekstrakty wykazują silne właściwości przeciwzapalne, choć działają na różne szlaki metaboliczne. Boswellia hamuje enzym 5-lipooksygenazę, a kurkumina – enzym COX-2 oraz cytokiny prozapalne (TNF-α, IL-6). Wspólnie mogą wspomagać obniżanie poziomu stanów zapalnych, co prowadzi do złagodzenia dyskomfortu i poprawy ruchomości stawów. Kurkumina jest lepiej przyswajana z dodatkiem piperyny, więc możesz rozważyć wzbogacenie suplementu o ten składnik [77].
- Imbir (Zingiber officinale) + Kurkuma (Curcuma longa) – kombinacja kurkuminy i gingerolu wykazuje silniejsze łączne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne niż każdy związek osobno [78-80].
- Imbir (Zingiber officinale) + Tarczyca bajkalska (Scutellaria baicalensis) – działają synergicznie w wygaszaniu stanu zapalnego. Tarczyca hamuje główne czynniki stanu zapalnego, a imbir dopełnia tego działania na enzymach [81].
- Kadzidłowiec (Boswellia serrata) + imbir (Zingiber officinale) + glukozamina – 6-miesięczne badanie rejestrowe wykazało spadek dyskomfortu (WOMAC), lepszą wydolność chodu i niższe markery zapalne u osób z OA kolana [82].
Czysty skład (maks. 10 pkt)
W tej kategorii każdy suplement otrzymuje od nas 10 punktów na start. Jeśli kolagen na stawy ma czysty skład, zachowuje maks. 10 pkt. Przyznajemy punkty ujemne za dodatek cukrów, słodzików, soków, sztucznych barwników i konserwantów [83].
Poniższa tabela przedstawia szczegółowy sposób oceny czystego składu w kolagenach na stawy:

Niektóre składniki dodatkowe są konieczne dla zachowania formy czy świeżości suplementów diety, inne są opcjonalne, a pozostałe mogą być wręcz niewskazane:
- Cukier – nie wnosi wartości do skuteczności, a dodaje kalorie i ładunek glikemiczny. Przy dłuższym stosowaniu może nasilać glikację białek (AGEs), co nie sprzyja tkance łącznej i skórze. W płynnych shotach bywa go sporo, a to obniża „gęstość aktywnych składników” [84].
- Niektóre słodziki – część z nich (np. acesulfam K, sukraloza) ma kontrowersje dot. mikrobioty, tolerancji jelitowej lub apetytu. Poliole (np. sorbitol) u wrażliwych osób powodują wzdęcia/biegunki. Skoro nie poprawiają działania substancji aktywnej, obniżają ocenę składu [85].
- Sztuczne barwniki – azo-barwniki (np. E102 tartrazyna, E124) są powiązane z nadwrażliwością skórną/oddechową u części osób i wymagają ostrzeżeń w UE. Kolor nie zwiększa efektywności, więc to niepotrzebne ryzyko. Naturalne barwniki (np. beta-karoten, koncentrat buraka) traktujemy łagodniej [86].
- Konserwanty – w proszkach zwykle nie są potrzebne, w płynach bywa, że są, ale preferujemy „czystsze” rozwiązania. Benzoesan sodu w obecności witaminy C może sprzyjać powstawaniu śladowego benzenu; sorbinian czy siarczyny wywołują reakcje u osób nadwrażliwych. Jeśli da się ich uniknąć – odejmujemy punkty [87-88].
- Zasada ogólna – każdy zbędny dodatek rozcieńcza porcję substancji aktywnej, zwiększa ryzyko nietolerancji i komplikuje etykietę. Premiuje się składy „clean label”, czyli możliwie bez cukru, bez kontrowersyjnych słodzików, bez sztucznych barwników i konserwantów, zwłaszcza gdy forma produktu tego nie wymaga.
Zawartość witamin i minerałów z oświadczeniami EFSA (maks. 7 pkt)
W kolagenach na stawy oceniamy witaminy i minerały mające oświadczenia Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA):
- związane z oddziaływaniem na stawy, kości,
- o działaniu antyoksydacyjnym,
- przyczyniające się do prawidłowego funkcjonowania tkanki łącznej [89].
Punktujemy witaminy: D i K, a także minerały: mangan (Mn), cynk (Zn), miedź (Cu), selen (Se) i magnez (Mg) w składach kolagenów. Oceniamy ich porcje dzienne [89].
Poniższa tabela prezentuje szczegółowy sposób oceny witamin i minerałów z oświadczeniami EFSA w składach kolagenów na stawy:

Oświadczenia EFSA dla witamin związane ze wpływem na stawy i kości [Rozwiń]:
- witamina D pomaga zmniejszyć ryzyko upadków związanych z niestabilnością postawy i osłabieniem mięśni, upadek jest czynnikiem ryzyka złamań kości u mężczyzn i kobiet w wieku 60 lat i starszych,
- witamina D przyczynia się do prawidłowego wchłaniania/wykorzystywania wapnia i fosforu,
- witamina D pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi,
- witamina D pomaga w utrzymaniu zdrowych kości,
- witamina K pomaga w utrzymaniu zdrowych kości [89].
Oświadczenia EFSA dla minerałów związane ze wpływem na stawy i kości [Rozwiń]:
- wapń pomaga zmniejszyć utratę minerałów kostnych u kobiet po menopauzie, niska gęstość mineralna kości jest czynnikiem ryzyka osteoporotycznych złamań kości
- wapń jest niezbędny do utrzymania zdrowych kości,
- magnez pomaga w utrzymaniu zdrowych kości
- mangan pomaga w prawidłowym tworzeniu tkanek łącznych,
- mangan pomaga w utrzymaniu zdrowych kości,
- mangan pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym,
- cynk pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym,
- cynk pomaga w utrzymaniu zdrowych kości,
- miedź pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu tkanek łącznych,
- miedź pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym,
- selen pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym [89].
Zawartość kwasu hialuronowego (maks. 5 pkt)
Jedno z analizowanych przez nas badań dostarcza wniosków, że masa cząsteczkowa kwasu hialuronowego nie ma większego znaczenia dla efektów suplementacji [90]. Dlatego algorytm Wybieramy Kolagen ocenia zawartość kwasu hialuronowego na podstawie jego porcji dziennej [90-96].
Poniższa infografika prezentuje naszą ocenę porcji dziennych kwasu hialuronowego w kolagenach na stawy:

Właściwości kwasu hialuronowego [Rozwiń]:
Kwas hialuronowy (HA) to ważny składnik mazi stawowej: nadaje jej lepkosprężystość, zmniejsza tarcie powierzchni stawowych i działa jak amortyzator obciążeń. Wiąże duże ilości wody, dzięki czemu utrzymuje odpowiednie nawodnienie i elastyczność chrząstki.
W badaniach nad doustną suplementacją kwasem hialuronowym (HA) u osób z dyskomfortem stawów (głównie kolan) obserwowano umiarkowane, objawowe korzyści – zwykle poprawę komfortu i lepszą funkcję. Badania te trwały od kilku do kilkunastu tygodni [94-96].
Zawartość witaminy C (maks. 5 pkt):
- algorytm Wybieramy Kolagen premiuje ekstrakty roślinne standaryzowane na zawartość witaminy C, czyli witaminę C o naturalnym pochodzeniu [97-100],
- niżej oceniamy zawartość syntetycznej witaminy C w suplementach,
- osobno oceniamy porcję witaminy C (niezależnie od jej formy) [101].
Poniżej prezentujemy tabelę ze szczegółową oceną zawartości witaminy C w składach kolagenów urodowych:

Właściwości witaminy C [Rozwiń]:
Witamina C jest kofaktorem dla enzymu hydroksylaza prolinowa. Oznacza to, że jest konieczna, aby enzym ten mógł wpływać na prawidłowe przyłączanie się grup -OH do proliny. W znacznym uproszczeniu oznacza to, że witamina C jest niezbędna, by kolagen produkowany przez nasz organizm miał prawidłową strukturę [97-101].
Jak oceniamy kolagen na stawy? Podsumowanie
Wybieramykolagen.pl ocenia kolageny na stawy za pomocą zaawansowanego, autorskiego algorytmu. Jego rzetelność gwarantuje ponad 100 badań naukowych, z których korzystamy. Wszystkie kryteria oceny mają oparcie w aktualnych wynikach badań. Na ich podstawie wybraliśmy kluczowe składniki każdego kolagenu na stawy, czyli kolagen, kwas hialuronowy, witaminy, minerały, glukozaminę, chondroitynę, MSM, ekstrakty roślinne i kwas hialuronowy. Oceniamy również czysty skład suplementów.
Masz więcej pytań odnośnie algorytmu Wybieramy Kolagen? Skontaktuj się z nami. Chętnie podzielimy się z Tobą naszą wiedzą.
