Kupuję Razem: 0,00 zł

Kolagen z membrany jajka (ESM) – hit czy kit? Przeanalizowaliśmy aktualne badania

0
Kolagen z membrany jajka (ESM) – hit czy kit? Przeanalizowaliśmy aktualne badania

Nadchodzące lata w branży suplementacyjnej mogą upłynąć pod znakiem ESM, czyli kolagenu z membrany jajka. W świecie nauki pojawia się coraz więcej publikacji na temat tego surowca, a ich wyniki prezentują się naprawdę obiecująco. Przyjrzeliśmy się właściwościom membrany jajka i sprawdziliśmy, jak działa w roli suplementu diety. Wnioski przedstawiamy poniżej.

Czym wyróżnia się kolagen z membrany jajka na tle innych źródeł kolagenu?

Kolagen z membrany jajka to alternatywa dla kolagenu rybiego, wołowego lub wieprzowego. Mogą sięgać po niego np. osoby niejedzące mięsa, ale spożywające jajka (owowegetarianie). Taki surowiec świetnie wpisuje się również w filozofie zero waste i upcyklingu, umożliwiając spożytkowanie dotychczas marnowanych surowców.

Membrana jajka, w skrócie nazywana również ESM (ang. egg shell membrane), to cienka, złożona, biokompatybilna błona, która oddziela skorupkę od białka jaja. Z pozoru delikatna, tak naprawdę odznacza się mocną i sprężystą strukturą.

Naturalna, niezdenaturowana membrana jaja jest bogatym źródłem substancji odżywczych i bioaktywnych. Zawiera m.in.:

  • kolagen – typu I (budujący skórę, rogówkę, kości, ścięgna i więzadła), kolagenu typu V (występującego w kościach) i kolagen typu X (znajdujący się w chrząstkach),
  • elastynę – redukującą konsekwencje powtarzających się naprężeń tkanek, a więc przeciwdziałającą degradacji chrząstki stawowej,
  • glikozaminoglikany – w tym siarczan chondroityny i kwas hialuronowy, które stanowią naturalne składniki mazi stawowej odpowiadającej za redukcję tarcia,
  • agrekan – proteoglikan, czyli związek budujący substancję międzykomórkową, który występuje w chrząstce stawowej, tworząc wiązania kowalencyjne z glikozaminoglikanami,
  • czynniki wzrostu – zaangażowane w procesy regeneracji tkanek poprzez stymulowanie procesu proliferacji (namnażania się) komórek.

Rozbite jajko ze świeżą membraną

Obiecujące wyniki badań nad membraną jajka

Badania nad właściwościami i zastosowaniem membrany jajka w suplementacji są prowadzone od ponad dekady. Obejmują szczególnie wpływ suplementacji ESM na chorobę zwyrodnieniową stawów. Naukowcy wskazują, że spożywanie kolagenu z membrany jajka może stanowić bezpieczniejszą alternatywę dla długotrwałego stosowania niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ).

Przegląd najciekawszych badań nad ESM

  • Jedna z pierwszych publikacji naukowych (z 2009 roku) dotyczy surowca Natural Eggshell Membrane (NEM®). Prezentuje ona wyniki dwóch jednoośrodkowych, otwartych badań klinicznych na ludziach. Prowadzono je w celu oceny bezpieczeństwa i działania suplementacji NEM® na ból i sztywność stawów, które wynikały z chorób zwyrodnieniowych. Uczestnicy badań przez 4 tygodnie suplementowali 500 mg NEM® dziennie. Po 7 i 30 dniach ocenie poddawano zmiany w zakresie ogólnego bólu, zakresu ruchu i bólu powiązanego z ruchem. Znaczące efekty suplementacji odnotowano już po 7 dniach: wzrost zakresu ruchu o 27,8%. Po 30 dniach ból ogólny u uczestników zmalał o 72,5% [1].
  • Badanie opublikowane w 2024 roku oceniało wyniki suplementacji preparatu Ovomet® (sproszkowanego, naturalnego ESM), a konkretnie jego wpływ na chorobę zwyrodnieniową stawów i towarzyszące jej dolegliwości bólowe. Badanie prowadzono na myszach i szczurach, u których wywołano stan zapalny stawu kolanowego. Podawanie gryzoniom ESM poskutkowało znaczącym zahamowaniem ekspresji mRNA cytokin prozapalnych, a także mediatorów stanu zapalnego w chrząstce. Dodatkowo Ovomet® osłabił indukcję ekspresji białek dla enzymów degradujących chrząstkę stawową [2].
  • Badanie przeprowadzone w 2016 roku również oceniało skuteczności dziennego spożycia 300 mg Ovomet®. Tym razem preparat suplementowało 20 starszych osób ze zdiagnozowaną chorobą zwyrodnieniową stawów. Po 50 dniach suplementacji stwierdzono znaczną poprawę ogólnego stanu stawów o 35%. Wykazano również stopniową, statystycznie istotną redukcję natężenia bólu i sztywności stawów (o prawie 60%). Pod koniec badania u większości uczestników nastąpiła poprawa w zakresie poziomu bólu i funkcjonalności stawów (odpowiednio o 20% lub więcej) [3].
  • W 2018 roku dokonano krótkoterminowej oceny skuteczności suplementacji Ovomet® (300 mg dziennie przez 30 dni). Badanie miało próbę kontrolną placebo. Stosowano w nim kwestionariusz WOMAC do oceny bólu stawów. Wyniki wskazały na stopniowe, znaczące zmniejszenie bólu i dysfunkcji stawów już od 3. dnia suplementacji [4].

Kobieta cieszy się sprawnymi stawami dzięki suplementacji kolagenu

  • Kolejny surowiec kolagenowy na bazie membrany jajka (Eggbrane®) przetestowano w dużym, randomizowanym, podwójnie ślepym badaniu kontrolowanym placebo. W 2016 roku wzięło w nim udział 150 osób w wieku 40-75 lat cierpiących na chorobę zwyrodnieniową stawów. Przez 12 tygodni suplementowali 300 mg Eggbrane® lub placebo. Wyniki wskazują na to, że u osób suplementujących Eggbrane® złagodzono odczuwany poziom bólu stawów już po 1. tygodniu [5].
  • W 2020 roku opublikowano wyniki badania dotyczącego oceny efektów suplementacji surowca BiovaBIO® (rozpuszczalnej w wodzie membrany jajka) na kondycję skóry i włosów. Przeprowadzono randomizowane, podwójnie ślepe badanie kontrolowane placebo, w którym wzięło udział 88 osób. Podzielono je losowo na grupy przez 12 tygodni suplementujące BiovaBIO® (450 mg) lub placebo. Po 4 tygodniach suplementacji odnotowano znaczną redukcję kurzych łapek, a po 8 tygodniach poprawę kolorytu skóry i wzrostu włosów [6].
  • W latach 2018-2019 prowadzono badanie nad kolagenem z membrany jajka ESM®. Wzięło w nim udział 80 osób powyżej 18. roku życia, które podzielono na 3 grupy. Jedna suplementowała 500 mg ESM® dziennie, druga 300 mg ESM®, a trzecia otrzymywała placebo. Czas suplementacji trwał 8 tygodni. Po tym czasie u uczestników badania oceniano dolegliwości bólowe stawu kolanowego, zdolność funkcjonalną kolan, siłę mięśni czworogłowych ud oraz jakość snu. Co ciekawe, wszystkie grupy wykazały istotne zmniejszenie odczuwania bólu, jednak maksymalne wartości uzyskano w grupie suplementującej 500 mg ESM® dziennie [7].

Kolagen ze świeżej membrany jajka może być najlepszy

Ze względu na swój bogaty skład molekularny błona skorupki jaja w wielu badaniach wykazała obiecujący potencjał terapeutyczny regeneracji tkanek. Dziś naukowcy wskazują jednak na to, że świeżość ESM w momencie ekstrakcji i przetwarzania ma kluczowe znaczenie dla właściwości tego surowca. Również ze względu na charakterystykę, standaryzację i metody obróbki składniki zawartość bioaktywnych składników membrany jajka może znacznie się różnić.

Jedno z najnowszych badań dotyczy surowca MKARE® ze świeżej membrany jajka. Skuteczność suplementacji oceniono w randomizowanym, podwójnie ślepym, kontrolowanym placebo badaniu. Przez 60 dni uczestnicy w wieku 40-66 lat z problemami kostno-stawowymi (bólem, sztywnością, ograniczeniami funkcjonalnymi) spożywali dziennie 300 mg MKARE®, ESM-RT (surowca z membrany jajka przechowywanej temperaturze pokojowej przez 13 dni) lub placebo.

Błona oddzielająca skorupkę od jajka to bogate źródło składników kolagenu i elastyny

Uczestnicy badania odpowiadali na pytania z kwestionariusza WOMAC do oceny bólu. Po 60 dniach wykazano wyraźny spadek poziomu bólu u osób suplementujących MKARE® i ESM-RT, choć w przypadku markowego surowca ze świeżej membrany jajka średnia poprawa była wyższa (51,15% względem 32,61%) [8].

Potwierdzone naukowo właściwości kolagenu z membrany jajka – podsumowanie

Na podstawie wyżej wymienionych badań i ich rezultatów, wiemy, że suplementacja kolagenu z membrany jajka może działać przede wszystkim na:

  • stawy – redukując dolegliwości bólowe, poprawiając mobilność i ograniczając dalszy proces degradacji chrząstki,
  • skórę – ograniczając występowanie wizualnych oznak starzenia (np. zmarszczek), a także poprawiając koloryt skóry,
  • włosy – przyspieszając ich wzrost i przyczyniając się do ich grubszej struktury oraz większej odporności na uszkodzenia mechaniczne.

Dzięki badaniom wiemy również, że dziennie porcje kolagenu z membrany jajka są wystarczająco małe (300-500 mg), by zmieścić się w kapsułkach. To ciekawa alternatywa dla osób, które nie przepadają za kolagenem do picia.

Nadal mało wiemy o stosowanych metodach obróbki ESM. Większość producentów pisze o sproszkowanych, naturalnych surowcach (m.in. Ovomet®). Niektórzy wspominają, że są to hydrolizaty (np. BiovaBio™). Żadna marka nie podaje jednak informacji o masie cząsteczkowej i zweryfikowanej wchłanialności takich surowców.

Membrana jajka vs inne źródła kolagenu

Aktualnie najwięcej badań naukowych dotyczy hydrolizatu kolagenu i niedenaturowanego kolagenu typu II. Przegląd literatury wskazuje, że te formy kolagenu są szeroko badane pod kątem wsparcia kondycji stawów, skóry oraz ogólnej struktury tkanki łącznej.

Najpopularniejsze źródła kolagenu, których właściwości oceniano w badaniach naukowych, to zdecydowanie:

  • kolagen wołowy (ze ścięgien i kości bydła) – to tani i łatwo dostępny surowiec kolagenowy, który stosuje się w chirurgii plastycznej jako biomateriał do regeneracji tkanek,
  • kolagen wieprzowy (ze skóry) – w formie hydrolizowanej charakteryzuje się szczególnie niską masą cząsteczkową, ma duże powinowactwo do ludzkiego kolagenu, przez co jest wykorzystywany w biomedycynie,
  • kolagen morski (ze skóry, łusek oraz wnętrzności ryb) – charakteryzuje się wysoką bioaktywnością i rzadszym usieciowieniem, przypisuje mu się szczególnie korzystny wpływ na skórę,
  • i kolagen drobiowy (zwłaszcza z kurzych łapek) – stanowi dobre źródło kolagenu II, hamuje enzym konwertujący angiotensynę (ACE), co może przyczyniać się do redukcji nadciśnienia.

W porównaniu z innymi źródłami kolagenu membrana jajka wyróżnia się przede wszystkim:

  • zawartością dodatkowych białek i glikozaminoglikanów, które wspomagają produkcję kolagenu i regenerację macierzy pozakomórkowej w organizmie,
  • potwierdzonymi właściwościami przeciwzapalnymi i regeneracyjnymi,
  • zweryfikowanym działaniem w szczególności na stawy, za to nie odnotowano wpływu jej suplementacji m.in. na kondycję paznokci, cellulit czy rozstępy,
  • brakiem informacji o masie cząsteczkowej i biodostępności kolagenu,
  • znacznie młodszymi badaniami, które są prowadzone od nieco ponad dekady.

Kolagen w proszku z membrany jajka mieści się w kapsułkach

Kolagen z membrany jajka – surowce dostępne na rynku

Kolagen z membrany jajka może prezentować różną jakość. Dlatego jak w przypadku każdego surowca kolagenowego, zalecamy wybór markowych składników, których działanie potwierdzają badania naukowe.

  • Ovomet® – to jeden z najlepiej przebadanych surowców na rynku, występuje w suplemencie diety HSN (196,55 zł za 120 kapsułek), którego skład dodatkowo wzbogaca witamina C (80 mg w 1 porcji),
  • Eggbrane® – zawiera go produkt Organic Pharma Kolagen Beauty Anti-Age (89,31 zł za 60 kapsułek), który ma w składzie również kwas hialuronowy i witaminy: C, D i E,
  • NEM® – bazują na nim m.in. suplementy diety Scitec Nutrition NEM FORTE (68,23 zł za 36 kapsułek), Now Foods Egshell Membrane (127,42 zł za 60 kapsułek), Swanson Ultra 100% Natural Egsshell Membrane (89 zł za 30 kapsułek), Forever Move™ (349 zł za 90 kapsułek),
  • MKARE® – surowiec na bazie świeżej membrany jajka, jest w składzie suplementów diety o tej samej nazwie, które aktualnie nie są w sprzedaży,
  • BiovaBIO® – stosowany w suplemencie Hush & Hush Collagen+ (410 zł za 30 porcji), który zawiera również organiczną siarkę OptiMSM™.

Kolagen z membrany jajka stosuje się również w kosmetykach, np. Ovi. To m.in. rewitalizujący krem, odmładzające serum czy hydrofilowy olejek do demakijażu. Warto jednak mieć na uwadze, że ta marka nie informuje o tym, by korzystała z surowców przebadanych naukowo.

Jak długo stosować kolagen z membrany jajka?

W przypadku większości suplementów diety na bazie NEM zalecenia spożycia dotyczą jedynie dziennej porcji i zależą od konkretnego surowca. Mało który producent informuje o zalecanym czasie suplementacji.

Dostępne wyniki badań potwierdzają jednak znacznie szybsze efekty spożywania NEM od innych źródeł kolagenu. Wiele z nich potwierdza rezultaty już po 3-7 dniach stosowania.

Kolagen z membrany jajka – hit czy kit? Podsumowanie

Kolagen z membrany jajka (ESM) to obiecujący składnik suplementów diety, który zyskuje coraz większą popularność. Badania naukowe wskazują, że regularne spożywanie ESM w stosunkowo niskich porcjach (300-500 mg) łagodzi dolegliwości związane z chorobą zwyrodnieniową stawów. Są również badania, których wyniki potwierdzają, że suplementacja kolagenem z membrany jajka może korzystnie wpływać na kondycję skóry i włosów.

Na dany moment ESM to wciąż niszowy surowiec na polskim rynku suplementów diety. Do wyboru pozostaje stosunkowo mało produktów z kolagenem z membrany jajka i mają one dość wysokie ceny.

Ten artykuł ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastępuje porady medycznej. Zanim wprowadzisz jakiekolwiek zmiany pod kątem swojego zdrowia, skonsultuj się z lekarzem.

Źródła
 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium