
Czy musimy spożywać kolagen w jedzeniu, by zachować zdrowie, ruchomość stawów i piękną skórę? Niekoniecznie. Spożywanie produktów bogatych w kolagen sprzyja jego tworzeniu, ale ważniejsze jest dostarczanie witamin i minerałów, które są potrzebne do jego syntezy. Sprawdź co jeść poza kurzymi łapkami, by zapewnić sobie kolagen.
Czy przyswajamy kolagen z jedzenia?
Przyswajamy czy nie przyswajamy? Oto jest pytanie! W internetowych źródłach znajdziemy na ten temat sprzeczne opinie. Badania naukowe potwierdzają: tak, przyswajamy kolagen z pożywienia. Ze sproszkowanej, konsumowanej żelatyny nasz organizm może przyswoić ok. 3-4% kolagenu. Nieco więcej, do ok. 8-10% możemy dostarczyć do ustroju z podrobów, golonek, gotowanych chrząstek i innych fragmentów skóry i tkanek zwierzęcych, w których dominują proteiny kolagenowe. Aby zaobserwować różnicę, należy włączyć takie produkty do diety i spożywać je regularnie, w dużych porcjach.
Nasz organizm może dodatkowo sam odbudowywać aminokwasy, a produkcję nowych włókien kolagenowych pobudzimy za pomocą odpowiedniej diety – więcej na temat produktów wspierających budowę kolagenu dowiesz się niżej.
Dużo więcej kolagenu organizm przyswaja z białka rozszczepionego do postaci wolnych aminokwasów, jakie znajdziemy w suplementach z kolagenem. W naszym serwisie znajdują się dwa rankingi z suplementami z kolagenem z podziałem na cel suplementacji - kolagen na stawy i kolagen do picia na urodę.
ZOBACZ REKOMENDOWANE SUPLEMENTY Z KOLAGENEM
Chrząstki, skóry, galaty, mięsa – źródło naturalnego kolagenu
Regularne spożywanie produktów odzwierzęcych zawierających kolagen wspomaga odbudowę słabych tkanek nie tylko w układzie ruchowym, ale także w skórze sprawiając, że staje się bardziej elastyczna i gładka.
Jakie produkty zawierają najwięcej kolagenu?
Są to:
- skórka świńska, jedzona np. w golonce,
- scięgna, chrząstki, żyły,
- parówki z dużą zawartością zmielonej skóry i ścięgien,
- salceson,
- Pasztetowa,
- podroby i pasztety,
- ryby w galarecie,
- jaja.
Pamiętaj – produkty takie jak pasztetowa, pasztety, salceson i parówki nie muszą, a nawet nie powinny zwierać wiele mięsa. Im więcej zmielonych skór, ścięgien, żył i łapek w parówce lub pasztecie, tym więcej kolagenu zawiera.
Unikaj kupowania produktów tego typu w hipermarketach. Pozbawione konserwantów, sporządzane tradycyjnymi metodami mięsne smakołyki znajdziesz na bazarkach, w sklepach ze zdrową żywnością oraz bezpośrednio u ekologicznych producentów.
Kurze nóżki najlepsze na kurze łapki
Regularne picie wywaru z kurzych nóżek zapewni Ci świetnie odżywioną, gładką skórę, sprężyste i błyszczące włosy, mocne kości i wytrzymałe stawy. Badania przeprowadzone na Tajwanie wskazują, że kurze nóżki są zbudowane aż w 9,7% z kolagenu.
Kompozycja aminokwasowa kurzych nóżek to:
- Glicyna (30%),
- Prolina (11,7%),
- Alanina (10-12%).
Kurze nóżki nie są rekordzistami pod względem zawartości kolagenu – więcej znajduje się np. w świńskiej skórce, ale… z powodu wysokiej zawartości proliny, najważniejszego kolagenowego aminokwasu, występowały jako wdzięczny obiekt badań naukowych. Nie miały jednak wiele szczęścia – przykładowo badania dr. Harrego Robertson nad wykorzystaniem tego surowca w regeneracji nerwów, kości, ścięgien, neuronów i leczenia uszkodzeń rdzenia kręgowego… zostały przerwane z powodów sanitarnych.
Przepis na wywar młodości z kolagenem
Jak przygotować wywar młodości, który możesz spożywać co dwa dni w postaci łatwo przyswajalnej, smacznej galaretki?
- Kup na bazarku lub w sklepie ze zdrową żywnością co najmniej 1,5 kg kurzych łapek. Wybierz produkt ekologiczny, jeśli zależy Ci, żeby był zdrowy i pozbawiony antybiotyków.
- Łapki umyj dokładnie i natrzyj solą. Zagotuj wodę. Włóż posolone nóżki kurze do wrzątku na nie więcej niż 3 minuty. Wyjmij i ostudź. Usuń żółte błony i pazury (nie jest to konieczne).
- Zalej obrane nóżki wodą i gotuj ok. 3 godziny na wolnym ogniu, aż mięso zacznie samo odchodzić od kości. Po 3 godzinach usuń z łapek kości, a mięso ponownie rzuć do wywaru.
- Zagotuj łapki, odparowując większość wody. Zbierz nadmiar tłuszczu z powierzchni.
- Przelej gotowy wywar do pojemniczków (np. 100 ml) i wystudź. Wstaw do zamrażalnika.
