Omega 3 - Ranking 10 suplementów z kwasami omega-3
- Jeśli chcesz wybrać najlepszy suplement z kwasami omega 3, znajdujesz się we właściwym miejscu. Ten ranking ocenia suplementy diety z kwasami omega-3 na podstawie stosunku jakości popartej wynikami 50 badań naukowych do opłacalności produktów.
- Twój suplement omega 3 powinien zawierać kwasy EPA i DHA (naturalnie występujące w rybach, algach i owocach morza).
- Dobre suplementy diety omega 3 zawierają olej z mikroalg, alg, czystych ryb oceanicznych i zimnowodnych, kryla, nasion chia, z oleju z ogórecznika, lnu lub z krokosza barwierskiego.
- Wskaźnik świeżości oleju (TOTOX) w Twoim suplemencie nie powinien przekraczać wartości 25. To ważne, ponieważ utlenione oleje omega tracą swoje właściwości.
- Jeśli wybierasz pomiędzy formą trójglicerydową a formą estrową omega 3, postaw na trójglicerydy - łatwiej się przyswajają.
- Pod rankingiem znajdziesz szczegółowe uzasadnienie naukowe naszych ocen.
- Negocjujemy z producentami, by oferować omegę 3 w najlepszych cenach na rynku ❤️
Ranking zaktualizowany 2024-11-05
Omega 3 - Ranking 10 suplementów z kwasami omega-3
- Jeśli chcesz wybrać najlepszy suplement z kwasami omega 3, znajdujesz się we właściwym miejscu. Ten ranking ocenia suplementy diety z kwasami omega-3 na podstawie stosunku jakości popartej wynikami 50 badań naukowych do opłacalności produktów.
- Twój suplement omega 3 powinien zawierać kwasy EPA i DHA (naturalnie występujące w rybach, algach i owocach morza).
- Dobre suplementy diety omega 3 zawierają olej z mikroalg, alg, czystych ryb oceanicznych i zimnowodnych, kryla, nasion chia, z oleju z ogórecznika, lnu lub z krokosza barwierskiego.
- Wskaźnik świeżości oleju (TOTOX) w Twoim suplemencie nie powinien przekraczać wartości 25. To ważne, ponieważ utlenione oleje omega tracą swoje właściwości.
- Jeśli wybierasz pomiędzy formą trójglicerydową a formą estrową omega 3, postaw na trójglicerydy - łatwiej się przyswajają.
- Pod rankingiem znajdziesz szczegółowe uzasadnienie naukowe naszych ocen.
- Negocjujemy z producentami, by oferować omegę 3 w najlepszych cenach na rynku ❤️
Ponad 96% kupujących oceniło pozytywnie polecone przez
nas produkty z TOP 3 rankingów - średnia ocena głosów
w ankietach potransakcyjnych to aż 4.93 /5.00!
Ranking zaktualizowany 2024-11-08
Omega 3
Zanim wybierzesz dobrą omegę-3: co to, co daje - skrót
Kwasy tłuszczowe omega-3 to zdrowe tłuszcze znajdujące się w żywności i w suplementach diety. Trzy główne kwasy tłuszczowe omega-3 to: kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA).
Kwasy omega 3 są ważnymi składnikami błon otaczających każdą komórkę ciała. Poziom DHA jest szczególnie wysoki w siatkówce oka, mózgu i plemnikach. Kwasy omega 3:
- pełnią wiele funkcji w sercu, naczyniach krwionośnych, płucach, układzie odpornościowym i układzie hormonalnym.
- dostarczają zdrowych, wartościowych kalorii, które zapewniają energię ciału.
Poznaj więcej właściwości i działania kwasów omega 3.
Pozyskiwanie EPA i DHA z żywności (i suplementów diety, jeśli je przyjmujesz) jest jedynym sposobem na zwiększenie poziomu kwasów tłuszczowych omega 3 w organizmie. Zanim zdecydujesz się na suplementację sprawdź, jakie pokarmy są najbogatsze w kwasy omega 3.
Jaka omega-3 jest najlepsza?
Najlepsza omega 3 ma min. 250 mg kwasów EPA i DHA, olej jest standaryzowany i pochodzi z sardeli, sardynek, alg, kryla, chia, ogórecznika lub lnu, wskaźnik świeżości TOTOX ma wartość poniżej 25, produkt nie zawiera konserwantów ani barwników, a w składzie są antyoksydanty. Cena za dzień suplementacji nie przekracza 2,5 zł.
Te kryteria najlepiej spełniają te produkty z naszego rankingu:
Natu.Care Premium Omega-3 TG 750 mg
Bene Vobis Omega-3 z Ryb Forte EPA1500/DHA600 mg
Jak wybieramy najlepszą omegę-3?
Najlepsze suplementy z kwasami omega 3 wybieramy na podstawie oceny ich jakości i opłacalności gotowego produktu.
Jak oceniamy jakość omega 3?
1) Wysoka zawartość EPA i DHA
- DHA i EPA są kluczowe dla zachowania zdrowia. Obniżają poziom trójglicerydów we krwi, pomagają regulować ciśnienie krwi, poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych, zmniejszają ryzyko zakrzepów. [1]
- Badania mówią, że skuteczny dzienny poziom spożycia EPA i DHA w diecie zmniejszający ryzyko choroby wieńcowej wynosi od 0,5 do 1 g EPA i DHA [2-17], zalecenia te mogą się jednak różnić ze względu na nasze indywidualne zapotrzebowanie oraz cel suplementacji omega 3. Za minimalną dzienną skuteczną dawkę popartą badaniami uznajemy 250 mg EPA i DHA.
Jak oceniamy DHA i EPA w omega 3?
- Porcja EPA minimum 250 mg - 1 punkt
- Porcja DHA minimum 250 mg - 1 punkt
Stosunek EPA do DHA w produktach z omega 3 - dlaczego nie oceniamy?
Choć producenci często chwalą się, że stosunek EPA do DHA w ich produkcie jest najlepszy, my nie oceniamy tego stosunku. Badania naukowe wskazują, że nie ma uniwersalnego, najlepszego stosunku EPA do DHA. W zależności od tego jaki jest cel suplementacji omega 3 stosunek EPA do DHA powinien się różnić.
2) Dobre źródła kwasów omega 3
- Konwencjonalne źródła omega 3 pochodzą z morza. Jednakże globalny wzrost populacji w połączeniu z lepszą wiedzą konsumentów na temat zdrowego odżywiania prowadzi do tego, że tradycyjne źródła są wyczerpane i w związku z tym nie wystarczą do zaspokojenia zapotrzebowania na omega 3 w diecie człowieka i akwakulturze. Mikroalgi hodowane w warunkach heterotroficznych są coraz częściej uznawane za odpowiednią technologię do produkcji omega 3 [19].
- Wyniki badań sugerują, że również olej chia może być źródłem roślinnym omega 3 o najlepszej zawartości i proporcji składników odżywczych - niezbędnych kwasów tłuszczowych [20].
Jak oceniamy źródła omega 3?
- Olej z sardeli, sardynek, mikroalg, kryla, nasion chia, ogórecznika, olej lniany lub inne niekonwencjonalne dobre źródła omega 3 - 2 punkty
- Olej z dorsza, makreli, innego konkretnego gatunku ryb - 1 punkt
- Brak informacji o konkretnym gatunku ryb - 0 punktów
3) Niski wskaźnik TOTOX
- Kwasy omega 3 łatwo ulegają utlenieniu. Wówczas tracą swoje cenne właściwości, dlatego w suplementacji omegą 3 kluczowa jest świeżość oleju.
- Uznanym na całym świecie wskaźnikiem oceniającym całkowity stopień utlenienia oleju, świadczy tym samym o jego jakości i świeżości jest wskaźnik TOTOX (TOTal OXidation value). TOTOX wzrasta liniowo w miarę pogarszania się stanu oleju. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności rekomenduje wybór olejów ze wskaźnikiem TOTOX poniżej 25. [23].
Jak oceniamy wskaźnik TOTOX omega 3
- TOTOX ≤ 10 - 3 punkty
- TOTOX ≤ 25 - 2 punkty
- Brak TOTOX - -2 punkty
- Liczba nadtlenkowa ≤ 5 meq/kg - 2 punkty
- Liczba para-anizydynowa ≤ 20 - 2 punkty
4) Certyfikaty dla kwasów omega 3
Certyfikatów kwasów omega 3 jest bardzo wiele. Wybraliśmy najważniejsze certyfikaty i podzieliliśmy je na dwie grupy. Na potrzeby oceny każdy produkt może posiadać punkty za maksymalnie dwa certyfikaty I grupy oraz dwa II grupy.
Jak oceniamy certyfikaty omega 3
- Oba certyfikaty I grupy - 3 punkty
- Jeden certyfikat I grupy - 1 punkt
- Każdy certyfikat II grupy - 0,5 punktu
- Produkt odpowiedni dla wegan lub koszerny - 1 punkt za każdy
5) Potwierdzony brak metali ciężkich w składzie
- Niektórzy producenci przebadali swoje produkty na obecność metali ciężkich w niezależnych, akredytowanych laboratoriach np. J.S. Hamilton i publikują otrzymane wyniki. [27]
Jak oceniamy zawartość metali ciężkich w omega 3
- Wyniki badań na obecność metali ciężkich - 1 punkt
6) Obecność przeciwutleniaczy (antyoksydantów)
Jak pisaliśmy wyżej kwasy i omega łatwo ulegają utlenianiu. Z tego względu dodatek naturalnych przeciwutleniaczy jest jak najbardziej pożądany, np. niewielkiej ilości witaminy E, mieszaniny tokoferoli, ekstraktu z liści rozmarynu czy zielonej herbaty.
Jak oceniamy przeciwutleniacze w omega 3?
- Mieszanina tokoferoli w składzie - 1 punkt
- Niewielka ilość witaminy E - 1 punkt
- Ekstrakt z liści rozmarynu - 1 punkt
- Ekstrakt z zielonej herbaty - 1 punkt
7) Standaryzacja oleju omega 3
Standaryzacja oleju daje nam gwarancję deklarowanych ilości EPA i DHA.
- Za standaryzację oleju przyznajemy 1 punkt.
8) Obecność dodatkowych składników ułatwiających przyswajanie omegi
Niektóre dodatki mogą podnieść jakość i skuteczność suplementu, np. koenzym Q10 czy witaminy z grupy ADEK, które mogą wpływać na biosyntezę kwasów omega 3. Jeśl zażywasz inne suplementy diety to wybierając suplement z kwasami omega 3 pamiętaj aby nie dublować składników.
Jak oceniamy dodatkowe składniki w produktach z omegą 3?
- Obecność witamin A, D, E, K - 1 punkt za każdą
- Koenzym Q10 - 1 punkt
- Inne wartościowe składniki - maks. 3 punkty
9) Brak konserwantów i barwników w składzie
Obecność przeciwutleniaczy jest wystarczająca aby zachować świeżość i jakość omega 3 na okres przydatności do spożycia deklarowany przez producenta. Dodatek kolejnych konserwantów czy barwników jest zbędny.
- Za dodanie konserwantów i barwników odejmujemy 1 punkt.
* Zgodnie ze słownikiem języka polskiego frazę kwasy tłuszczowe omega-3 (skrótowo: kwasy omega-3 lub omega-3) piszemy od małych liter, a cyfrę dodajemy po łączniku bez spacji. W Internecie w kontekście kwasów omega-3 stosuje się również uproszczony zapis omega 3. W naszych treściach stosujemy zapis zamienny.