Sprawdź nasz ranking kolagenów, w którym zastosowaliśmy algorytm stawowy:
RANKING KOLAGENU NA STAWY
Źródła [Rozwiń]:
- Maia Campos, P. M. B. G., Melo, M. O., & Siqueira César, F. C. (2019). Topical application and oral supplementation of peptides in the improvement of skin viscoelasticity and density. Journal of cosmetic dermatology, 18(6), 1693–1699. https://doi.org/10.1111/jocd.12893
- Chen, Y.-P., Wu, H.-T., Wang, G.-H., & Liang, C.-H. (2018). Improvement of skin condition on skin moisture and anti-melanogenesis by collagen peptides from milkfish (Chanos chanos) scales. IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, 382(2), 022067. https://doi.org/10.1088/1757-899X/382/2/022067
- Chen, R.-H., Hsu, C.-N., Chung, M.-Y., Tsai, W.-L., & Liu, C.-H. (2008). Effect of different concentrations of collagen, ceramides, N-acetyl glucosamine, or their mixture on enhancing the proliferation of keratinocytes, fibroblasts and the secretion of collagen and/or the expression of mRNA of type I collagen. Journal of Food and Drug Analysis, 16(1), Article 11. https://doi.org/10.38212/2224-6614.2383
- Ohara, H., Ichikawa, S., Matsumoto, H., Akiyama, M., Fujimoto, N., Kobayashi, T., & Tajima, S. (2010). Collagen-derived dipeptide, proline-hydroxyproline, stimulates cell proliferation and hyaluronic acid synthesis in cultured human dermal fibroblasts. Journal of Dermatology, 37(4), 330–338. https://doi.org/10.1111/j.1346-8138.2010.00827.x
- Lugo, J. P., Saiyed, Z. M., & Lane, N. E. (2016). Efficacy and tolerability of an undenatured type II collagen supplement in modulating knee osteoarthritis symptoms: A multicenter randomized, double-blind, placebo-controlled study. Nutrition Journal, 15, 14. https://doi.org/10.1186/s12937-016-0130-8
- Lugo, J. P., Saiyed, Z. M., Lau, F. C., Molina, J. P., Pakdaman, M. N., Shamie, A. N., & Udani, J. K. (2013). Undenatured type II collagen (UC-II®) for joint support: A randomized, double-blind, placebo-controlled study in healthy volunteers. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 10(1), 48. https://doi.org/10.1186/1550-2783-10-48
- Schwartz, S. R., & Park, J. (2012). Ingestion of BioCell Collagen®, a novel hydrolyzed chicken sternal cartilage extract: Enhanced blood microcirculation and reduced facial aging signs. Clinical Interventions in Aging, 7, 267–273. https://doi.org/10.2147/CIA.S32836
- Praet, S. F. E., Purdam, C. R., Welvaert, M., Vlahovich, N., Lovell, G., Burke, L. M., Gaida, J. E., Manzanero, S., Hughes, D., & Waddington, G. (2019). Oral supplementation of specific collagen peptides combined with calf-strengthening exercises enhances function and reduces pain in Achilles tendinopathy patients. Nutrients, 11(1), 76. https://doi.org/10.3390/nu11010076
- Dressler, P., Gehring, D., Zdzieblik, D., Oesser, S., Gollhofer, A., & König, D. (2018). Improvement of functional ankle properties following supplementation with specific collagen peptides in athletes with chronic ankle instability. Journal of Bodywork & Movement Therapies, 22(4), 858. https://doi.org/10.1016/j.jbmt.2018.09.037
- Schunck, M., & Oesser, S. (2013). Specific collagen peptides benefit the biosynthesis of matrix molecules of tendons and ligaments. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 10(Suppl 1), P23. https://doi.org/10.1186/1550-2783-10-S1-P23
- Zdzieblik, D., Oesser, S., Gollhofer, A., & König, D. (2017). Improvement of activity-related knee joint discomfort following supplementation of specific collagen peptides. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, 42(6), 588–595. https://doi.org/10.1139/apnm-2016-0390
- Jendricke, P., Centner, C., Zdzieblik, D., Gollhofer, A., & König, D. (2019). Specific collagen peptides in combination with resistance training improve body composition and regional muscle strength in premenopausal women: A randomized controlled trial. Nutrients, 11(4), 892. https://doi.org/10.3390/nu11040892
- Kirmse, M., Oertzen-Hagemann, V., de Marées, M., Bloch, W., & Platen, P. (2019). Prolonged collagen peptide supplementation and resistance exercise training affects body composition in recreationally active men. Nutrients, 11(5), 1154. https://doi.org/10.3390/nu11051154
- Zdzieblik, D., Oesser, S., & König, D. (2021). Specific bioactive collagen peptides in osteopenia and osteoporosis: Long-term observation in postmenopausal women. Journal of Bone Metabolism, 28(3), 207–213. https://doi.org/10.11005/jbm.2021.28.3.207
- Khan, S. J., Rehman, S. U., Memon, F. R., Kalhoro, R., Memon, A. U., & Zainab, S. (2025). Effectiveness of calcium and vitamin D, with and without collagen peptide, in enhancing bone mineral density on postmenopausal women with osteopenia: A randomized controlled trial. Annals of Punjab Medical College, 19(1), 62–66. https://doi.org/10.29054/apmc/2025.1732
- Lacey, S., Bonnet, C., Seamans, K., & Doolan, A. (2019). Effect size statistics to inform an exploratory analysis of a double-blinded, randomised, placebo-controlled pilot clinical study to evaluate the efficacy of Naticol®, specific fish collagen peptides, to alleviate symptoms of osteoarthritis in the knee. Juniper Online Journal of Case Studies, 10(2), 30–37. https://doi.org/10.19080/JOJCS.2019.10.555783
- Duteil, L., Queille-Roussel, C., Maubert, Y., Esdaile, J., Bruno-Bonnet, C., & Lacour, J.-P. (2016). Specific natural bioactive type 1 collagen peptides oral intake reverse skin aging signs in mature women. Journal of Aging Research and Clinical Practice, 5(2), 84–92. https://doi.org/10.14283/jarcp.2016.97
- Duteil, L., Queille-Roussel, C., Bruno-Bonnet, C., & Lacour, J.-P. (2018). Effect of low dose type I fish collagen peptides combined or not with silicon on skin aging signs in mature women. JOJ Case Studies, 6(4), 001–005. https://doi.org/10.19080/JOJCS.2018.06.555692
- Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials. Journal of cosmetic dermatology, 14(4), 291–301. https://doi.org/10.1111/jocd.12174
- Jiang, J.-X., Yu, S., Huang, Q.-R., Zhang, X.-L., Zhang, C.-Q., Zhou, J.-L., & Prawitt, J. (2014). Collagen peptides improve knee osteoarthritis in elderly women: A 6-month randomized, double-blind, placebo-controlled study. Agro Food Industry Hi Tech, 25(2), 19–23. https://www.nutrielixir.fi/WebRoot/vilkasfi02/Shops/2017021306/MediaGallery/Jiang_AgroFood2014_Joint_OA_Peptan_Study.pdf
- Proksch, E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V., & Oesser, S. (2014). Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: A double-blind, placebo-controlled study. Skin Pharmacology and Physiology, 27(1), 47–55. https://doi.org/10.1159/000351376
- Oesser, S., Schunk, M., & Proksch, E. (2020). Positive effect of fish-derived Bioactive Collagen Peptides on skin health. NUTRAfoods, 2020(1), 127–133. https://doi.org/10.17470/NF-020-0025
- Proksch, E., Schunck, M., Zague, V., Segger, D., Degwert, J., & Oesser, S. (2014). Oral intake of specific bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis. Skin Pharmacology and Physiology, 27(3), 113–119. https://doi.org/10.1159/000355523
- Carrillo-Norte, J. A., García-Mir, B., Quintana, L., Buracchio, B., & Guerrero-Bonmatty, R. (2024). Anti-aging effects of low-molecular-weight collagen peptide supplementation on facial wrinkles and skin hydration: Outcomes from a six-week randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Cosmetics, 11(4), 137. https://doi.org/10.3390/cosmetics11040137
- Nomoto, T., & Iizaka, S. (2020). Effect of an oral nutrition supplement containing collagen peptides on stratum corneum hydration and skin elasticity in hospitalized older adults: A multicenter open-label randomized controlled study. Advances in Skin & Wound Care, 33(4), 186–191. https://doi.org/10.1097/01.ASW.0000655492.40898.55
- De Luca, C., Mikhal’chik, E. V., Suprun, M. V., Papacharalambous, M., Truhanov, A. I., & Korkina, L. G. (2016). Skin antiageing and systemic redox effects of supplementation with marine collagen peptides and plant-derived antioxidants: A single-blind case-control clinical study. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2016, 4389410. https://doi.org/10.1155/2016/4389410
- Borumand, M., & Sibilla, S. (2014). Daily consumption of the collagen supplement Pure Gold Collagen® reduces visible signs of aging. Clinical Interventions in Aging, 9, 1747–1758. https://doi.org/10.2147/CIA.S65939
- Czajka, A., Kania, E. M., Genovese, L., Corbo, A., Merone, G., Luci, C., & Sibilla, S. (2018). Daily oral supplementation with collagen peptides combined with vitamins and other bioactive compounds improves skin elasticity and has a beneficial effect on joint and general wellbeing. Nutrition Research, 57, 97–108. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2018.06.001
- Choi, S. Y., Ko, E. J., Lee, Y. H., Kim, B. G., Shin, H. J., Seo, D. B., Lee, S. J., Kim, B. J., & Kim, M. N. (2014). Effects of collagen tripeptide supplement on skin properties: A prospective, randomized, controlled study. Journal of Cosmetic and Laser Therapy, 16(3), 132–137. https://doi.org/10.3109/14764172.2013.854119
- Schlippe, G., Bölke, L., & Voss, W. (2015). Einfluss oraler Einnahme von Kollagen-Peptiden auf relevante Parameter der Hautalterung: Hautfeuchtigkeit, Hautelastizität und Hautrauigkeit. Aktuelle Dermatologie, 41(12), 529–534. https://doi.org/10.1055/s-0034-1393066
