Dodano: 14-02-2025 w kategorii: - autor: Monika Sypniewska
Spośród wszystkich ocenianych przez nas kolagenów do picia wyselekcjonowaliśmy 18 suplementów diety, które zawierają 10000 mg kolagenu w jednej porcji. Poniżej znajdziesz dwa odrębne rankingi: kolagenów 10000 mg na urodę i kolagenów 10000 mg na stawy. Przedstawiamy w nich najważniejsze informacje i nasze opinie o produktach.
Czytaj całość »
Dodano: 05-02-2025 w kategorii: - autor: Aleksandra Wojnarowska
Na podstawie wyników aktualnych badań nie polecamy stosowania żelatyny na stawy. W naszej opinii nieco lepiej prezentują się hydrolizaty żelatyny, ponieważ mają podobny mechanizm działania co hydrolizaty kolagenu. Aktualnie nie mamy jednak podstaw naukowych, by uważać suplementację hydrolizatów żelatyny za skuteczną dla poprawy kondycji stawów.
Czytaj całość »
Dodano: 11-12-2024 w kategorii: - autor: Monika Sypniewska
Nadchodzące lata w branży suplementacyjnej mogą upłynąć pod znakiem ESM, czyli kolagenu z membrany jajka. W świecie nauki pojawia się coraz więcej publikacji na temat tego surowca, a ich wyniki prezentują się naprawdę obiecująco. Przyjrzeliśmy się właściwościom membrany jajka i sprawdziliśmy, jak działa w roli suplementu diety. Wnioski przedstawiamy poniżej.
Czytaj całość »
Dodano: 29-11-2024 w kategorii: - autor: Aleksandra Wojnarowska
Wedle badań naukowych suplementacja kolagenu może poprawić kondycję nie tylko Twojej skóry i włosów, ale również paznokci. Jeśli chcesz zapewnić paznokciom bardziej estetyczny wygląd, a także większą odporność na uszkodzenia, sprawdź nasz ranking kolagenu na paznokcie.
Czytaj całość »
Dodano: 20-11-2024 w kategorii: - autor: Aleksandra Wojnarowska
Kolagen odgrywa ważną rolę we wzroście i kondycji włosów. Wspiera zdrowie skóry głowy, wzmacnia mieszki włosowe i uczestniczy w produkcji keratyny – podstawowego budulca włosów. Warto rozważyć zarówno suplementację kolagenu, jak i zewnętrzne stosowanie kolagenu na włosy. Polecamy zwłaszcza kolagen do picia i pielęgnujące żele kolagenowe.
Czytaj całość »
Dodano: 13-11-2024 w kategorii: - autor: Monika Sypniewska
Kolagen i kwasy omega-3 to duet, którego suplementacja może przyczynić się do poprawy kondycji skóry i stawów. Wynika to z ich dopełniających się właściwości: kwasy omega-3 mają udowodnione działanie przeciwzapalne, z kolei kolagen stanowi podstawowy budulec tkanki łącznej w organizmie.
Czytaj całość »
Dodano: 31-10-2024 w kategorii: - autor: Aleksandra Wojnarowska
Badania jasno wskazują, że najskuteczniejsze metody pielęgnacji skóry z rozstępami polegają na stymulacji produkcji włókien kolagenowych i elastynowych. Dostarcz swojemu organizmowi łatwo przyswajalne peptydy kolagenowe, by te procesy mogły przebiegać efektywniej. Najlepszy kolagen na rozstępy to suplement diety (kolagen do picia) i żel kolagenowy do zewnętrznego stosowania na skórę.
Czytaj całość »
Dodano: 30-10-2024 w kategorii: - autor: Aleksandra Wojnarowska
Stosowanie kolagenu to jeden z najskuteczniejszych sposobów na zmniejszenie widoczności świeżych blizn, np. po cc. Polecamy łączyć suplementację kolagenu do picia ze stosowaniem żelu kolagenowego bezpośrednio na bliznę. W ten sposób wyraźnie poprawisz poziom nawilżenia i elastyczności skóry, a także wesprzesz jej naturalne procesy regeneracyjne. Właściwości te potwierdzają również badania.
Czytaj całość »
Dodano: 28-08-2024 w kategorii: - autor: Aleksandra Wojnarowska
Zbyt duże dawki suplementów witaminy D mogą doprowadzić do nadmiarowego stężenia jej metabolitów w organizmie. Poziom witaminy D3 powyżej 100 ng/ml uznaje się je za potencjalnie toksyczny, co wymaga przerwania suplementacji, a powyżej 200 ng/ml konieczne jest także leczenie. Najczęstsze objawy nadmiaru witaminy D to dolegliwości żołądkowo-jelitowe, częstomocz, zaburzenia rytmu serca i zmiany skórne.
Czytaj całość »
Dodano: 31-07-2024 w kategorii: - autor: Monika Sypniewska
Białko roślinne stanowi wartościowy składnik odżywczy, który wspomaga budowę mięśni i regenerację organizmu po wysiłku. Ponadto przyczynia się do utrzymywania prawidłowej masy ciała, wspiera pracę układu odpornościowego i może obniżać ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych. Weganie potrzebują więcej białka niż osoby jedzące mięso. Z tego względu mogą oni rozważyć wybór wegańskich odżywek białkowych.
Czytaj całość »
Dodano: 31-07-2024 w kategorii: - autor: Monika Sypniewska
Białko, zwykle kojarzone z mięsem, może być równie skutecznie dostarczane przez rośliny. Szczególnie dużo zawierają go nasiona roślin strączkowych, orzechy, nasiona, pestki oraz zboża. Dbając o ich spożycie w diecie wegańskiej, możesz zbudować większą masę mięśniową. Poza białkiem rośliny dostarczą Twojemu organizmowi także węglowodany złożone, błonnik pokarmowy, ważne dla zdrowia witaminy i pierwiastki.
Czytaj całość »
Dodano: 25-07-2024 w kategorii: - autor: Aleksandra Wojnarowska
Kwasy tłuszczowe omega-3, -6 i -9 często wymienia się razem, jednak różnią się one budową, właściwościami oraz występowaniem w żywności. Współczesna dieta człowieka zawiera zbyt mało źródeł omega-3, dlatego zwykle to je warto suplementować. Kwasy omega-6 i omega-9 są znacznie łatwiejsze do dostarczenia w ramach standardowego jadłospisu i większość z nas je ich zbyt dużo.
Czytaj całość »
Dodano: 25-07-2024 w kategorii: - autor: Monika Sypniewska
Kwasy omega-3 (ALA, EPA i DHA) mają stosunkowo mało źródeł pokarmowych. Główne źródło kwasów EPA i DHA stanowią algi i tłuste ryby morskie. Z kolei kwas ALA zawierają niektóre orzechy, nasiona oraz oleje roślinne. W tym artykule znajdziesz źródła omega-3 i dokładną zawartość ALA, EPA i DHA w poszczególnych produktach spożywczych.
Czytaj całość »
Dodano: 24-07-2024 w kategorii: - autor: Aleksandra Wojnarowska
W Polsce najczęściej spotykane dawkowanie witaminy D dla osoby dorosłej to 800-2000 IU na dobę. Specjaliści zalecają jednak dokładniejsze dopasowywanie dawek witaminy D3 do wyników badań, wieku, płci i masy ciała. Wyższe zapotrzebowanie mogą mieć m.in. osoby starsze, z nadwagą lub chorujące przewlekle.
Czytaj całość »
Dodano: 24-07-2024 w kategorii: - autor: Monika Sypniewska
Kwasy omega-3 to niezbędne dla zdrowia tłuszcze, których organizm nie jest w stanie sam wytwarzać. Mają wiele cennych właściwości, m.in. dla układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Działają przeciwzapalnie i antynowotworowo. Dlatego tak ważne jest, by dbać o spożywanie zawierających je pokarmów oraz rozważyć ewentualną suplementację.
Czytaj całość »
Dodano: 23-07-2024 w kategorii: - autor: Aleksandra Wojnarowska
W Polsce ponad 90% osób dorosłych ma niedobór witaminy D i na co dzień odczuwa jego skutki. Objawy niedoboru to m.in. przewlekłe zmęczenie i obniżony nastrój. Długotrwałe skutki tego stanu mogą obejmować choroby przewlekłe, takie jak cukrzyca i otyłość. Na szczęście są sposoby, by skutecznie przeciwdziałać niedoborowi witaminy D w organizmie.
Czytaj całość »
Dodano: 23-07-2024 w kategorii: - autor: Monika Sypniewska
Witamina D to niezbędny związek dla zdrowia, który ma wpływ na wiele procesów w organizmie. Jej właściwości obejmują m.in. regulację gospodarki wapniowo-fosforanowej i układu nerwowego. Działa także na pracę mięśni i układ odpornościowy, dlatego przyczynia się do dobrego samopoczucia.
Czytaj całość »
Dodano: 19-07-2024 w kategorii: - autor: Monika Sypniewska
Kwasy omega-3 to niezbędne dla zdrowia tłuszcze, których organizm nie potrafi sam wytworzyć, dlatego należy spożywać je w ramach codziennej diety. Zapotrzebowanie na kwasy ALA, EPA i DHA różni się w zależności od wieku, płci i stanu zdrowia. W związku z tym dawkowanie omega-3 może wynosić od 250 mg do nawet 2-4 g na dzień.
Czytaj całość »
Dodano: 15-07-2024 w kategorii: - autor: Aleksandra Wojnarowska
Witanolidy uznaje się za najcenniejsze związki chemiczne, jakie zawiera ashwagandha – popularny w ostatnich latach adaptogen. Korzystne dla zdrowia właściwości ashwagandhy wynikają w głównej mierze z zawartości witanolidów. Związki te przyczyniają się do zwiększenia odporności organizmu na stres, ułatwiając mu zachowanie homeostazy w niesprzyjających warunkach.
Czytaj całość »
Dodano: 12-07-2024 w kategorii: - autor: Monika Sypniewska
Żeby sprostać dziennemu zapotrzebowaniu organizmu na witaminę D, najlepiej łączyć jej dwa naturalne źródła. Pierwsze to właściwa ekspozycja skóry na promieniowanie słoneczne. Drugie dotyczy spożywania pokarmów zawierających cholekalcyferol (witaminę D3).
Czytaj całość »
Dodano: 11-07-2024 w kategorii: - autor: Aleksandra Wojnarowska
Działanie ashwagandhy potwierdzają liczne badania naukowe. Jednak odnotowane w nich rezultaty stanowią efekt stosowania ekstraktów o konkretnych stężeniach. W tym artykule znajdziesz więc odpowiedzi na to, jakie dawki ashwagandhy i zawartych w niej witanolidów dobiera się pod kątem różnych celów suplementacji.
Czytaj całość »
Dodano: 11-07-2024 w kategorii: - autor: Aleksandra Wojnarowska
Ashwagandha to roślina rosnąca w suchych, subtropikalnych regionach południowo-wschodniej Azji i Afryki. Krzew występuje także w niektórych krajach śródziemnomorskich, w Przylądku Dobrej Nadziei i Australii. Słynie z licznych właściwości korzystnych dla zdrowia. Dowiedz się, co daje jej suplementacja i jakie efekty stosowania ashwagandhy potwierdzają badania naukowe.
Czytaj całość »
Dodano: 07-07-2024 w kategorii: - autor: Magdalena Borowiak
Dawki ashwagandhy z badań klinicznych różnią się od zalecanych przez producentów suplementów dziennych porcji. Sprawdź, z czego wynika ta rozbieżność.
Czytaj całość »
Dodano: 06-06-2024 w kategorii: - autor: Aleksandra Wojnarowska
Połącznie witaminy C i aminokwasu zawartego w kolagenie, L-lizyny, w świetle najnowszych badań naukowych wzmacnia efekty suplementacji obu substancji. Lizyna może zwiększać właściwości antyoksydacyjne witaminy C, a witamina C sprawia, że synteza kolagenu jest efektywniejsza.
Czytaj całość »
Dodano: 20-05-2024 w kategorii: - autor: Monika Sypniewska
Brak enzymu oksydazy L-gulono-γ-laktonowej u człowieka powoduje, że samodzielna synteza witaminy C jest nie możliwa. Konieczne jest dostarczanie jej z pokarmem. Jej przyswajalność jest stosunkowo wysoka, maleje jednak wraz ze wzrostem dawki - przy dawce 1250 mg wchłania się już tylko 33% witaminy C.
Czytaj całość »
Dodano: 17-05-2024 w kategorii: - autor: Aleksandra Wojnarowska
Magnez jest niezbędnym dla dobrego zdrowia i samopoczucia minerałem, który bierze udział w ponad 300 reakcjach enzymatycznych w organizmie, wpływając na funkcjonowanie mięśni, układu nerwowego, a także na zdrowie kości i serca. Przyjrzymy się bliżej znaczeniu magnezu, jego źródłom, objawom niedoboru oraz korzyściom płynącym z suplementacji tego cennego pierwiastka.
Czytaj całość »
Dodano: 14-05-2024 w kategorii: - autor: Monika Sypniewska
Retinol to silny składnik aktywny, który przy odpowiednim stosowaniu może zrewolucjonizować pielęgnację Twojej skóry. Pozwala pozbyć się niedoskonałości i w znacznym stopniu spowalnia powstawanie zmarszczek. W ostatnich latach pojawiło się wiele kosmetyków z retinolem do użytku domowego. Zanim zaaplikujesz je na swoją skórę, dowiedz się, jak prawidłowo je stosować – by nie zrobić sobie krzywdy.
Czytaj całość »
Dodano: 15-04-2024 w kategorii: - autor: Martyna Ubych
Czy kwas hialuronowy odmładza skórę? Oto kompendium możliwych zastosowań kwasu hialuronowego na twarz. Kosmetyk z kwasem hialuronowym na twarz, suplementacja, a może zabieg medycyny estetycznej? Sprawdź, co naprawdę działa i dlaczego.
Czytaj całość »
Dodano: 15-04-2024 w kategorii: - autor: Magdalena Borowiak
Krzem jest jednym z najważniejszych pierwiastków występujących w skorupie ziemskiej, a jego rola w technologii jest nieoceniona. Jednak krzem odgrywa także znaczącą rolę w biologii ludzkiej, choć przez długi czas była ona niezgłębiona dokładnie. Dzisiaj wiemy o krzemie znacznie więcej.
Czytaj całość »
Dodano: 15-04-2024 w kategorii: - autor: Monika Sypniewska
Obie substancje odgrywają kluczowe role w utrzymaniu i poprawie urody, ale to ich synergia wzbudza szczególne zainteresowanie naukowców i konsumentów. Przyjrzymy się, w jaki sposób te dwa składniki współpracują, by zapewnić efekty odmładzające skórę i dodające blasku włosom i paznokciom.
Czytaj całość »
Dodano: 26-02-2024 w kategorii: - autor: Aleksandra Wojnarowska
O białkach wegańskich mówi się, że są gorsze od popularnych białek z serwatki. Wskazuje się na braki w ich składzie niektórych ważnych aminokwasów oraz na gorszą przyswajalność. Czy tak jest w rzeczywistości? Zajrzeliśmy do badań naukowych, aby porównać białko serwatkowe z białkiem z soi, grochu, ryży i konopi!
Czytaj całość »
Dodano: 25-08-2024 w kategorii: - autor: Monika Sypniewska
Stworzyliśmy listę 32 efektów działania kolagenu do picia potwierdzonych badaniami naukowymi. W naszej bazie badań nad kolagenem mamy już 250 prac naukowych, które dokładnie przeanalizowaliśmy. Stale aktualizujemy nasz ranking kolagenów do picia w oparciu o wyniki tych badań. Sprawdź, co daje picie kolagenu.
Czytaj całość »
Dodano: 27-02-2024 w kategorii: - autor: Monika Sypniewska
Krem do twarzy z filtrem SPF to nie tylko kosmetyk, ale również kluczowy element codziennej pielęgnacji skóry, który zapewnia ochronę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. W artykule wyjaśniamy, jak stosować krem z filtrem, aby był skuteczny.
Czytaj całość »
Dodano: 02-02-2024 w kategorii: - autor: Magdalena Borowiak
Fotostarzenie się skóry to proces przedwczesnego starzenia się skóry narażonej głównie na promieniowanie UV bez odpowiedniej ochrony. W artykule opisujemy jakie zmiany w skórze powoduje promieniowanie UV oraz jak chronić skórę przed fotostarzeniem.
Czytaj całość »
Dodano: 19-01-2024 w kategorii: - autor: Martyna Ubych
Probiotyki, znane jako przyjazne bakterie, są coraz bardziej popularne ze względu na swoje korzyści zdrowotne, zwłaszcza dla układu pokarmowego. Oto kilka kluczowych wskazówek kiedy i jak je stosować, aby uzyskać najlepsze efekty.
Czytaj całość »
Dodano: 17-01-2024 w kategorii: - autor: Magdalena Borowiak
Elastyna zapewnia elastyczność, sprężystość i zdolność do rozciągania się tkanek. Choć elastyna jest tak powszechna, nie została jeszcze do końca poznana i zbadana. W artykule zebraliśmy najnowsze fakty dotyczące elastyny wynikające z badań naukowych oraz jej zastosowania w suplementach diety i kosmetykach.
Czytaj całość »
Dodano: 15-01-2024 w kategorii: - autor: Martyna Ubych
Seagarden Marine Collagen to norweska marka kolagenu hydrolizowanego z ryb, wytwarzanego głównie ze skóry ryb dorsza, siei i łososia poławianych na północnych wodach Atlantyku.
Czytaj całość »
Dodano: 14-01-2024 w kategorii: - autor: Aleksandra Wojnarowska
Glikacja to proces wiązania kolagenu i elastyny z cukrami - glukozą oraz fruktozą. Kiedy cukru w organizmie jest zbyt wiele, w organizmie gromadzą się produkty uboczne glikacji, uszkadzając kolagen, powodując zmarszczki, utratę elastyczności, matowość skóry. Szybciej się starzejemy.
Czytaj całość »
Dodano: 12-01-2024 w kategorii: - autor: Martyna Ubych
Kolagen liofilizowany to kolagen poddany procesowi liofilizacji - suszenia sublimacyjnego (suszenia mrozem). Jest to metoda konserwacji kolagenu w suplementach diety pozwalająca na przechowywanie tego białka przy zachowaniu jego właściwości biologicznych i strukturalnych. Kolagen liofilizowany czy kolagen hydrolizowany? Sprawdź, który jest lepszy.
Czytaj całość »
Dodano: 24-12-2023 w kategorii: - autor: Martyna Ubych
Kiedy mówimy o kolagenie w kontekście suplementów diety, napotykamy termin „daltony” - jednostkę masy molekularnej, która odgrywa istotną rolę w określaniu efektywności suplementów kolagenowych. Dowiedz się czym są daltony i dlaczego mają duże znaczenie przy wyborze dobrego suplementu z kolagenem.
Czytaj całość »