Dodano: 22-04-2025 w kategorii: - autor: Zuzanna Kulesza-Banasiak
Magnez najlepiej dawkować w kilku porcjach w ciągu dnia. Polecamy Ci brać ok. 200 mg magnezu dziennie. Jeśli masz taką możliwość, podziel tę dawkę na 2-3 porcje. Bierz magnez do posiłku, np. rano do śniadania, po południu do obiadu i wieczorem do kolacji.
Czytaj całość »
Dodano: 28-03-2025 w kategorii: - autor: Zuzanna Kulesza-Banasiak
Wybraliśmy TOP 4 colostrum dla dorosłych: Siara Bydlęca + BioPerine® od Body Empire, colostrum w proszku Bene Vobis, kapsułki Aliness Colostrum kozie i Primabiotic Colostrum bananowe. Te suplementy diety mają najlepsze składy, zawierają dużą porcję dzienną colostrum, w tym przeciwciał IgG. Nasz nr 1 to również prawdziwy zwycięzca pod kątem opłacalności – w cenie 79 zł zapewnia aż 45 dni suplementacji.
Czytaj całość »
Dodano: 27-03-2025 w kategorii: - autor: Zuzanna Kulesza-Banasiak
Wybraliśmy TOP 4 colostrum dla dzieci: Colostrum liofilizowane z laktoferyną Bene Vobis, Primabiotic Colostrum bananowe w proszku, Natu.Care Premium Colostrum i MyBest Colostrum w proszku. Te suplementy bazują na bezpiecznych składnikach, które pomagają wspierać odporność całej rodziny. W porcji dziecięcej zawierają 500 mg colostrum bovinum, w tym od 150 do 200 mg przeciwciał IgG.
Czytaj całość »
Dodano: 24-03-2025 w kategorii: - autor: Zuzanna Kulesza-Banasiak
Colostrum, znane również jako siara lub młodziwo, to pierwszy, niezwykle wartościowy pokarm nowo narodzonych ssaków. Jako że colostrum nie tylko ma właściwości odżywcze, ale również pomaga wzmacniać odporność, wykorzystuje się je w suplementach diety dla dzieci i dorosłych. Zawarte w colostrum immunoglobuliny, laktoferyna i inne substancje immunoaktywne wykazują działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwpasożytnicze, przeciwgrzybicze i antynowotworowe.
Czytaj całość »
Dodano: 09-04-2025 w kategorii: - autor: Zuzanna Kulesza-Banasiak
Według naszych ekspertów najlepszy kolagen dla sportowców to Ysto Collagen Your Skin bazujący na 2 rodzajach peptydów kolagenowych. Ma bogaty skład i atrakcyjną formę spożycia. Jego wybór mogą rozważyć m.in. biegacze, osoby trenujące siłowo, uprawiający sporty walki, tenisiści i sportowcy po kontuzjach.
Czytaj całość »
Dodano: 19-02-2025 w kategorii: - autor: Zuzanna Kulesza-Banasiak
Spośród wszystkich ocenianych przez nas kolagenów do picia wyselekcjonowaliśmy 21 suplementów diety, które zawierają 5000 mg kolagenu w jednej porcji. Poniżej znajdziesz dwa odrębne rankingi: kolagenów 5000 mg na urodę i kolagenów 5000 mg na stawy. Sprawdź, który suplement diety ma najlepszy skład.
Czytaj całość »
Dodano: 14-02-2025 w kategorii: - autor: Zuzanna Kulesza-Banasiak
Spośród wszystkich ocenianych przez nas kolagenów do picia wyselekcjonowaliśmy 18 suplementów diety, które zawierają 10000 mg kolagenu w jednej porcji. Poniżej znajdziesz dwa odrębne rankingi: kolagenów 10000 mg na urodę i kolagenów 10000 mg na stawy. Przedstawiamy w nich najważniejsze informacje i nasze opinie o produktach.