- Kalman, D. S., & Hewlings, S. (2020). The effect of oral hydrolyzed eggshell membrane on the appearance of hair, skin, and nails in healthy middle-aged adults: A randomized double-blind placebo-controlled clinical trial. Journal of Cosmetic Dermatology, 19(6), 1463–1472. https://doi.org/10.1111/jocd.13275
- Choi, S. Y., Ko, E. J., Lee, Y. H., Kim, B. G., Shin, H. J., Seo, D. B., Lee, S. J., Kim, B. J., & Kim, M. N. (2014). Effects of collagen tripeptide supplement on skin properties: A prospective, randomized, controlled study. Journal of Cosmetic and Laser Therapy, 16(3), 132–137. https://doi.org/10.3109/14764172.2013.854119
- Elavarasan, K., & Shamasundar, B. A. (2016). Effect of oven drying and freeze drying on the antioxidant and functional properties of protein hydrolysates derived from freshwater fish (Cirrhinus mrigala) using papain enzyme. Journal of Food Science and Technology, 53(2), 1303–1311. https://doi.org/10.1007/s13197-015-2084-9
- Steele, C. (2022). Collagen: A review of clinical use and efficacy. Nutritional Medicine Journal, 1(2), 12–36. https://www.nmi.health/collagen-a-review-of-clinical-use-and-efficacy/
- Clark, K. L., Sebastianelli, W., Flechsenhar, K. R., Aukermann, D. F., Meza, F., Millard, R. L., Deitch, J. R., Sherbondy, P. S., & Albert, A. (2008). 24-week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain. Current Medical Research and Opinion, 24(5), 1485–1496. https://doi.org/10.1185/030079908X291967
- Bruyère, O., Zegels, B., Leonori, L., Rabenda, V., Janssen, A., Bourges, C., & Reginster, J.-Y. (2012). Effect of collagen hydrolysate in articular pain: A 6-month randomized, double-blind, placebo-controlled study. Complementary Therapies in Medicine, 20(3), 124–130. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2011.12.007
- Van Vijven, J. P., Luijsterburg, P. A., Verhagen, A. P., van Osch, G. J., Kloppenburg, M., & Bierma-Zeinstra, S. M. (2012). Symptomatic and chondroprotective treatment with collagen derivatives in osteoarthritis: A systematic review. Osteoarthritis and Cartilage, 20(8), 809–821. https://doi.org/10.1016/j.joca.2012.04.008
- Trentham, D. E., Dynesius-Trentham, R. A., Orav, E. J., Combitchi, D., Lorenzo, C., Sewell, K. L., Hafler, D. A., & Weiner, H. L. (1993). Effects of oral administration of type II collagen on rheumatoid arthritis. Science, 261(5129), 1727–1730. https://doi.org/10.1126/science.8378772
- Khatri, M., Naughton, R. J., Clifford, T., Harper, L. D., & Corr, L. (2021). The effects of collagen peptide supplementation on body composition, collagen synthesis, and recovery from joint injury and exercise: A systematic review. Amino Acids, 53(10), 1493–1506. https://doi.org/10.1007/s00726-021-03072-x
- Liu, C., Sugita, K., Nihei, K., Yoneyama, K., & Tanaka, H. (2009). Absorption of hydroxyproline-containing peptides in vascularly perfused rat small intestine in situ. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 73(8), 1741–1747. https://doi.org/10.1271/bbb.90050
- Kim, D. U., Chung, H. C., Choi, J., Sakai, Y., & Lee, B. Y. (2018). Oral intake of low-molecular-weight collagen peptide improves hydration, elasticity, and wrinkling in human skin: A randomized, double-blind, placebo-controlled study. Nutrients, 10(7), 826. https://doi.org/10.3390/nu10070826
- Ohara, H., Matsumoto, H., Ito, K., Iwai, K., & Sato, K. (2007). Comparison of quantity and structures of hydroxyproline-containing peptides in human blood after oral ingestion of gelatin hydrolysates from different sources. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 55(4), 1532–1535. https://doi.org/10.1021/jf062834s
- Yamamoto, S., Deguchi, K., Onuma, M., Numata, N., & Sakai, Y. (2016). Absorption and urinary excretion of peptides after collagen tripeptide ingestion in humans. Biological & Pharmaceutical Bulletin, 39(3), 428–434. https://doi.org/10.1248/bpb.b15-00624
- Reffitt, D. M., Ogston, N., Jugdaohsingh, R., Cheung, H. F., Evans, B. A., Thompson, R. P., Powell, J. J., & Hampson, G. N. (2003). Orthosilicic acid stimulates collagen type 1 synthesis and osteoblastic differentiation in human osteoblast-like cells in vitro. Bone, 32(2), 127–135. https://doi.org/10.1016/S8756-3282(02)00950-X
- Araújo, L. A., Addor, F., & Campos, P. M. (2016). Use of silicon for skin and hair care: An approach of chemical forms available and efficacy. Anais Brasileiros de Dermatologia, 91(3), 331–335. https://doi.org/10.1590/abd1806-4841.20163986
- Martin, K. R. (2013). Silicon: The health benefits of a metalloid. Met Ions Life Sci, 13, 451–473. https://doi.org/10.1007/978-94-007-7500-8_14
- Butawan, M., Benjamin, R. L., & Bloomer, R. J. (2017). Methylsulfonylmethane: Applications and Safety of a Novel Dietary Supplement. Nutrients, 9(3), 290. https://doi.org/10.3390/nu9030290
- van der Merwe, M., & Bloomer, R. J. (2016). The Influence of Methylsulfonylmethane on Inflammation-Associated Cytokine Release before and following Strenuous Exercise. Journal of Sports Medicine, 2016, 7498359. https://doi.org/10.1155/2016/7498359
- Brien, S., Prescott, P., Bashir, N., Lewith, H., & Lewith, G. (2008). Systematic review of the nutritional supplements dimethyl sulfoxide (DMSO) and methylsulfonylmethane (MSM) in the treatment of osteoarthritis. Osteoarthritis and Cartilage, 16(11), 1277–1288. https://doi.org/10.1016/j.joca.2008.03.002
- Kim, L. S., Axelrod, L. J., Howard, P., Buratovich, N., & Waters, R. F. (2006). Efficacy of methylsulfonylmethane (MSM) in osteoarthritis pain of the knee: A pilot clinical trial. Osteoarthritis and Cartilage, 14(3), 286–294. https://doi.org/10.1016/j.joca.2005.10.003
- Pogačnik, T., Žmitek, J., Hristov, H., Keršmanc, P., Rogl Butina, M., & Žmitek, K. (2023). The effect of a 12-week dietary intake of food supplements containing collagen and MSM on dermis density and other skin parameters: A double-blind, placebo-controlled, randomised four-way study comparing the efficacy of three test products. Journal of Functional Foods, 110, 105838. https://doi.org/10.1016/j.jff.2023.105838
- Muizzuddin, N., & Benjamin, R. (2022). Beauty from within… Int J Vitam Nutr Res, 92(3–4), 182–191. https://doi.org/10.1024/0300-9831/a000643
- Vo, N. X., Le, N. N. H., Chu, T. D. P., Pham, H. L., Dinh, K. X. A., Che, U. T. T., Ngo, T. T. T., & Bui, T. T. (2023). Effectiveness and Safety of Glucosamine in Osteoarthritis: A Systematic Review. Pharmacy (Basel, Switzerland), 11(4), 117. https://doi.org/10.3390/pharmacy11040117
- Uitterlinden, E. J., Jahr, H., Koevoet, J. L., Jenniskens, Y. M., Bierma-Zeinstra, S. M., Degroot, J., Verhaar, J. A., Weinans, H., & van Osch, G. J. (2006). Glucosamine decreases expression of anabolic and catabolic genes in human osteoarthritic cartilage explants. Osteoarthritis and Cartilage, 14(3), 250–257. https://doi.org/10.1016/j.joca.2005.10.001
- Honvo, G., Reginster, J. Y., Rabenda, V., Geerinck, A., Mkinsi, O., Charles, A., Rizzoli, R., Cooper, C., Avouac, B., & Bruyère, O. (2019). Safety of Symptomatic Slow-Acting Drugs for Osteoarthritis: Outcomes of a Systematic Review and Meta-Analysis. Drugs & Aging, 36(Suppl 1), 65–99. https://doi.org/10.1007/s40266-019-00662-z
- Golovach, I., Rekalov, D., Akimov, O. Y., Kostenko, H., Kostenko, V., Mishchenko, A., Solovyova, N., & Kostenko, V. (2023). Molecular mechanisms and potential applications of chondroitin sulphate in managing post-traumatic osteoarthritis. Reumatologia, 61(5), 395–407. https://doi.org/10.5114/reum/172211
- Martel-Pelletier, J., Kwan Tat, S., & Pelletier, J. P. (2010). Effects of chondroitin sulfate in the pathophysiology of the osteoarthritic joint: A narrative review. Osteoarthritis and Cartilage, 18(Suppl 1), S7–S11. https://doi.org/10.1016/j.joca.2010.01.015
- Lubis, A. M. T., Siagian, C., Wonggokusuma, E., Marsetyo, A. F., & Setyohadi, B. (2017). Comparison of glucosamine–chondroitin sulfate with and without methylsulfonylmethane in grade I–II knee osteoarthritis: A double blind randomized controlled trial. Acta Medica Indonesiana, 49(2), 105–111. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28790224
- Cömert Kılıç, S. (2021). Does glucosamine, chondroitin sulfate, and methylsulfonylmethane supplementation improve the outcome of temporomandibular joint osteoarthritis management with arthrocentesis plus intraarticular hyaluronic acid injection: A randomized clinical trial. Journal of Cranio-Maxillofacial Surgery, 49(8), 711–718. https://doi.org/10.1016/j.jcms.2021.02.012
- Vangsness, C. T., Jr., Spiker, W., & Erickson, J. (2009). EBM for glucosamine & chondroitin… Arthroscopy, 25(1), 86–94. https://doi.org/10.1016/j.arthro.2008.07.020
- Usha, P. R., & Naidu, M. U. (2004). Randomised, double-blind, parallel, placebo-controlled study of oral glucosamine, methylsulfonylmethane and their combination in osteoarthritis. Clinical Drug Investigation, 24(6), 353–363. https://doi.org/10.2165/00044011-200424060-00005
- Matsuda, N., … & Takehana, K. (2006). Ingestion of collagen peptide… J Nutr Sci Vitaminol, 52(3), 211–215. https://doi.org/10.3177/jnsv.52.211
- Zhu, X., Sang, L., Wu, D., Rong, J., & Jiang, L. (2018). Effectiveness and safety of glucosamine and chondroitin for the treatment of osteoarthritis: A meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of Orthopaedic Surgery and Research, 13, 170. https://doi.org/10.1186/s13018-018-0871-5
- Clegg, D. O., Reda, J. D., Harris, C. L., Klein, M. A., O’Dell, J. R., Hooper, M. M., … Williams, H. J. (2006). Glucosamine, chondroitin sulfate, and the two in combination for painful knee osteoarthritis. The New England Journal of Medicine, 354(8), 795–808. https://doi.org/10.1056/NEJMoa052771
- Hathcock, J. N., & Shao, A. (2007). Risk assessment for glucosamine and chondroitin… Regul Toxicol Pharmacol, 47(1), 78–83. https://doi.org/10.1016/j.yrtph.2006.07.004
- Miller, K. L., & Clegg, D. O. (2011). Glucosamine and chondroitin sulfate. Rheum Dis Clin North Am, 37(1), 103–118. https://doi.org/10.1016/j.rdc.2010.11.007
- Pisoschi, A. M., & Pop, A. (2015). The role of antioxidants in the chemistry of oxidative stress… European Journal of Medicinal Chemistry, 97, 55–74. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2015.04.040
- Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European Journal of Medicinal Chemistry, 178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010
- Aftab, N., & Vieira, A. (2009). Antioxidant activities of curcumin and combinations… Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.2960
- Abdolahi, M., Tafakhori, A., Togha, M., Okhovat, A. A., Siassi, F., Eshraghian, M. R., Sedighiyan, M., Djalali, M., Mohammadzadeh Honarvar, N., & Djalali, M. (2017). The synergistic effects of ω-3 fatty acids and nano-curcumin supplementation on tumor necrosis factor (TNF)-α gene expression and serum level in migraine patients. Immunogenetics, 69, 371–378. https://doi.org/10.1007/s00251-017-0992-8
- Bagchi, D., Bagchi, M., Stohs, S. J., Ray, S. D., Sen, C. K., & Preuss, H. G. (2002). Cellular protection with proanthocyanidins derived from grape seeds. Annals of the New York Academy of Sciences, 957, 260–270. https://doi.org/10.1111/j.1749-6632.2002.tb02922.x
- Arteel, G. E., & Sies, H. (2001). The biochemistry of selenium and the glutathione system. Environmental Toxicology and Pharmacology, 10(3), 153–158.
- Saw, C. L.-L., Yang, A. Y., Guo, Y., & Kong, A.-N. T. (2013). Astaxanthin and omega-3 fatty acids individually and in combination protect against oxidative stress via the Nrf2–ARE pathway. Food and Chemical Toxicology, 62, 869–875. https://doi.org/10.1016/j.fct.2013.10.023
- De Leo, V., Maurelli, A. M., Giotta, L., Daniello, V., Di Gioia, S., Conese, M., Ingrosso, C., Ciriaco, F., & Catucci, L. (2023). Polymer encapsulated liposomes for oral co-delivery of curcumin and hydroxytyrosol. International Journal of Molecular Sciences, 24(1), 790. https://doi.org/10.3390/ijms24010790
- Van Metre, D. C., & Callan, R. J. (2001). Selenium and vitamin E. Veterinary Clinics of North America: Food Animal Practice, 17(2), 373–402. https://doi.org/10.1016/S0749-0720(15)30034-7
- Jamwal, R. (2018). Bioavailable curcumin formulations… J Integr Med, 16(6), 367–374. https://doi.org/10.1016/j.joim.2018.07.001
- Sethi, V., Garg, M., Herve, M., & Mobasheri, A. (2022). Curcumin and boswellic acids for OA. Ther Adv Musculoskelet Dis, 14, 1759720X221124545. https://doi.org/10.1177/1759720X221124545
- Adrianta, K. A., & Somantara, I. G. B. (2023). The curcumin and gingerol combination as an immune regulator and anti-inflammatory agent of SARS-CoV infection according to a nutrigenomic approach: A mini-review. The Natural Products Journal, 13(1), 10–19. https://doi.org/10.2174/2210315511666211119123421
- Zhou, X., Münch, G., Wohlmuth, H., Afzal, S., Kao, M.-H., Al-Khazaleh, A., Low, M., Leach, D., & Li, C. G. (2022). Synergistic inhibition of pro-inflammatory pathways by ginger and turmeric extracts in RAW 264.7 cells. Frontiers in Pharmacology, 13, 818166. https://doi.org/10.3389/fphar.2022.818166
- Bhinge, S. D., Nayakal, P. D., Bhutkar, M. A., Jagtap, A., Gade, V., Jadhav, N. R., & Jadhav, S. T. (2025). Synergistic anti-inflammatory effects of curcumin and ginger oil: A potential alternative to steroid therapy. South African Journal of Botany, 180, 369–377. https://doi.org/10.1016/j.sajb.2025.03.006
- Sakai, H., Tabata, S., Kimura, M., Yabe, S., Isa, Y., Kai, Y., Sato, F., Yumoto, T., Miyano, K., Narita, M., & Uezono, Y. (2017). Active ingredients of Hange-shashin-to, baicalein and 6-gingerol, inhibit 5-fluorouracil-induced upregulation of CXCL1 in the colon to attenuate diarrhea development. Biological & Pharmaceutical Bulletin, 40(12), 2134–2139. https://doi.org/10.1248/bpb.b17-00479
- Bolognesi, G., Belcaro, G., Feragalli, B., Cornelli, U., Cotellese, R., Hu, S., & Dugall, M. (2016). Movardol® (N-acetylglucosamine, Boswellia serrata, ginger) supplementation in the management of knee osteoarthritis: Preliminary results from a 6-month registry study. European Review for Medical and Pharmacological Sciences, 20
- Tranchida, N., Molinari, F., Franco, G. A., Cordaro, M., & Di Paola, R. (2025). Potential role of dietary antioxidants during skin aging. Food Science & Nutrition, 13(5), e70231. https://doi.org/10.1002/fsn3.70231
- Gkogkolou, P., & Böhm, M. (2012). Advanced glycation end products: Key players in skin aging? Dermato-Endocrinology, 4(3), 259–270. https://doi.org/10.4161/derm.22028
- Carocho, M., Morales, P., & Ferreira, I. C. F. R. (2017). Sweeteners as food additives in the twenty-first century: A review of what is known, and what is to come. Food and Chemical Toxicology, 107(Pt B), 302–317. https://doi.org/10.1016/j.fct.2017.06.046
- Regulation (EC) No 1333/2008 of the European Parliament and of the Council of 16 December 2008 on food additives (consolidated version 12 June 2017). Official Journal of the European Union, L 354, 16–33. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:02008R1333-20170612
- Silva, M. M., & Lidon, F. C. (2016). Food preservatives – An overview… Emir J Food Agric, 28(6), 366–373. https://doi.org/10.9755/ejfa.2016-04-351
- Akbar, S., Anjum, T., Ali, S., Iqbal, A., & Ansari, T. M. (2021). Natural food colorants and preservatives: A review, a demand, and a challenge. Cogent Food & Agriculture, 7(1), 1918849. https://doi.org/10.1080/23311932.2021.1918849
- https://ec.europa.eu/food/food-feed-portal/screen/health-claims/eu-register
- Oe, M., Sakai, S., Yoshida, H., Okado, N., Kaneda, H., Masuda, Y., & Urushibata, O. (2017). Oral hyaluronan relieves wrinkles: A double-blinded, placebo-controlled study over a 12-week period. Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, 10, 267–273. https://doi.org/10.2147/CCID.S141845
- Kawada, C., … & Urushibata, O. (2015). Ingestion of hyaluronans (molecular weights 800 k and 300 k) improves dry skin conditions… Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, 56(1), 66–73. https://doi.org/10.3164/jcbn.14-81
- Hsu, T.-F., Su, Z.-R., Hsieh, Y.-H., Wang, M.-F., Oe, M., Matsuoka, R., & Masuda, Y. (2021). Oral hyaluronan relieves wrinkles and improves dry skin: A 12-week double-blinded, placebo-controlled study. Nutrients, 13(7), 2220. https://doi.org/10.3390/nu13072220
- Abatangelo, G., Vindigni, V., Avruscio, G., Pandis, L., & Brun, P. (2020). Hyaluronic acid: Redefining its role. Cells, 9(7), 1743. https://doi.org/10.3390/cells9071743
- Oe, M., … & Fukui, N. (2016). Oral hyaluronan relieves knee pain: A review. Nutrition Journal, 15, 11. https://doi.org/10.1186/s12937-016-0128-2
- Kalman, D. S., Heimer, M., Valdeon, A., Schwartz, H., & Sheldon, E. (2008). Effect of a natural extract of chicken combs with a high content of hyaluronic acid (Hyal-Joint®) on pain relief and quality of life in subjects with knee osteoarthritis: A pilot randomized double-blind placebo-controlled trial. Nutrition Journal, 7, 3. https://doi.org/10.1186/1475-2891-7-3
- Tashiro, T., Seino, S., Sato, T., Matsuoka, R., Masuda, Y., & Fukui, N. (2012). Oral administration of polymer hyaluronic acid alleviates symptoms of knee osteoarthritis: A double-blind, placebo-controlled study over a 12-month period. The Scientific World Journal, 2012, 167928. https://doi.org/10.1100/2012/167928
- Carr, A. C., & Vissers, M. C. M. (2013). Synthetic or food-derived vitamin C—are they equally bioavailable? Nutrients, 5(11), 4284–4304. https://doi.org/10.3390/nu5114284
- Gopi, S., & Balakrishnan, P. (2021). Evaluation and clinical comparison studies on liposomal and non-liposomal ascorbic acid (vitamin C) and their enhanced bioavailability. Journal of Liposome Research, 31(4), 356–364. https://doi.org/10.1080/08982104.2020.1820521
- Pullar, J. M., Carr, A. C., & Vissers, M. C. M. (2017). The roles of vitamin C in skin health. Nutrients, 9(8), 866. https://doi.org/10.3390/nu9080866
- Duarte, T. L., Cooke, M. S., & Jones, G. D. D. (2009). Gene expression profiling reveals new protective roles for vitamin C in human skin cells. Free Radical Biology and Medicine, 46(1), 78–87. https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2008.09.028
- Hujoel, P. P., & Hujoel, M. L. A. (2022). Vitamin C and scar strength: Analysis of a historical trial and implications for collagen-related pathologies. The American Journal of Clinical Nutrition, 115(1), 8–17. https://doi.org/10.1093/ajcn/nqab262