Co dwa dni jedz porcję, tzn. 100 ml rozmrożonej galaretki własnej produkcji. Dodaj do niej produkty zawierające dużo witaminy C – np. sok z cytryny, z czarnej porzeczki, natkę pietruszki, kiszoną kapustę. Pierwsze rezultaty kuracji zobaczysz już po ok. 14 dniach!
Żelatyna to kolagen
Żelatyna to po prostu kolagen ze skóry, chrząstek i kości zwierzęcych, poddany hydrolizie. Jeżeli sam pomysł spożywania wywaru z kurzych łapek, przegryzanego świńską skórką, wywołuje u Ciebie dreszcze obrzydzenia, możesz regularnie suplementować właśnie żelatynę.
Jak dużo powinniśmy jej jeść? Zalecana dawka to powyżej 30 g żelatyny dziennie – taka porcja zawiera aż 12 g proliny. Rozpuść ją w wodzie z dodatkiem soku z cytryny lub soku z czarnej porzeczki.
A jeśli o żelatynie mowa… to dobrym pomysłem na słodką chwilę jest owocowa galaretka lub żelki. Warto nadmienić, że stężenie proliny jest wyższe w suchej masie niż po rozpuszczeniu żelatynowego produktu w wodzie.
W jakich warzywach i owocach jest kolagen?
Warzywa i owoce nie zawierają kolagenu! Kolagen występuje w produktach odzwierzęcych. Natomiast warzywa i owoce zawierają witaminy A, C i E oraz flawonoidy, które są potrzebne do prawidłowej syntezy kolagenu.
To pytanie może dziwić, ale coraz więcej osób nie je mięsa i takie pytania są kierowane do wyszukiwarki Google.
Czy powinny one martwić się o większe braki kolagenu?
Nie.
U wegan (u wszystkich!) organizm będzie generował kolagen korzystając z białek zawartych w innych źródłach takich jak strączki, orzechy czy zboża. Ważne jest jednak, by dieta w odpowiednie składniki odżywcze.
Co zawiera dieta sprzyjająca syntezie kolagenu?
Należy pamiętać, że kolagen w jedzeniu to nie wszystko. Dostarczanie białek nie wystarcza. I wcale nie trzeba jeść dużo produktów, w którym jest kolagen, by ten dobrze się syntetyzował.
Dla prawidłowego procesu syntezy kolagenu potrzebne są:
- witamina C,
- witamina E,
- cynk,
- miedź,
- krzem,
- selen,
- siarka.
Dodatkowo osoby, które muszą szczególnie dbać o kolagen (np. z chorobami typu borelioza) muszą zadbać o:
- siarczan glukozaminy,
- DHEA,
- kwas alfa liponowy,
- kompleks witamin B,
- witaminę D3 z K2.
Produkty bogate w związki siarki
Siarka jest w naszych organizmach ważnym budulcem kolagenu i kreatyny. Aby organizm mógł tworzyć kolagen bez przeszkód, spożywaj jak najczęściej produkty wysokobiałkowe. Właśnie ona są najlepszym źródłem siarki.
Najwięcej siarki znajdziesz w:
- pełnotłustym mleku i kurzych jajach,
- podrobach i mięsie – czerwonym i białym,
- tłustych rybach,
- cebuli i czosnku,
- selerze, grochu, szparagach, kapuście, kalafiorze, chrzanie, rzodkiewce, rzepie, rzeżusze, karczochach, pomidorach,
- owsie, kukurydzy,
- morelach, awokado, truskawkach, czarnych i czerwonych porzeczkach, figach,
- wysoko mineralizowanej wodzie – np. solance siarczkowo-bromkowej.
Słodko-gorzkie bomby witaminowe
Kolagen potrzebuje witaminy C, aby ulec syntezie. Składnik ten spełnia również istotną rolę w odbudowie włókien kolagenowych, oczyszczeniu organizmu i wzmocnieniu odporności.
Jeżeli chcesz wzmocnić i przyspieszyć efekty kolagenowej kuracji, włącz do diety produkty bogate w witaminę C.
Warzywa i owoce bogate w antyoksydanty działają jak kolagenowy booster. Również witaminy D i B6 biorą aktywny udział w zaplataniu sieci kolagenu. Dostarczysz je jedząc ryby, orzechy laskowe i włoskie, nasiona roślin strączkowych oraz kiełki pszenicy.
Żywieniowy plan na życie
Zdrowe ciało, mocne kości oraz jedwabiście gładka skóra i włosy to efekt naszego trybu życia, przyzwyczajeń a także diety.
Należy pamiętać o kilku prostych zasadach, aby móc cieszyć się młodym wyglądem i dobrym samopoczuciem. Picie wody w ilości 1,5-2 litra dziennie nawilży nasze ciało, posiłki bogate w warzywa, owoce, zdrowe tłuszcze (zawarte w orzechach, kokosach, oliwkach czy awokado) dostarczą nam witamin, koenzym Q10, aminokwasów i antyoksydantów.
Dzięki wprowadzeniu tych składników do naszego menu i wyeliminowaniu słodyczy oraz niezdrowego oleju słonecznikowego nasze ciało odzyska witalność, siłę i młody wygląd, a my poczujemy się dużo lepiej!
Dodatkowo możesz też dostarczyć niezbędne składniki z zewnątrz, wybierając suplementy kolagenowe.
ZOBACZ REKOMENDOWANE SUPLEMENTY Z KOLAGENEM