Czytaj całość »
Dodano: 05-02-2025 w kategorii: - autor: Zuzanna Kulesza-Banasiak
Na podstawie wyników aktualnych badań nie polecamy stosowania żelatyny na stawy. W naszej opinii nieco lepiej prezentują się hydrolizaty żelatyny, ponieważ mają podobny mechanizm działania co hydrolizaty kolagenu. Aktualnie nie mamy jednak podstaw naukowych, by uważać suplementację hydrolizatów żelatyny za skuteczną dla poprawy kondycji stawów.
Czytaj całość »
Dodano: 11-12-2024 w kategorii: - autor: Zuzanna Kulesza-Banasiak
Nadchodzące lata w branży suplementacyjnej mogą upłynąć pod znakiem ESM, czyli kolagenu z membrany jajka. W świecie nauki pojawia się coraz więcej publikacji na temat tego surowca, a ich wyniki prezentują się naprawdę obiecująco. Przyjrzeliśmy się właściwościom membrany jajka i sprawdziliśmy, jak działa w roli suplementu diety. Wnioski przedstawiamy poniżej.
Czytaj całość »
Dodano: 29-11-2024 w kategorii: - autor: Zuzanna Kulesza-Banasiak
Wedle badań naukowych suplementacja kolagenu może poprawić kondycję nie tylko Twojej skóry i włosów, ale również paznokci. Jeśli chcesz zapewnić paznokciom bardziej estetyczny wygląd, a także większą odporność na uszkodzenia, sprawdź nasz ranking kolagenu na paznokcie.
Czytaj całość »
Dodano: 20-11-2024 w kategorii: - autor: Zuzanna Kulesza-Banasiak
Kolagen odgrywa ważną rolę we wzroście i kondycji włosów. Wspiera zdrowie skóry głowy, wzmacnia mieszki włosowe i uczestniczy w produkcji keratyny – podstawowego budulca włosów. Rozważ kolagen na włosy w formie suplementu i żelu kolagenowego do stosowania zewnętrznego. Polecamy zwłaszcza kolagen do picia Collagen Your Skin.
Czytaj całość »
Dodano: 13-11-2024 w kategorii: - autor: Zuzanna Kulesza-Banasiak
Kolagen i kwasy omega-3 to duet, którego suplementacja może przyczynić się do poprawy kondycji skóry i stawów. Wynika to z ich dopełniających się właściwości: kwasy omega-3 mają udowodnione działanie przeciwzapalne, z kolei kolagen stanowi podstawowy budulec tkanki łącznej w organizmie.
Czytaj całość »
Dodano: 31-10-2024 w kategorii: - autor: Zuzanna Kulesza-Banasiak
Najlepszy kolagen na rozstępy to suplement diety (kolagen do picia) i żel kolagenowy do zewnętrznego stosowania na skórę. Jeśli chcesz przeciwdziałać rozstępom lub wspierać ich gojenie, polecamy Ci markowy hydrolizat, np. Collagen Your Skin polskiej marki Ysto. Najlepszy kolagen do ciała to z kolei naturalny, bezzapachowy żel, np. Collife Collagen Black.
Czytaj całość »
Dodano: 29-04-2025 w kategorii: - autor: Zuzanna Kulesza-Banasiak
Stosowanie kolagenu to jeden z najskuteczniejszych sposobów na zmniejszenie widoczności świeżych blizn, np. po cc. Suplementuj kolagen do picia i stosuj kolagen na blizny, by uzyskać najlepsze efekty. Wyraźnie poprawisz poziom nawilżenia i elastyczności skóry, a także wesprzesz jej naturalne procesy regeneracyjne. Właściwości te potwierdzają również badania.
Czytaj całość »
Dodano: 28-08-2024 w kategorii: - autor: Zuzanna Kulesza-Banasiak
Zbyt duże dawki suplementów witaminy D mogą doprowadzić do nadmiarowego stężenia jej metabolitów w organizmie. Poziom witaminy D3 powyżej 100 ng/ml uznaje się je za potencjalnie toksyczny, co wymaga przerwania suplementacji, a powyżej 200 ng/ml konieczne jest także leczenie. Najczęstsze objawy nadmiaru witaminy D to dolegliwości żołądkowo-jelitowe, częstomocz, zaburzenia rytmu serca i zmiany skórne.
Czytaj całość »
Dodano: 31-07-2024 w kategorii: - autor: Zuzanna Kulesza-Banasiak
Białko roślinne stanowi wartościowy składnik odżywczy, który wspomaga budowę mięśni i regenerację organizmu po wysiłku. Ponadto przyczynia się do utrzymywania prawidłowej masy ciała, wspiera pracę układu odpornościowego i może obniżać ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych. Weganie potrzebują więcej białka niż osoby jedzące mięso. Z tego względu mogą oni rozważyć wybór wegańskich odżywek białkowych.
Czytaj całość »
Dodano: 31-07-2024 w kategorii: - autor: Zuzanna Kulesza-Banasiak
Białko, zwykle kojarzone z mięsem, może być równie skutecznie dostarczane przez rośliny. Szczególnie dużo zawierają go nasiona roślin strączkowych, orzechy, nasiona, pestki oraz zboża. Dbając o ich spożycie w diecie wegańskiej, możesz zbudować większą masę mięśniową. Poza białkiem rośliny dostarczą Twojemu organizmowi także węglowodany złożone, błonnik pokarmowy, ważne dla zdrowia witaminy i pierwiastki.
Czytaj całość »
Dodano: 25-07-2024 w kategorii: - autor: Zuzanna Kulesza-Banasiak
Kwasy tłuszczowe omega-3, -6 i -9 często wymienia się razem, jednak różnią się one budową, właściwościami oraz występowaniem w żywności. Współczesna dieta człowieka zawiera zbyt mało źródeł omega-3, dlatego zwykle to je warto suplementować. Kwasy omega-6 i omega-9 są znacznie łatwiejsze do dostarczenia w ramach standardowego jadłospisu i większość z nas je ich zbyt dużo.
Czytaj całość »
Dodano: 25-07-2024 w kategorii: - autor: Zuzanna Kulesza-Banasiak
Kwasy omega-3 (ALA, EPA i DHA) mają stosunkowo mało źródeł pokarmowych. Główne źródło kwasów EPA i DHA stanowią algi i tłuste ryby morskie. Z kolei kwas ALA zawierają niektóre orzechy, nasiona oraz oleje roślinne. W tym artykule znajdziesz źródła omega-3 i dokładną zawartość ALA, EPA i DHA w poszczególnych produktach spożywczych.
Czytaj całość »
Dodano: 24-07-2024 w kategorii: - autor: Zuzanna Kulesza-Banasiak
W Polsce najczęściej spotykane dawkowanie witaminy D dla osoby dorosłej to 800-2000 IU na dobę. Specjaliści zalecają jednak dokładniejsze dopasowywanie dawek witaminy D3 do wyników badań, wieku, płci i masy ciała. Wyższe zapotrzebowanie mogą mieć m.in. osoby starsze, z nadwagą lub chorujące przewlekle.
Czytaj całość »
Dodano: 24-07-2024 w kategorii: - autor: Zuzanna Kulesza-Banasiak
Kwasy omega-3 to niezbędne dla zdrowia tłuszcze, których organizm nie jest w stanie sam wytwarzać. Mają wiele cennych właściwości, m.in. dla układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Działają przeciwzapalnie i antynowotworowo. Dlatego tak ważne jest, by dbać o spożywanie zawierających je pokarmów oraz rozważyć ewentualną suplementację.
Czytaj całość »
Dodano: 23-07-2024 w kategorii: - autor: Zuzanna Kulesza-Banasiak
W Polsce ponad 90% osób dorosłych ma niedobór witaminy D i na co dzień odczuwa jego skutki. Objawy niedoboru to m.in. przewlekłe zmęczenie i obniżony nastrój. Długotrwałe skutki tego stanu mogą obejmować choroby przewlekłe, takie jak cukrzyca i otyłość. Na szczęście są sposoby, by skutecznie przeciwdziałać niedoborowi witaminy D w organizmie.
Czytaj całość »
Dodano: 23-07-2024 w kategorii: - autor: Zuzanna Kulesza-Banasiak
Witamina D to niezbędny związek dla zdrowia, który ma wpływ na wiele procesów w organizmie. Jej właściwości obejmują m.in. regulację gospodarki wapniowo-fosforanowej i układu nerwowego. Działa także na pracę mięśni i układ odpornościowy, dlatego przyczynia się do dobrego samopoczucia.
Czytaj całość »
Dodano: 07-04-2025 w kategorii: - autor: Zuzanna Kulesza-Banasiak
Kwasy omega-3 to niezbędne dla zdrowia tłuszcze. Zapotrzebowanie na kwasy ALA, EPA i DHA różni się w zależności od wieku, płci i stanu zdrowia. Dawkowanie omega-3 wynosi od 250 mg do nawet 2-4 g na dzień. Poniżej proponujemy suplementy diety o wysokiej zawartości omega-3.
Czytaj całość »
Dodano: 15-07-2024 w kategorii: - autor: Zuzanna Kulesza-Banasiak
Witanolidy uznaje się za najcenniejsze związki chemiczne, jakie zawiera ashwagandha – popularny w ostatnich latach adaptogen. Korzystne dla zdrowia właściwości ashwagandhy wynikają w głównej mierze z zawartości witanolidów. Związki te przyczyniają się do zwiększenia odporności organizmu na stres, ułatwiając mu zachowanie homeostazy w niesprzyjających warunkach.
Czytaj całość »
Dodano: 12-07-2024 w kategorii: - autor: Zuzanna Kulesza-Banasiak
Żeby sprostać dziennemu zapotrzebowaniu organizmu na witaminę D, najlepiej łączyć jej dwa naturalne źródła. Pierwsze to właściwa ekspozycja skóry na promieniowanie słoneczne. Drugie dotyczy spożywania pokarmów zawierających cholekalcyferol (witaminę D3).
Czytaj całość »
Dodano: 11-07-2024 w kategorii: - autor: Zuzanna Kulesza-Banasiak
Działanie ashwagandhy potwierdzają liczne badania naukowe. Jednak odnotowane w nich rezultaty stanowią efekt stosowania ekstraktów o konkretnych stężeniach. W tym artykule znajdziesz więc odpowiedzi na to, jakie dawki ashwagandhy i zawartych w niej witanolidów dobiera się pod kątem różnych celów suplementacji.
Czytaj całość »
Dodano: 11-07-2024 w kategorii: - autor: Zuzanna Kulesza-Banasiak
Ashwagandha to roślina rosnąca w suchych, subtropikalnych regionach południowo-wschodniej Azji i Afryki. Krzew występuje także w niektórych krajach śródziemnomorskich, w Przylądku Dobrej Nadziei i Australii. Słynie z licznych właściwości korzystnych dla zdrowia. Dowiedz się, co daje jej suplementacja i jakie efekty stosowania ashwagandhy potwierdzają badania naukowe.
Czytaj całość »
Dodano: 07-07-2024 w kategorii: - autor: Magdalena Borowiak
Dawki ashwagandhy z badań klinicznych różnią się od zalecanych przez producentów suplementów dziennych porcji. Sprawdź, z czego wynika ta rozbieżność.
Czytaj całość »
Dodano: 06-06-2024 w kategorii: - autor: Zuzanna Kulesza-Banasiak
Połącznie witaminy C i aminokwasu zawartego w kolagenie, L-lizyny, w świetle najnowszych badań naukowych wzmacnia efekty suplementacji obu substancji. Lizyna może zwiększać właściwości antyoksydacyjne witaminy C, a witamina C sprawia, że synteza kolagenu jest efektywniejsza.
Czytaj całość »
Dodano: 20-05-2024 w kategorii: - autor: Zuzanna Kulesza-Banasiak
Brak enzymu oksydazy L-gulono-γ-laktonowej u człowieka powoduje, że samodzielna synteza witaminy C jest nie możliwa. Konieczne jest dostarczanie jej z pokarmem. Jej przyswajalność jest stosunkowo wysoka, maleje jednak wraz ze wzrostem dawki - przy dawce 1250 mg wchłania się już tylko 33% witaminy C.
Czytaj całość »
Dodano: 15-04-2025 w kategorii: - autor: Zuzanna Kulesza-Banasiak
Magnez bierze udział w ponad 300 reakcjach enzymatycznych w organizmie, dlatego pomaga na mięśnie, układ nerwowy, serce i kości. Szerokie właściwości magnezu obejmują m.in. udział w procesie produkowania energii, wsparcie metabolizmu węglowodanów, białek oraz lipidów, a także wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci.
Czytaj całość »
Dodano: 14-05-2024 w kategorii: - autor: Zuzanna Kulesza-Banasiak
Retinol to silny składnik aktywny, który przy odpowiednim stosowaniu może zrewolucjonizować pielęgnację Twojej skóry. Pozwala pozbyć się niedoskonałości i w znacznym stopniu spowalnia powstawanie zmarszczek. W ostatnich latach pojawiło się wiele kosmetyków z retinolem do użytku domowego. Zanim zaaplikujesz je na swoją skórę, dowiedz się, jak prawidłowo je stosować – by nie zrobić sobie krzywdy.
Czytaj całość »
Dodano: 15-04-2024 w kategorii: - autor: Martyna Ubych
Czy kwas hialuronowy odmładza skórę? Oto kompendium możliwych zastosowań kwasu hialuronowego na twarz. Kosmetyk z kwasem hialuronowym na twarz, suplementacja, a może zabieg medycyny estetycznej? Sprawdź, co naprawdę działa i dlaczego.
Czytaj całość »
Dodano: 15-04-2024 w kategorii: - autor: Magdalena Borowiak
Krzem jest jednym z najważniejszych pierwiastków występujących w skorupie ziemskiej, a jego rola w technologii jest nieoceniona. Jednak krzem odgrywa także znaczącą rolę w biologii ludzkiej, choć przez długi czas była ona niezgłębiona dokładnie. Dzisiaj wiemy o krzemie znacznie więcej.
Czytaj całość »
Dodano: 15-04-2024 w kategorii: - autor: Martyna Ubych
Obie substancje odgrywają kluczowe role w utrzymaniu i poprawie urody, ale to ich synergia wzbudza szczególne zainteresowanie naukowców i konsumentów. Przyjrzymy się, w jaki sposób te dwa składniki współpracują, by zapewnić efekty odmładzające skórę i dodające blasku włosom i paznokciom.
Czytaj całość »
Dodano: 26-02-2024 w kategorii: - autor: Zuzanna Kulesza-Banasiak
O białkach wegańskich mówi się, że są gorsze od popularnych białek z serwatki. Wskazuje się na braki w ich składzie niektórych ważnych aminokwasów oraz na gorszą przyswajalność. Czy tak jest w rzeczywistości? Zajrzeliśmy do badań naukowych, aby porównać białko serwatkowe z białkiem z soi, grochu, ryży i konopi!
Czytaj całość »
Dodano: 25-08-2024 w kategorii: - autor: Martyna Ubych
Stworzyliśmy listę 32 efektów działania kolagenu do picia potwierdzonych badaniami naukowymi. W naszej bazie badań nad kolagenem mamy już 250 prac naukowych, które dokładnie przeanalizowaliśmy. Stale aktualizujemy nasz ranking kolagenów do picia w oparciu o wyniki tych badań. Sprawdź, co daje picie kolagenu.
Czytaj całość »
Dodano: 27-02-2024 w kategorii: - autor: Paulina Kot
Krem do twarzy z filtrem SPF to nie tylko kosmetyk, ale również kluczowy element codziennej pielęgnacji skóry, który zapewnia ochronę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. W artykule wyjaśniamy, jak stosować krem z filtrem, aby był skuteczny.
Czytaj całość »
Dodano: 02-02-2024 w kategorii: - autor: Magdalena Borowiak
Fotostarzenie się skóry to proces przedwczesnego starzenia się skóry narażonej głównie na promieniowanie UV bez odpowiedniej ochrony. W artykule opisujemy jakie zmiany w skórze powoduje promieniowanie UV oraz jak chronić skórę przed fotostarzeniem.
Czytaj całość »