Kupuję Razem: 0,00 zł


Kapsułki z Kwasami Omega 3 wysypującymi się z ciemnej buteleczki

Suplementy diety z kwasami omega 3

  • Jeśli chcesz wybrać dobry suplement diety z kwasami omega 3, znajdujesz się we właściwym miejscu.
  • We współpracy ze specjalistami stworzyliśmy dla Ciebie ranking preparatów z omega 3, które prezentują najlepszy stosunek ceny do jakości.
  • Przeanalizowaliśmy skład suplementów diety z omega 3, zagłębiając się w szczegóły. Proponujemy Ci produkty bazujące na olejach rybich ze zweryfikowanych źródeł.
  • Wybierz suplementy diety z kwasami omega 3 w ulubionej formie np. kapsułek, płynów.
  • Możesz dopasować je do własnych potrzeb, poprawiając komfort codziennej suplementacji.
  • Ranking suplementów z omega-3 jest stale aktualizowany w oparciu o wyniki najnowszych badań naukowych.

Ponad 96% kupujących oceniło pozytywnie polecone przez nas produkty z TOP 3 rankingów - średnia ocena głosów w ankietach potransakcyjnych to aż 4.93 /5.00!

Ranking zaktualizowany 2024-05-28

Omega 3

ColMega ColMega
Producent: Colway
Nasza cena:

117,00 zł

szt.
zobacz więcej

Jak oceniamy suplementy Omega 3 w rankingu?

Pod uwagę w naszej ocenie suplementów z Omega 3 bierzemy: 

Zawartość EPA i DHA [1]

  • DHA i EPA są kluczowe dla zachowania zdrowia. Obniżają poziom trójglicerydów we krwi.
  • Średnia dawka kwasów omega 3 we wiarygodnych badaniach klinicznych [2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17] wynosi 3,25 g/dzień, w tym 1,9 g EPA/dzień i 1,35 g DHA/dzień. [2],

Punktacja: 

Za informację o zawartości EPA i DHA : +1 punkt

Za zawartość EPA ≥ 60%: +1 punkt

Dawka kwasów omega 3 [18]

Opinia EFSA

  • Zalecenia dietetyczne dla EPA i DHA (oparte na względach ryzyka sercowo-naczyniowego) dla dorosłych Europejczyków mieszczą się w zakresie od 250 do 500 mg/dzień. Dodatkowe spożycie samego DHA do około 1 g/dzień nie budzi obaw związanych z bezpieczeństwem w populacji ogólnej [19].

Zalecenia ekspertów na podstawie badań klinicznych

  • 200–300 mg/dzień w przypadku depresji; do 1–2 g/dzień w przypadku ciężkich zaburzeń depresyjnych. Ostatnie badania potwierdzają korzystną rolę n-3 LCPUFA w zmniejszaniu ryzyka przedwczesnego porodu przy dziennym spożyciu 600–800 mg DHA w czasie ciąży [20].

Co oceniamy?

Punkty

Porcja EPA i DHA

Porcja EPA minimum 250 mg : +1 punkt

Porcja DHA minimum 250 mg: +1 punkt

Źródło omega 3

  • Konwencjonalne źródła Omega-3 PUFA pochodzą z morza. Jednakże globalny wzrost populacji w połączeniu z lepszą wiedzą konsumentów na temat zdrowego odżywiania prowadzi do tego, że tradycyjne źródła są wyczerpane i w związku z tym nie wystarczą do zaspokojenia zapotrzebowania na Omega-3 PUFA w diecie człowieka i akwakulturze. Mikroalgi hodowane w warunkach heterotroficznych są coraz częściej uznawane za odpowiednią technologię do produkcji Omega-3 PUFA (PUFA = kwasy długołańcuchowe, wielonienasycone) [21].
  • Wyniki pomiarów wykazały, że spożywanie oleju chia nie powoduje żadnych zmian w wątrobie i nerkach oraz zawartość surowicy. Ogólnie rzecz biorąc, wyniki sugerują, że olej chia jest źródłem roślinnym o najlepszej zawartości składników odżywczych - niezbędnych kwasów tłuszczowych [22].

Co oceniamy?

Punkty

Źródło omega 3

Olej z ryb: 0 punktów (informacja nieprecyzyjna)

Za informację o gatunku ryb: +1 punkt

Algi, kryl: + 2 punkty

Nasiona chia, olej z ogórecznika, krokosza barwierskiego: +2 punkty

Inne niekonwencjonalne, dobre źródła: +2 punkty

Stosunek omega 6 do omega 3

  • Prawidłowy stosunek omega 3 do omega 6 wynosi 1:1 do 1:4. [23], [24], [25], [12].
  • Wzmianki o konieczności przewagi ilości omega 3 nad omegą 6 powtarzają się prawie w każdym badaniu.
  • W większości produktów spożywczych jest więcej omega 6.

Co oceniamy?

Punkty

Stosunek omega 6:3

Przewaga omega 3: +2 punkty

Stosunek omega 3:6 - 1:1 do 1:4: +1 punkt

Stosunek powyżej 1:4: -1 punkt 

Zawartość omega 9

  • Omega 9 wpływa na obniżenie stanu zapalnego [26].

Co oceniamy?

Punkty

Zawartość omega 9

Zawartość omega 9: +1 punkt

 

Co to jest omega 3? Tłuszcze a omega 3

Kwasy omega 3 są nierozerwalnie związane z tłuszczami. Dlatego, aby zrozumieć, co to są kwasy omega 3 i dlaczego są tak istotne, musimy powiedzieć kilka zdań o tłuszczach.

Tłuszcze są niezbędnym składnikiem pokarmowym. Stanowią główne źródło glicerolu i kwasów tłuszczowych, z których organizm syntezuje inne lipidy.

Ludzki organizm potrzebuje tłuszczu do prawidłowego funkcjonowania.

Lipidy to nie tylko źródło energii:

  • budują komórki organizmu,
  • chronią narządy,
  • regulują gospodarkę hormonalną,
  • wspierają wchłanianie witamin,
  • przyczyniają się do uczucia sytości po posiłku.

Choć tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ich nadmiar w diecie, szczególnie u osób prowadzących mało aktywny tryb życia, sprzyja nadwadze. Dotyczy to zwłaszcza tłuszczów nasyconych (niezawierających podwójnych wiązań między atomami węgla). Częściej występują one w diecie zachodniej, np. w czerwonym mięsie, smalcu, wędlinach.

 Spożycie tłuszczu na osobę w gramach w różnych częściach świata

Źródło danych: Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (2023) 

Mapa przedstawia średnie dzienne spożycie tłuszczu w diecie mierzone w gramach na osobę dziennie.

Omega 3 to grupa związków organicznych wchodzących w skład tzw. zdrowych tłuszczów. Pod względem budowy chemicznej stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Oznacza to, że w łańcuchu węglowym mają kilka wspomnianych wyżej podwójnych wiązań. Ich wspólną cechą jest ostatnie podwójne wiązanie między 3. i 4. atomem węgla od końca – stąd nazwa omega 3 oraz anglojęzyczna nazwa: polyunsaturated fatty acids (PUFA).

Organizm człowieka nie może samodzielnie syntezować kwasów omega 3, dlatego muszą być dostarczane wraz z dietą. Po spożyciu ulegają licznym przemianom enzymatycznym, dzięki którym powstają niezbędne dla zdrowia substancje.

Do kwasów omega 3 zaliczamy m.in.:

  • kwas alfa-linolenowy (ALA) – zaliczany do NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych), prekursor całej grupy omega 3,
  • kwas dokozaheksaenowy (DHA) – ważny dla prawidłowego rozwoju oraz funkcjonowania mózgu (kora mózgowa jest zbudowana w ok. 60% z DHA), a także narządu wzroku (95% wszystkich kwasów omega 3 w siatkówce oka to DHA),
  • kwas eikozapentaenowy (EPA) – umożliwia prawidłową syntezę hormonów tkankowych o nazwie eikozanoidy, a wśród nich prostaglandyn, prostacyklin, leukotrienów i tromboksanów, które odgrywają szczególną rolę w zdrowiu układu sercowo-naczyniowego.

Omega 3 – właściwości

Gwarantowane przez kwasy omega 3 właściwości dotyczą szeregu aspektów zdrowotnych. Dbając o codzienne spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wspierasz:

  • zwalczanie stanów zapalnych w organizmie – kwasy omega 3 hamują nadmierną reakcję zapalną, która towarzyszy wielu schorzeniom, np. dermatozom (chorobom skóry obejmującym jej wszystkie warstwy), reakcjom alergicznym czy reumatoidalnemu zapaleniu stawów (RZS),
  • działanie układu odpornościowego – w tym produkcję przeciwciał i funkcje komórek odpornościowych,
  • prawidłową budowę błon komórkowych – co pomaga we właściwym przebiegu wielu procesów komórkowych, takich jak wzrost, podział czy odżywianie,
  • funkcjonowanie układu nerwowego – a to wiąże się z poprawą funkcji poznawczych,
  • syntezę neuroprzekaźników – m.in. dopaminy i serotoniny, które mają istotny wpływ na dobre samopoczucie psychiczne,
  • właściwą gospodarkę hormonalną – kwasy omega 3 uczestniczą w transporcie hormonów we krwi,
  • zdrowie układu krążenia – kwas EPA charakteryzuje się działaniem przeciwzakrzepowym i poprawia parametry lipidowe surowicy krwi, przeciwdziałając miażdżycy,
  • profilaktykę nowotworową – kwasy omega 3 zmniejszają ryzyko powstawania komórek nowotworowych w organizmie.

Kwasy omega 3 wspierają prawidłowy przebieg ciąży. Kwas DHA jest szczególnie ważny w 3. trymestrze ciąży, gdy wpływa na właściwy rozwój układu nerwowego, mózgu oraz narządu wzroku u płodu. Prawidłowy poziom kwasów omega 3 w organizmie kobiety zmniejsza także ryzyko przedwczesnego porodu.

Na co działa omega 3?

Większość z nas wie, jak ważne są kwasy omega 3, jednak na co dokładnie pomagają? W jakich chorobach i dolegliwościach mogą przynieść realną poprawę stanu zdrowia? Na przestrzeni lat przeprowadzono szereg badań biorących pod lupę kwasy omega 3 i to, na co działają. Najważniejsze wnioski wypunktowujemy dla Ciebie poniżej.

  • Kwasy omega 3 mogą działać antyarytmicznie, ponieważ przyczyniają się do prawidłowej wymiany sodowo-wapniowej w uszkodzonych lub niedokrwionych komórkach mięśnia sercowego.
  • Badania dowodzą, że osoby cierpiące na chorobę Leśniowskiego-Crohna, które przyjmują olej rybny, mają niższe ryzyko nawrotów choroby ze względu na właściwości przeciwzapalne kwasów omega 3.
  • Wiadomo, że u osób z chorobą wieńcową, które spożywają kwasy omega 3 DHA i EPA pochodzenia rybnego, występuje niższe ryzyko wystąpienia nagłego zgonu sercowego. To samo dotyczy pierwotnej oraz wtórnej choroby niedokrwiennej serca.
  • U osób po zawale mięśnia sercowego spożywających tygodniowo co najmniej 300 g ryb bogatych w kwasy omega 3 wykazano o 29% niższą śmiertelność całkowitą i spowodowaną chorobami układu krążenia.
  • Codzienne spożycie pokarmów bogatych w kwasy omega 3 przyczynia się do zmiany profilu lipidowego krwi. Poziom LDL (tzw. złego cholesterolu) zmniejsza się nawet o 38%, a poziom HDL (tzw. dobrego cholesterolu) zwiększa się o 24%. Badania dowodzą, że wzrost cholesterolu HDL o 1 mg/dl zmniejsza globalne ryzyko wieńcowe o 2-3%.
  • Ze względu na właściwości hamujące agregację (zlepianie się ze sobą) płytek krwi kwasy omega 3 zmniejszają ryzyko wystąpienia zakrzepów, a tym samym nadciśnienia, zawałów oraz udarów.
  • Zaobserwowano zależność pomiędzy spożyciem ryb w poszczególnych regionach świata a występowaniem depresji. Dowiedziono również, że u osób ze zdiagnozowaną depresją występuje obniżony poziom kwasów omega 3.

Człowiek z zaakcentowanym układem sercowym, nerwowym

Kwasy omega 3 są znane jako substancje mające wpływ na zdrowie serca, układu krwionośnego oraz funkcjonowanie mózgu.

Najnowsze doniesienia naukowe o działaniu kwasów omega 3

  • Spożywanie odpowiedniej ilości kwasów omega 3 wiąże się z niższym ryzykiem występowania zwyrodnienia plamki żółtej – jednego z głównych przyczyn trwałego uszkodzenia wzroku[15].
  • Dzieci, których matki podczas ciąży dbały o wystarczające spożycie omega 3, prezentują lepszy rozwój poznawczy, mają większą łatwość w komunikacji i stwarzają mniej problemów behawioralnych[16]. 
  • Niższy poziom kwasów omega 3 w organizmie ma wpływ na występowanie zespołu nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD). Co więcej, wiele badań sugeruje, że suplementacja omega 3 może pomóc w zmniejszeniu objawów ADHD[17, 18].
  • Jedno z badań wykazało, że zwiększone spożycie omega 3 (zwłaszcza DHA) w okresie niemowlęcym wiąże się z niższym ryzykiem występowania chorób autoimmunologicznych (w tym cukrzycy typu 1, tocznia, reumatoidoalnego zapalenia stawów i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego)[19, 20, 21, 22]. 
  • Istnieją badania sugerujące, że suplementacja omega 3 przyczynia się do zmniejszenia objawów schizofrenii oraz choroby afektywnej dwubiegunowej [23, 24].
  • Istnieją dowody na to, że wyższe spożycie kwasów omega 3 przeciwdziała pogorszeniu stanu psychicznego związanego z wiekiem i zmniejsza ryzyko występowania choroby Alzheimera[25]. Suplementacja omega 3 może być także korzystna dla utrzymania funkcji poznawczych osób na początku tej choroby[26].
  • Są badania, które wiążą prawidłowe spożycie kwasów omega 3 z niższym ryzykiem astmy u dzieci[27].
  • Suplementacja kwasów omega 3 może pomóc zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej i stan zapalny przy niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby (NAFLD)[28].
  • Kwasy omega 3 mogą zwiększać ilość wapnia w kościach, zmniejszając tym samym ryzyko występowania osteoporozy[29]. 
  • Badania przeprowadzone w 2011 roku wykazały, że suplementacja kwasów omega 3 zmniejsza odczuwanie bólu menstruacyjnego u kobiet[30].
  • Suplementacja omega-3 może przyczyniać się do wyższej jakości snu u dzieci i dorosłych [31, 32].

Omega 3 - dla kogo? Podsumowanie

Ze względu na wyżej wymienione właściwości i działanie kwasów omega 3 ich suplementację powinny rozważyć przede wszystkim osoby:

  • w ciąży,
  • z nadciśnieniem,
  • z nadwagą i otyłością,
  • wykonujące pracę umysłową,
  • uprawiające sport,
  • z trądzikiem i innymi problemami skórnymi,
  • cierpiące na alergie,
  • borykające się z przewlekłymi stanami zapalnymi,
  • o osłabionej odporności,
  • doświadczające obniżonego samopoczucia psychicznego.

Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega 3?

Zapotrzebowanie na kwasy omega 3 różni się zależnie od wieku, płci oraz stanu zdrowia. Występują też różnice w zapotrzebowaniu na poszczególne kwasy omega 3:

  • kwas ALA – należy dostarczać jako 0,5% dziennego zapotrzebowania energetycznego (przykładowo dla 2000 kcal jest to 10 kcal),
  • kwasy DHA i EPA – przez osoby dorosłe powinny być spożywane w ilości 250 mg dziennie.

Wyższe zapotrzebowanie na kwasy EPA i DHA występuje u kobiet w ciąży (ok. 400-500 mg). W przypadku wysokiego ryzyka przedwczesnego porodu lekarz może zadecydować o suplementacji nawet 1000 mg DHA na dobę.

Zapotrzebowanie na omega 3 u dzieci

Warto dbać o podaż omega 3 w codziennej diecie dziecka, ponieważ DHA wspiera prawidłowy rozwój mózgu. 

W przypadku dzieci karmionych piersią zapotrzebowanie na omega 3 do 6. miesiąca życia pokrywa mleko matki. 

Dzieci w wieku 6-24 miesięcy potrzebują ok. 100 mg DHA dziennie. 

U dzieci w wieku przedszkolnym oraz uczniów zapotrzebowanie na DHA wynosi ok. 150-200 mg. 

Jeżeli masz wątpliwości, ile kwasów omega 3 podawać swojemu dziecku, skonsultuj się z lekarzem pediatrą.

Źródła pokarmowe kwasów omega 3

Kwasy omega 3 w Twojej diecie mogą mieć pochodzenie roślinne (przede wszystkim nasiona, orzechy, pestki i oleje), ale ich jeszcze ważniejsze źródło pokarmowe stanowią algi oraz tłuste ryby morskie.

Polakom najłatwiej z kwasów omega 3 spożywać kwas ALA, ponieważ zawierają go produkty spożywcze, które częściej goszczą w naszym jadłospisie, czyli:

  • siemię lniane i olej lniany,
  • olej rzepakowy,
  • orzechy włoskie,
  • nasiona konopi,
  • nasiona chia.

Większy problem stanowi sprostanie zapotrzebowaniu na kwasy EPA i DHA, których źródła pokarmowe to algi morskie i ryby oceaniczne, które się nimi żywią, m.in.:

  • łosoś,
  • makrela,
  • sardynki,
  • pstrąg,
  • śledzie.
Produkt spożywczy
Zawartość ALA [mg]
Zawartość DHA [mg]
Zawartość EPA [mg]
Stosunek omega 3 do omega-6
Olej lniany (1 łyżka)
7260
-
-
3,1:10
Olej rzepakowy (1 łyżka)
1280
-
-
1:2
Olej sojowy (1 łyżka)
920
-
-
1:8
Majonez (1 łyżka)
740
-
-
1:6,2
Nasiona chia (28 g)
5060
-
-
3:1
Siemię lniane (1 łyżka)
2350
-
-
4:1
Orzechy włoskie (28 g)
2570
-
-
4:1
Fasolka edamame (½ szklanki)
280
-
-
1:2
Łosoś atlantycki gotowany (85 g)
-
1240
590
11:1
Śledź gotowany (85 g)
-
940
770
10:1
Sardynki w puszce (85 g)
-
740
450
2:1
Makrela gotowana (85 g)
-
590
430
13:1
Gotowany pstrąg tęczowy (85 g)
-
440
400
3,5:1
Ostrygi gotowane (85 g)
140
230
300
22:1
Labraks gotowany (85 g)
-
470
180
28:1
Krewetki gotowane (85 g)
-
120
120
6:10
Homar (85 g)
40
70
100
31:1
Tuńczyk w puszce w sosie własnym (85 g)
-
170
20
31:1
Tilapia gotowana (85 g)
40
110
-
2,1:10
Przegrzebki gotowane (85 g)
-
90
60
4,2:10
Dorsz gotowany (85 g)
-
100
40
1,8:10
Tuńczyk gotowany (85 g)
-
90
10
0,8:10
Miecznik (100 g)
-
650
110
12,9:1
Małże (100 g)
-
210
20
3,6:10
Algi (100 g)
-
170
4
10:1
Fasola w puszce (½ szklanki)
100
-
-
1,58:1
Chleb pełnoziarnisty (1 kromka)
40
-
-
1:10
Jajko gotowane (1 sztuka)
40
-
-
0,3:10
Mielona wołowina gotowana (85 g)
40
-
-
2,8:10

Dokładna zawartość kwasów DHA i EPA w rybach jest trudna do oszacowania. Zwykle wynosi od 100 do 1800 g w 100 g produktu. Różnice te wynikają z wielu czynników, m.in. z wieku i wielkości ryby czy warunków, w jakich żyła.

Niedobór omega 3 w organizmie

Większość Polaków ma zbyt niski poziom kwasów omega 3 w organizmie (w szczególności kwasów EPA i DHA). Wynika to ze stosowania tzw. zachodniego modelu żywienia, który obfituje w czerwone mięso, niezdrowe tłuszcze trans i charakteryzuje się niskim spożyciem ryb.

Niestety, niedobór omega 3 w organizmie znajduje odzwierciedlenie w zaburzonym funkcjonowaniu niemal wszystkich układów oraz narządów.

Omega 3 – objawy niedoboru

W kwestii takiej jak niedobór kwasów omega 3 objawy mogą być zróżnicowane. Wskazują na niego m.in.:

  • przewlekłe zmęczenie,
  • osłabiona odporność,
  • skłonność do alergii,
  • problemy z pamięcią i koncentracją,
  • złe samopoczucie psychiczne,
  • dolegliwości skórne (np. trądzik, suchość skóry, łupież),
  • nadmierne wypadanie włosów,
  • wzmożona łamliwość paznokci,
  • zwiększone pragnienie,
  • apetyt na tłuste potrawy.

W przypadku niedoboru omega 3 objawy nie powinny być przez Ciebie bagatelizowane. Zbyt niski poziom kwasów omega 3 w organizmie zwiększa ryzyko rozwoju wielu chorób i dolegliwości, np.:

  • nadciśnienia tętniczego,
  • miażdżycy,
  • schorzeń układu sercowo-naczyniowego,
  • stłuszczenia wątroby.

Omega 3 – forma suplementacji

Zawierające kwasy omega 3 suplementy są dostępne w różnych formach, które możesz dopasować do własnych potrzeb. Zależnie od upodobań wybierz np.:

  • oleje omega 3 – dostępne są warianty zarówno roślinne (np. z olejem lnianym i olejem z alg), jak i tran omega 3 na bazie ryb,
  • omega 3 kapsułki –bardzo popularna forma dla suplementów z omega 3. Ponieważ omega 3 są płynne tabletki z omega 3 nie występują,
  • omega 3 w płynie – takie suplementy diety również zawierają oleje z omega 3, ale oprócz nich mogą mieć dodatki smakowe i zapachowe.

Kobieta dodaje do sałatki olej z kwasami Omega 3

Niektórych olejów z omega 3 możesz używać bezpośrednio do posiłków, np. olej lniany do sałatki, sosu albo nawet na kanapkę. To zdrowszy zamiennik dla popularnych tłuszczów nasyconych, np. masła, czy smalcu. 

Pamiętaj, że nie wszystkie oleje z omega 3 można podgrzewać. Zbyt wysoka temperatura może pozbawić je cennych właściwości odżywczych. Dlatego zawsze upewnij się, czy wybrany olej nadaje się do smażenia. Dotyczy to także procesu ich pozyskiwania. 

  • Oleje rafinowane (oczyszczane) nadają się do smażenia, ponieważ mają zdecydowanie wyższy punkt dymienia. Charakteryzują się większą klarownością niż te tłoczone na zimno. Ze względu na to mają łagodniejszy smak i zapach. Chociaż mają mniej składników odżywczych, również mogą zawierać kwasy omega 3.
  • Oleje tłoczone na zimno (nierafinowane) spożywamy bez podgrzewania. Są bardziej mętne i aromatyczne, a przy tym pełne najcenniejszych składników. Ze względu na niski stopień oczyszczenia w przypadku takich olejów duże znaczenie mają ekologiczne warunki uprawy roślin, z których pochodzą. 

Wskaźnik TOTOX

W przypadku olejów rybich warto mieć na uwadze wskaźnik Totox. Określa on całkowity stopień utleniania oleju, czyli procesu, w jakim tłuszcze ulegają rozkładowi pod wpływem tlenu. Wskaźnik Totox często nazywa się również wyznacznikiem świeżości oleju.

Wskaźnik Totox obliczamy na podstawie 2 parametrów (pierwotnych i wtórnych produktów oksydacji):

  • liczby nadtlenkowej (PV) – odnosi się ona do zawartości nadtlenków w oleju, czyli szkodliwych produktów utleniania,
  • liczby anizydynowej (AV) – informuje o ilości związków aldehydowych i ketonowych, które także powstają podczas utleniania, zmieniając smak i zapach oleju.

Utlenianie oleju rybnego to reakcja niekorzystna dla zdrowia – może prowadzić do powstawania szkodliwych związków chemicznych. Miej na uwadze, że na utlenianie oleju rybiego wpływają także warunki jego przechowywania (np. ekspozycja na światło słoneczne lub działanie wysokiej temperatury).

Wysoki wskaźnik Totox informuje o wysokim stopniu utlenienia oleju rybnego, a zatem o jego niskiej jakości. Im niższy wskaźnik Totox, tym lepiej.

  • Dobre oleje rybie mają wskaźnik Totox poniżej 20.
  • Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności rekomenduje wybór olejów ze wskaźnikiem Totox poniżej 25.

Wybierając suplement diety z olejem rybim sprawdź, jaki wskaźnik Totox ma produkt. Zaufani producenci podają te informacje. 

Punkt dymienia olejów z Omega 3 

Wybierając olej do smażenia, zwracaj uwagę również na tzw. punkt dymienia. To najniższa temperatura, przy której olej zaczyna dymić, rozpada się na glicerol oraz wolne kwasy tłuszczowe, tracąc wszelkie właściwości odżywcze. Po przekroczeniu punktu dymienia olej wydziela także akroleinę, uznawaną za główny czynnik rakotwórczy. Podsumowując, im wyższy punkt dymienia danego oleju, tym lepiej nadaje się on do obróbki termicznej. 

Popularne oleje do smażenia (rafinowane)
Punkt dymienia (℃)
Zawartość omega 3 [%]
Stosunek omega 3 do omega-6
Olej rzepakowy podwójnie ulepszony
240
10%
1:2
Oliwa z oliwek
220
1%
1:9
Olej słonecznikowy
220
ilości śladowe
1:>136
Olej kokosowy
205
ilości śladowe
1:85
Olej z awokado
270
ok 1%
1:13

 

Oleje do spożywania na zimno (nierafinowane)
Punkt dymienia (℃)
Zawartość omega 3 [%]
Stosunek omega 3 do omega-6
Oliwa z oliwek extra virgin
191
1%
1:15,7
Olej lniany (zawiera omega 3)
107
51%
0,31:1
Olej z pestek dyni
160
1%
7:20
Olej sezamowy
177
ilości śladowe
1:>84
Olej z orzechów włoskich (zawiera omega 3)
165
13%
11:58,5

Dla osób, które interesują kwasy omega 3, suplementacja może być łatwa prosta i przyjemna. W naszym rankingu znajdziesz produkty z kwasami omega 3 w atrakcyjnych wariantach smakowych, bez glutenu i laktozy. Oferujemy także preparaty odpowiednie dla wegan.

Jeżeli szukasz dobrego suplementu z omega 3, zwróć uwagę na to, czy producent informuje, z jakich ryb wyprodukowano olej użyty w jego preparacie. Jeszcze lepiej, jeśli producent podaje informację, że olej rybi pochodzi ze zrównoważonych połowów.

Suplementy diety z omega 3 często zawierają dodatkowe składniki odżywcze. Dodaje się do nich witaminę E - antyoksydant zapobiegający utlenianiu się kwasów tłuszczowych, działa jako naturalny konserant. Mogą zawierać także inne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, np. witaminę A, D i K.

Kwasy omega 3 – kiedy brać?

Nie ma konkretnych zaleceń dotyczących tego, kiedy brać kwasy omega 3. Możesz wybrać jedną, stałą porę dnia, by lepiej pamiętać o suplementacji.

omega 3 – rano czy wieczorem?

Kwasy omega 3 możesz przyjmować zarówno rano, jak i wieczorem. Dostosuj odpowiednią porę do własnych potrzeb oraz formy suplementu diety, jaki stosujesz. Przykładowo jeśli odbija Ci się po kapsułkach z tranem, możesz rozważyć stosowanie omega 3 rano.

omega 3 – przed czy po jedzeniu?

Zaleca się przyjmowanie kwasów omega 3 do posiłku, najlepiej bogatego w tłuszcze, ponieważ ułatwia to ich wchłanianie. W ten sposób możesz ograniczyć także ewentualne dolegliwości trawienne, np. nudności albo biegunkę.

Nadmiar kwasów omega 3

Czy można przedawkować omega 3? Nadmiar kwasów omega 3 z pewnością jest rzadko spotykany. Może doprowadzić do niego spożywanie suplementów diety o bardzo dużych dawkach kwasów omega.

Nadmiar omega 3 – objawy

Przedawkowanie omega 3 jest mało prawdopodobne, o ile stosujesz się do zaleceń producenta dotyczących dawkowania. U osób, które spożywają zbyt dużo kwasów omega 3, możliwe skutki uboczne to:

  • dolegliwości trawienne: biegunka, nudności, wymioty,
  • wydłużony czas krwawienia, np. przy skaleczeniu,
  • zaburzenia rytmu serca.

Z czym nie łączyć kwasów omega 3?

Przyjmowanie omega 3 w bardzo dużych dawkach nie jest wskazane w przypadku stosowania niektórych leków, przede wszystkim rozrzedzających krew (przeciwzakrzepowych).

Kwasy omega 3 przyjmowane w dawce powyżej 1 g na dobę mogą nasilać działanie leków przeciwzakrzepowych. Dlatego jeśli stosujesz leki rozrzedzające krew i planujesz suplementować kwasy omega 3, zapytaj lekarza o opinię. 

Specjalista doradzi Ci, z czym nie łączyć omega 3 i poinformuje o ewentualnych przeciwwskazaniach do suplementacji.

Jaka jest różnica między kwasami omega 3, -6 i -9?

Poza kwasami omega 3 w naszej diecie występują jeszcze inne rodzaje kwasów tłuszczowych z grupy omega - omega-6 i omega-9. Co więcej, niektóre suplementy zawierają kwasy omega 3-6-9 – czy warto je wybierać?

Kwasy omega-6

Kwasy omega-6 to podobnie jak kwasy omega 3 nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm nie jest w stanie samodzielnie syntezować. Od kwasów omega 3 różnią się tym, że mają pierwsze podwójne wiązanie przy szóstym atomie węgla od końca (stąd nazwa omega-6). Do kwasów omega-6 zaliczamy:

  • kwas linolowy (LA),
  • kwas γ-linolenowy (GLA),
  • kwas arachidonowy (AA).

W porównaniu z kwasami omega 3 kwasy omega-6 mają znacznie więcej źródeł pokarmowych. Występują m.in. w olejach (słonecznikowym, rzepakowym, sojowym), a także w orzechach i nasionach. Z tego powodu w tzw. diecie zachodniej kwasy omega-6 zdecydowanie przeważają nad kwasami omega 3.

Zdrowy stosunek kwasów omega 3 do omega 6 wynosi od 1:1 do 1:4-5. Niestety, przeciętne nawyki żywieniowe Europejczyków wiążą się ze znacznym przekroczeniem podaży omega 6, co odzwierciedla stosunek 1:15-20.  

Konsekwencje zdrowotne nadmiaru kwasów omega-6 w diecie mogą być znaczące. Badania wskazują, że duże spożycie kwasów omega-6 i niskie spożycie omega 3 sprzyja rozwojowi raka piersi po menopauzie. Co więcej, kobiety spożywające więcej kwasów omega 3, mają niższe ryzyko wystąpienia nowotworu piersi.

Zbyt wysoki poziom kwasów omega-6 względem kwasów omega 3 zwiększa także ryzyko nowotworów prostaty u mężczyzn. Podobnie jak u kobiet, zwiększenie źródeł pokarmowych omega 3 zapewnia odwrotne, pozytywne działanie. 

Kwasy omega 9

Jednonienasycone kwasy omega-9 mają jedno wiązanie podwójne. Ludzki organizm może syntezować je samodzielnie z kwasów omega 3 i omega-6 (jeśli są dostarczane w odpowiedniej ilości). Najbardziej rozpoznawalny spośród kwasów omega-9 jest kwas oleinowy, który zawierają oleje roślinne, orzechy oraz nasiona.

Kwasy omega 3, 6 i 9 – wnioski

Dążąc do zachowania prawidłowego stosunku kwasów omega 3 i omega-6, a także mając na uwadze zdolność organizmu do samodzielnej syntezy kwasów omega-9, warto rozważyć suplementację przede wszystkim kwasów omega 3. Dodatkowo pomóc może zwiększenie spożycia tłustych ryb morskich i ograniczenie wysoko przetworzonej żywności w codziennym jadłospisie.

Źródła:

  1. Materac E., Marczyński Z., Bodek K., „Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka”, Bromat Chem Toksykol 46.2 (2013): 225-233.
  2. Sicińska P., Pytel E., Kurowska J., Koter-Michalak M., „Suplementacja kwasami omega w różnych chorobach”, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 69 (2015): 838-852.
  3. Wcisło T., Rogowski W., „Rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie człowieka”, Cardiovascular forum. Vol. 11. No. 3. 2006.
  4. Krawczyk K., Rybakowski J., „Zastosowanie kwasów tłuszczowych omega-3 w leczeniu depresji”, Farmakoter Psychiat Neurol 2 (2007): 101-107.
  5. Kolanowski W., „Funkcje i przemiany metaboliczne wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie człowieka”, Bromat Chem Toksykol 46 (2013): 267-278.
  6. Materac E., Bodek K., Marczyński Z., „Zastosowanie kwasów tłuszczowych omega-3 w profilaktyce i terapii chorób”, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 46.3 (2013).
  7. Wydro D., „Kwasy omega 3 i 6 w medycynie i kosmetologii. Wpływ doustnej suplementacji kwasami omega-3 i 6 na kondycje skóry–badanie pilotażowe”, Acad. Aesthet. Anti-Aging Med 4 (2012): 46-54.
  8. Belluzzi A, Brignola C, Campieri M, Pera A, Boschi S, Miglioli M. Effect of an enteric-coated fish-oil preparation on relapses in Crohn's disease. N Engl J Med. 1996 Jun 13;334(24):1557-60. doi: 10.1056/NEJM199606133342401. PMID: 8628335.
  9. Emily Sonestedt. Do both heterocyclic amines and omega-6 polyunsaturated fatty acids contribute to the incidence of breast cancer in postmenopausal women of the Malmö diet and cancer cohort?. „The International Journal of Cancer”. 123 (7), s. 1637-1643, 2008. UICC International Union Against Cancer. DOI: 10.1002/ijc.23394. 10970215. [dostęp 2011-12-06]. (ang.).
  10. Micha R, Khatibzadeh S, Shi P, Fahimi S, Lim S, Andrews KG, Engell RE, Powles J, Ezzati M, Mozaffarian D; Global Burden of Diseases Nutrition and Chronic Diseases Expert Group NutriCoDE. Global, regional, and national consumption levels of dietary fats and oils in 1990 and 2010: a systematic analysis including 266 country-specific nutrition surveys. BMJ. 2014 Apr 15;348:g2272. doi: 10.1136/bmj.g2272. Erratum in: BMJ. 2015;350:h1702. PMID: 24736206; PMCID: PMC3987052.
  11. Yong Q. Chen. Modulation of prostate cancer genetic risk by omega-3 and omega-6 fatty acids. „The Journal of Clinical Investigation”. 117 (7), s. 1866–1875, 2007. American Society for Clinical Investigation. DOI: 10.1172/JCI31494. 1890998. [dostęp 2011-12-06]. (ang.).
  12. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/ [Dostęp: 27.05.2024]. 
  13. https://khni.kerry.com/news/white-papers/benefits-of-omega-3-fatty-acids-what-does-science-say/ [Dostęp: 27.05.2024]. 
  14. https://tools.myfooddata.com/nutrient-ratio-tool/omega-3/omega-6/fish/ [Dostęp: 27.05.2024]. 
  15. Jiang H, Shi X, Fan Y, Wang D, Li B, Zhou J, Pei C, Ma L. Dietary omega-3 polyunsaturated fatty acids and fish intake and risk of age-related macular degeneration. Clin Nutr. 2021 Dec;40(12):5662-5673. doi: 10.1016/j.clnu.2021.10.005. Epub 2021 Oct 12. PMID: 34749130.
  16. Sass L, Bjarnadóttir E, Stokholm J, Chawes B, Vinding RK, Mora-Jensen AC, Thorsen J, Noergaard S, Ebdrup BH, Jepsen JRM, Fagerlund B, Bønnelykke K, Lauritzen L, Bisgaard H. Fish Oil Supplementation in Pregnancy and Neurodevelopment in Childhood-A Randomized Clinical Trial. Child Dev. 2021 Jul;92(4):1624-1635. doi: 10.1111/cdev.13541. Epub 2021 Jan 28. PMID: 33506965.
  17. Parletta N, Niyonsenga T, Duff J. Omega-3 and Omega-6 Polyunsaturated Fatty Acid Levels and Correlations with Symptoms in Children with Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Autistic Spectrum Disorder and Typically Developing Controls. PLoS One. 2016 May 27;11(5):e0156432. doi: 10.1371/journal.pone.0156432. PMID: 27232999; PMCID: PMC4883772.
  18. Bloch MH, Qawasmi A. Omega-3 fatty acid supplementation for the treatment of children with attention-deficit/hyperactivity disorder symptomatology: systematic review and meta-analysis. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry. 2011 Oct;50(10):991-1000. doi: 10.1016/j.jaac.2011.06.008. Epub 2011 Aug 12. PMID: 21961774; PMCID: PMC3625948.
  19. Niinistö, S., Takkinen, HM., Erlund, I. et al. Fatty acid status in infancy is associated with the risk of type 1 diabetes-associated autoimmunity. Diabetologia 60, 1223–1233 (2017). https://doi.org/10.1007/s00125-017-4280-9.
  20. Duarte-García A, Myasoedova E, Karmacharya P, Hocaoğlu M, Murad MH, Warrington KJ, Crowson CS. Effect of omega-3 fatty acids on systemic lupus erythematosus disease activity: A systematic review and meta-analysis. Autoimmun Rev. 2020 Dec;19(12):102688. doi: 10.1016/j.autrev.2020.102688. Epub 2020 Oct 22. PMID: 33131703.
  21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7362115/ [Dostęp: 28.05.2024].
  22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6801729/ [Dostęp: 28.05.2024].
  23. Goh KK, Chen CY, Chen CH, Lu ML. Effects of omega-3 polyunsaturated fatty acids supplements on psychopathology and metabolic parameters in schizophrenia: A meta-analysis of randomized controlled trials. J Psychopharmacol. 2021 Mar;35(3):221-235. doi: 10.1177/0269881120981392. Epub 2021 Feb 15. PMID: 33586517.
  24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9398217/ [Dostęp: 28.05.2024].
  25. Martí Del Moral A, Fortique F. Omega-3 fatty acids and cognitive decline: a systematic review. Nutr Hosp. 2019 Aug 26;36(4):939-949. English. doi: 10.20960/nh.02496. PMID: 31215788.
  26. Canhada S, Castro K, Perry IS, Luft VC. Omega-3 fatty acids' supplementation in Alzheimer's disease: A systematic review. Nutr Neurosci. 2018 Oct;21(8):529-538. doi: 10.1080/1028415X.2017.1321813. Epub 2017 May 3. PMID: 28466678.
  27. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6338947/ [Dostęp: 28.05.2024].
  28. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551292/ [Dostęp: 28.05.2024].
  29. Sharma T, Mandal CC. Omega-3 fatty acids in pathological calcification and bone health. J Food Biochem. 2020 Aug;44(8):e13333. doi: 10.1111/jfbc.13333. Epub 2020 Jun 17. PMID: 32548903.
  30. Rahbar N, Asgharzadeh N, Ghorbani R. Effect of omega-3 fatty acids on intensity of primary dysmenorrhea. Int J Gynaecol Obstet. 2012 Apr;117(1):45-7. doi: 10.1016/j.ijgo.2011.11.019. Epub 2012 Jan 17. PMID: 22261128.
  31. Montgomery P, Burton JR, Sewell RP, Spreckelsen TF, Richardson AJ. Fatty acids and sleep in UK children: subjective and pilot objective sleep results from the DOLAB study--a randomized controlled trial. J Sleep Res. 2014 Aug;23(4):364-88. doi: 10.1111/jsr.12135. Epub 2014 Mar 8. PMID: 24605819; PMCID: PMC4263155.
  32. Dai Y, Liu J. Omega-3 long-chain polyunsaturated fatty acid and sleep: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials and longitudinal studies. Nutr Rev. 2021 Jul 7;79(8):847-868. doi: 10.1093/nutrit/nuaa103. PMID: 33382879; PMCID: PMC8262633.

Źródła do uzasadnienia rankingu Omega 3:

  1. Eslick GD, Howe PR, Smith C, Priest R, Bensoussan A. Benefits of fish oil supplementation in hyperlipidemia: a systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol. 2009 Jul 24;136(1):4-16. doi: 10.1016/j.ijcard.2008.03.092. Epub 2008 Sep 6. PMID: 18774613.
  2. Cottin SC, Sanders TA, Hall WL. The differential effects of EPA and DHA on cardiovascular risk factors. Proc Nutr Soc. 2011 May;70(2):215-31. doi: 10.1017/S0029665111000061. Epub 2011 Feb 24. PMID: 21349231.
  3. von Schacky C. n-3 fatty acids and the prevention of coronary atherosclerosis. Am J Clin Nutr. 2000 Jan;71(1 Suppl):224S-7S. doi: 10.1093/ajcn/71.1.224s. PMID: 10617975.
  4. Wani AL, Bhat SA, Ara A. Omega-3 fatty acids and the treatment of depression: a review of scientific evidence. Integr Med Res. 2015 Sep;4(3):132-141. doi: 10.1016/j.imr.2015.07.003. Epub 2015 Jul 15. PMID: 28664119; PMCID: PMC5481805.
  5. Liao Y, Xie B, Zhang H, He Q, Guo L, Subramanieapillai M, Fan B, Lu C, McIntyre RS. Efficacy of omega-3 PUFAs in depression: A meta-analysis. Transl Psychiatry. 2019 Aug 5;9(1):190. doi: 10.1038/s41398-019-0515-5. Erratum in: Transl Psychiatry. 2021 Sep 7;11(1):465. PMID: 31383846; PMCID: PMC6683166.
  6. Chang JP, Su KP, Mondelli V, Pariante CM. Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids in Youths with Attention Deficit Hyperactivity Disorder: a Systematic Review and Meta-Analysis of Clinical Trials and Biological Studies. Neuropsychopharmacology. 2018 Feb;43(3):534-545. doi: 10.1038/npp.2017.160. Epub 2017 Jul 25. PMID: 28741625; PMCID: PMC5669464.
  7. Lafuente M, Rodríguez González-Herrero ME, Romeo Villadóniga S, Domingo JC. Antioxidant Activity and Neuroprotective Role of Docosahexaenoic Acid (DHA) Supplementation in Eye Diseases That Can Lead to Blindness: A Narrative Review. Antioxidants (Basel). 2021 Mar 5;10(3):386. doi: 10.3390/antiox10030386. PMID: 33807538; PMCID: PMC8000043.
  8. Lee-Sarwar K, Kelly RS, Lasky-Su J, Kachroo P, Zeiger RS, O'Connor GT, Sandel MT, Bacharier LB, Beigelman A, Laranjo N, Gold DR, Weiss ST, Litonjua AA. Dietary and Plasma Polyunsaturated Fatty Acids Are Inversely Associated with Asthma and Atopy in Early Childhood. J Allergy Clin Immunol Pract. 2019 Feb;7(2):529-538.e8. doi: 10.1016/j.jaip.2018.07.039. Epub 2018 Aug 24. PMID: 30145365; PMCID: PMC6400588.
  9. Sass L, Bjarnadóttir E, Stokholm J, Chawes B, Vinding RK, Mora-Jensen AC, Thorsen J, Noergaard S, Ebdrup BH, Jepsen JRM, Fagerlund B, Bønnelykke K, Lauritzen L, Bisgaard H. Fish Oil Supplementation in Pregnancy and Neurodevelopment in Childhood-A Randomized Clinical Trial. Child Dev. 2021 Jul;92(4):1624-1635. doi: 10.1111/cdev.13541. Epub 2021 Jan 28. PMID: 33506965.
  10. Wood AHR, Chappell HF, Zulyniak MA. Dietary and supplemental long-chain omega-3 fatty acids as moderators of cognitive impairment and Alzheimer's disease. Eur J Nutr. 2022 Mar;61(2):589-604. doi: 10.1007/s00394-021-02655-4. Epub 2021 Aug 15. PMID: 34392394; PMCID: PMC8854294.
  11. Robinson LE, Mazurak VC. N-3 polyunsaturated fatty acids: relationship to inflammation in healthy adults and adults exhibiting features of metabolic syndrome. Lipids. 2013 Apr;48(4):319-32. doi: 10.1007/s11745-013-3774-6. Epub 2013 Mar 1. PMID: 23456976.
  12. Jang H, Park K. Omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids and metabolic syndrome: A systematic review and meta-analysis. Clin Nutr. 2020 Mar;39(3):765-773. doi: 10.1016/j.clnu.2019.03.032. Epub 2019 Apr 5. PMID: 31010701.
  13. Khalili L, Valdes-Ramos R, Harbige LS. Effect of n-3 (Omega-3) Polyunsaturated Fatty Acid Supplementation on Metabolic and Inflammatory Biomarkers and Body Weight in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus: A Systematic Review and Meta-Analysis of RCTs. Metabolites. 2021 Oct 28;11(11):742. doi: 10.3390/metabo11110742. PMID: 34822400; PMCID: PMC8620218.
  14. Belluzzi A, Brignola C, Campieri M, Pera A, Boschi S, Miglioli M. Effect of an enteric-coated fish-oil preparation on relapses in Crohn's disease. N Engl J Med. 1996 Jun 13;334(24):1557-60. doi: 10.1056/NEJM199606133342401. PMID: 8628335.
  15. Clark CCT, Taghizadeh M, Nahavandi M, Jafarnejad S. Efficacy of ω-3 supplementation in patients with psoriasis: a meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Rheumatol. 2019 Apr;38(4):977-988. doi: 10.1007/s10067-019-04456-x. Epub 2019 Feb 18. PMID: 30778861.
  16. Zhong X, Fang YJ, Pan ZZ, Li B, Wang L, Zheng MC, Chen YM, Zhang CX. Dietary fat, fatty acid intakes and colorectal cancer risk in Chinese adults: a case-control study. Eur J Cancer Prev. 2013 Sep;22(5):438-47. doi: 10.1097/CEJ.0b013e32835e88c4. PMID: 23377001.
  17. Theodoratou E, McNeill G, Cetnarskyj R, Farrington SM, Tenesa A, Barnetson R, Porteous M, Dunlop M, Campbell H. Dietary fatty acids and colorectal cancer: a case-control study. Am J Epidemiol. 2007 Jul 15;166(2):181-95. doi: 10.1093/aje/kwm063. Epub 2007 May 9. PMID: 17493949.
  18. Kris-Etherton PM, Grieger JA, Etherton TD. Dietary reference intakes for DHA and EPA. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2009 Aug-Sep;81(2-3):99-104. doi: 10.1016/j.plefa.2009.05.011. Epub 2009 Jun 13. PMID: 19525100.
  19. EFSA PANEL ON DIETETIC PRODUCTS, NUTRITION AND ALLERGIES (NDA). Scientific opinion on the tolerable upper intake level of eicosapentaenoic acid (EPA), docosahexaenoic acid (DHA) and docosapentaenoic acid (DPA). EFSA Journal, 2012, 10.7: 2815.
  20. Van Dael P. Role of n-3 long-chain polyunsaturated fatty acids in human nutrition and health: review of recent studies and recommendations. Nutr Res Pract. 2021 Apr;15(2):137-159. doi: 10.4162/nrp.2021.15.2.137. Epub 2021 Jan 4. PMID: 33841720; PMCID: PMC8007408.
  21. OLIVER, Laura, et al. Producing omega-3 polyunsaturated fatty acids: A review of sustainable sources and future trends for the EPA and DHA market. Resources, 2020, 9.12: 148.
  22. GHENA, M.; AMANY, M. Basuny. Chia (Salvia hispanica L.) Seed oil a new source of omega-3. Plant Arch, 2020, 20: 2678-2683.
  23. Simopoulos AP. The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids. Biomed Pharmacother. 2002 Oct;56(8):365-79. doi: 10.1016/s0753-3322(02)00253-6. PMID: 12442909.
  24. Kang JX. The importance of omega-6/omega-3 fatty acid ratio in cell function. The gene transfer of omega-3 fatty acid desaturase. World Rev Nutr Diet. 2003;92:23-36. doi: 10.1159/000073790. PMID: 14579681.
  25. Yehuda S. Omega-6/omega-3 ratio and brain-related functions. World Rev Nutr Diet. 2003;92:37-56. doi: 10.1159/000073791. PMID: 14579682.
  26. Medeiros-de-Moraes IM, Gonçalves-de-Albuquerque CF, Kurz ARM, Oliveira FMJ, de Abreu VHP, Torres RC, Carvalho VF, Estato V, Bozza PT, Sperandio M, de Castro-Faria-Neto HC, Silva AR. Omega-9 Oleic Acid, the Main Compound of Olive Oil, Mitigates Inflammation during Experimental Sepsis. Oxid Med Cell Longev. 2018 Nov 13;2018:6053492. doi: 10.1155/2018/6053492. PMID: 30538802; PMCID: PMC6260523.
  27. Neubronner J, Schuchardt JP, Kressel G, Merkel M, von Schacky C, Hahn A. Enhanced increase of omega-3 index in response to long-term n-3 fatty acid supplementation from triacylglycerides versus ethyl esters. Eur J Clin Nutr. 2011 Feb;65(2):247-54. doi: 10.1038/ejcn.2010.239. Epub 2010 Nov 10. PMID: 21063431.
  28. Dyerberg J, Madsen P, Møller JM, Aardestrup I, Schmidt EB. Bioavailability of marine n-3 fatty acid formulations. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2010 Sep;83(3):137-41. doi: 10.1016/j.plefa.2010.06.007. PMID: 20638827.
  29. Cansell M, Nacka F, Combe N. Marine lipid-based liposomes increase in vivo FA bioavailability. Lipids. 2003 May;38(5):551-9. doi: 10.1007/s11745-003-1341-0. PMID: 12880112.
  30. Saini RK, Keum YS. Omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids: Dietary sources, metabolism, and significance - A review. Life Sci. 2018 Jun 15;203:255-267. doi: 10.1016/j.lfs.2018.04.049. Epub 2018 Apr 30. PMID: 29715470.
  31. Gogos CA, Ginopoulos P, Salsa B, Apostolidou E, Zoumbos NC, Kalfarentzos F. Dietary omega-3 polyunsaturated fatty acids plus vitamin E restore immunodeficiency and prolong survival for severely ill patients with generalized malignancy: a randomized control trial. Cancer. 1998 Jan 15;82(2):395-402. doi: 10.1002/(sici)1097-0142(19980115)82:2<403::aid-cncr21>3.0.co;2-1. PMID: 9445198.
  32. Siener R, Alteheld B, Terjung B, Junghans B, Bitterlich N, Stehle P, Metzner C. Change in the fatty acid pattern of erythrocyte membrane phospholipids after oral supplementation of specific fatty acids in patients with gastrointestinal diseases. Eur J Clin Nutr. 2010 Apr;64(4):410-8. doi: 10.1038/ejcn.2009.151. Epub 2010 Feb 17. PMID: 20160750.
  33. Jairoun AA, Shahwan M, Zyoud SH. Fish oil supplements, oxidative status, and compliance behaviour: Regulatory challenges and opportunities. PLoS One. 2020 Dec 31;15(12):e0244688. doi: 10.1371/journal.pone.0244688. PMID: 33382790; PMCID: PMC7774961.
  34. Shahidi F, Zhong Y. Lipid oxidation and improving the oxidative stability. Chem Soc Rev. 2010 Nov;39(11):4067-79. doi: 10.1039/b922183m. Epub 2010 Jul 9. PMID: 20617249.
  35. POULLI, Konstantina I.; MOUSDIS, George A.; GEORGIOU, Constantinos A. Monitoring olive oil oxidation under thermal and UV stress through synchronous fluorescence spectroscopy and classical assays. Food Chemistry, 2009, 117.3: 499-503.
  36. https://certifications.nutrasource.ca/about/how-certifications-work/ifos (stan na dzień 29.052024r.)
  37. https://certifications.nutrasource.ca/about/how-certifications-work/ikos (stan na dzień 29.052024r.)
  38. https://certifications.nutrasource.ca/about/how-certifications-work/nutrastrong (stan na dzień 29.052024r.)
  39. https://certifications.nutrasource.ca/about/how-certifications-work/iaos (stan na dzień 29.052024r.)
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium