Kupuję Razem: 0,00 zł

Kwasy omega 3-6-9 – różnice. Które wybrać?

0
Kwasy omega 3-6-9 – różnice. Które wybrać?

Omega-3, -6 i -9 to ważne dla organizmu kwasy tłuszczowe. Chociaż często wymienia się je razem, różnią się budową, właściwościami oraz występowaniem w żywności. Współczesna dieta zawiera zbyt mało źródeł omega-3. Kwasy omega-6 i omega-9 są znacznie łatwiejsze do dostarczenia w ramach standardowego jadłospisu.

Czym różnią się kwasy omega-3, -6 i -9?

Główna różnica pomiędzy kwasami omega-3, -6 i -9 dotyczy ich budowy chemicznej i występowania w żywności. To z kolei przekłada się na inne działanie poszczególnych kwasów tłuszczowych, a także warunkuje ich odmienne poziomy w organizmie.

  • kwasy omega-3 mają pierwsze wiązanie podwójne przy 3. atomie węgla od końca,
  • kwasy omega-6 mają pierwsze wiązanie podwójne przy 6. atomie węgla od końca,
  • kwasy omega-9 mają jedno wiązanie podwójne przy 9. atomie węgla od końca.

W codziennej diecie ważne jest zachowanie odpowiedniej proporcji między kwasami omega-3, -6 i -9. Zaleca się, aby spożywać więcej omega-3, a mniej omega-6. Niestety, ze względu na ograniczone źródła omega-3 i zachodni model żywienia często obserwuje się odwrotną proporcję, co może prowadzić do problemów zdrowotnych.

Zachowanie prawidłowego stosunku pomiędzy spożyciem omega-3, -6 i -9 ułatwia suplementacja kwasów omega-3.

SPRAWDŹ NASZ RANKING Z OMEGĄ-3

RANKING SUPLEMENTÓW Z KWASAMI OMEGA 3

Kwasy omega-3 – najpotrzebniejsze współczesnemu człowiekowi

Grupę związków organicznych omega-3 zaliczamy do tzw. zdrowych tłuszczów. Ich budowa chemiczna charakteryzuje się podwójnymi wiązaniami w łańcuchach węglowych. Ze względu na to nazywamy je wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi.

Do kwasów omega 3 zaliczamy:

  • kwas alfa-linolenowy (ALA),
  • kwas dokozaheksaenowy (DHA),
  • kwas eikozapentaenowy (EPA).

Kwas DHA występujący omega-3 jest ważny dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania mózgu oraz narządu wzroku.

Więcej informacji o tym, na co wpływają i jakimi właściwościami charakteryzują się kwasy omega-3, przeczytasz w artykule: Omega-3 - właściwości i działanie.

To właśnie kwasów omega-3 jest najmniej w diecie przeciętnego człowieka, dlatego warto rozważyć suplementację. Dowiedz się, jakie jest przeciętne zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega-3 i dopasuj odpowiednie dawkowanie.

Kwasy omega-6 – właściwości i spożycie

Kwasy omega-6 to podobnie jak kwasy omega-3 nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm nie jest w stanie samodzielnie syntezować. Dlatego zaliczamy je do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).

Do kwasów omega-6 należą:

  • kwas linolowy (LA),
  • kwas γ-linolenowy (GLA),
  • kwas arachidonowy (AA).

Kwasy omega-6 również są ważne dla naszego zdrowia. W życiu płodowym wpływają na prawidłowy rozwój układu nerwowego. Działają przeciwzapalnie, wspierają odporność i uczestniczą w produkcji hormonów.

W porównaniu z kwasami omega 3 kwasy omega-6 mają jednak znacznie więcej źródeł pokarmowych. Występują m.in. w olejach (słonecznikowym, rzepakowym, sojowym), a także w orzechach i nasionach. Z tego powodu w tzw. diecie zachodniej kwasy omega-6 zdecydowanie przeważają nad kwasami omega 3.

Zdrowy stosunek kwasów omega 3 do omega 6 wynosi od 1:1 do 1:4-5. Niestety, zazwyczaj jest on zbyt duży. Jemy znacznie więcej kwasów omega-6, co odzwierciedla stosunek 1:15-20.

Przeciętne nawyki żywieniowe Europejczyków wiążą się ze znacznym przekroczeniem podaży omega 6, co odzwierciedla stosunek 1:15-20. Konsekwencje zdrowotne nadmiaru kwasów omega-6 w diecie mogą być poważne.

Badania wskazują, że duże spożycie kwasów omega-6 i niskie spożycie omega 3 sprzyja rozwojowi raka piersi po menopauzie. Co więcej, kobiety spożywające więcej kwasów omega 3, mają niższe ryzyko wystąpienia nowotworu piersi.

Zbyt wysoki poziom kwasów omega-6 względem kwasów omega 3 zwiększa także ryzyko nowotworów prostaty u mężczyzn. Podobnie jak u kobiet, zwiększenie źródeł pokarmowych omega-3 zapewnia odwrotne, pozytywne działanie.

Kwasy omega-3, -6 i -9 często dostępne są w kapsułkach

Kwasy omega-9 – właściwości i spożycie

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe omega-9 mają jedno wiązanie podwójne. Ludzki organizm może syntezować je samodzielnie z kwasów omega-3 i omega-6 (jeśli są dostarczane w odpowiedniej ilości). Dlatego nie ma oficjalnych zaleceń odnośnie spożycia kwasów omega-9.

Najbardziej rozpoznawalny spośród kwasów omega-9 jest kwas oleinowy. Zawierają go różne oleje roślinne, orzechy oraz nasiona.

Kwasy omega-9 są ważne dla zachowania prawidłowego poziomu cholesterolu i trójglicerydów w organizmie. Tym samym wpływają na pracę serca i ciśnienie krwi. Ponadto działają antyoksydacyjnie.

Nadmiar omega-9 w diecie nie jest korzystny dla zdrowia. Może powodować:

  • przyrost masy ciała i nadwagę,
  • zaburzenia profilu lipidowego we krwi,
  • utrudnione wchłanianie innych kwasów tłuszczowych,
  • choroby metaboliczne.

Które kwasy omega wybrać – 3, 6 czy 9? Pigułka wiedzy

W sklepach i aptekach można znaleźć suplementy diety zarówno z kwasami omega-3, jak i łącznie: z kwasami omega-3, -6 i -9. Naszym zdaniem najlepszy wybór stanowią jednak krople lub kapsułki, które zawierają jedynie kwasy omega-3. Dlaczego?

Kwasy omega-6 łatwiej dostarczyć w ramach standardowej diety. Ponadto większość z nas spożywa je w nadmiarze, ponieważ obfitują w nie składniki popularne w tzw. diecie zachodniej, np. olej słonecznikowy i olej kukurydziany. W efekcie omega-6 występują nawet w żywności typu fast food.

By zachować wyżej wspomniany zdrowy stosunek omega-3 do omega-6, lepiej postawić na suplementację kwasów omega-3. Ułatwia to dążenie do zwiększenia przewagi omega-3 nad omega-6. Nadmiar omega-6 w diecie może negatywnie oddziaływać na zdrowie, m.in. powodując stany zapalne.

Większość z nas nie musi również suplementować kwasów omega-9. Ich dobre źródło stanowią oleje roślinne (np. oliwa z oliwek), a także orzechy, pestki i nasiona. Co najważniejsze, organizm może sam syntezować je z kwasów omega-3 i omega-6.

Jeśli już wybierasz suplement z kwasami omega-3, -6 i -9, postaw na produkt, w którym zawartość kwasów omega-3 przeważa nad omega-6 i -9.

My jednak rekomendujemy Ci wybór samych kwasów omega-3, najlepiej z dużą zawartością kwasów EPA i DHA, które występują w tłustych rybach morskich – a je jada się najrzadziej.

Kwasy omega-3, -6 i -9 – wnioski

Dążąc do zachowania prawidłowego stosunku kwasów omega-3 i omega-6 w diecie, a także mając na uwadze zdolność organizmu do samodzielnej syntezy kwasów omega-9, warto rozważyć suplementację omega 3. Postaw także na większe spożycie tłustych ryb morskich i ogranicz wysoko przetworzoną żywność w codziennym jadłospisie.

Źródła
 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium