Kolagen w jedzeniu - W czym jest i czym go pobudzać? 0
Kolagen w jedzeniu – smacznie, regenerująco, zdrowo

Czy musimy spożywać kolagen w jedzeniu, by zachować zdrowie, ruchomość stawów i piękną skórę? Niekoniecznie. Spożywanie produktów bogatych w kolagen sprzyja jego tworzeniu, ale ważniejsze jest dostarczanie witamin i minerałów, które są potrzebne do jego syntezy. Sprawdź co jeść poza kurzymi łapkami, by zapewnić sobie kolagen.

Czy przyswajamy kolagen z jedzenia?

Przyswajamy czy nie przyswajamy? Oto jest pytanie! W internetowych źródłach znajdziemy na ten temat sprzeczne opinie. Badania naukowe potwierdzają: tak, przyswajamy kolagen z pożywienia. Ze sproszkowanej, konsumowanej żelatyny nasz organizm może przyswoić ok. 3-4% kolagenu. Nieco więcej, do ok. 8-10% możemy dostarczyć do ustroju z podrobów, golonek, gotowanych chrząstek i innych fragmentów skóry i tkanek zwierzęcych, w których dominują proteiny kolagenowe. Aby zaobserwować różnicę, należy włączyć takie produkty do diety i spożywać je regularnie, w dużych porcjach.

Nasz organizm może dodatkowo sam odbudowywać aminokwasy, a produkcję nowych włókien kolagenowych pobudzimy za pomocą odpowiedniej diety – więcej na temat produktów wspierających budowę kolagenu dowiesz się niżej.

Dużo więcej kolagenu organizm przyswaja z białka rozszczepionego do postaci wolnych aminokwasów, jakie znajdziemy w suplementach z kolagenem. W naszym serwisie znajdują się dwa rankingi z suplementami z kolagenem z podziałem na cel suplementacji - kolagen na stawy i kolagen do picia na urodę.

ZOBACZ REKOMENDOWANE SUPLEMENTY Z KOLAGENEM

RANKING 24 KOLAGENÓW NA STAWY

RANKING 27 KOLAGENÓW NA URODĘ

 

Chrząstki, skóry, galaty, mięsa – źródło naturalnego kolagenu

Regularne spożywanie produktów odzwierzęcych zawierających kolagen wspomaga odbudowę słabych tkanek nie tylko w układzie ruchowym, ale także w skórze sprawiając, że staje się bardziej elastyczna i gładka.

Źródła naturalnego kolagenu

Jakie produkty zawierają najwięcej kolagenu?

Są to:

  • skórka świńska, jedzona np. w golonce,
  • scięgna, chrząstki, żyły,
  • parówki z dużą zawartością zmielonej skóry i ścięgien,
  • salceson,
  • Pasztetowa,
  • podroby i pasztety,
  • ryby w galarecie,
  • jaja.

Pamiętaj – produkty takie jak pasztetowa, pasztety, salceson i parówki nie muszą, a nawet nie powinny zwierać wiele mięsa. Im więcej zmielonych skór, ścięgien, żył i łapek w parówce lub pasztecie, tym więcej kolagenu zawiera.

Unikaj kupowania produktów tego typu w hipermarketach. Pozbawione konserwantów, sporządzane tradycyjnymi metodami mięsne smakołyki znajdziesz na bazarkach, w sklepach ze zdrową żywnością oraz bezpośrednio u ekologicznych producentów.

Kurze nóżki najlepsze na kurze łapki

Regularne picie wywaru z kurzych nóżek zapewni Ci świetnie odżywioną, gładką skórę, sprężyste i błyszczące włosy, mocne kości i wytrzymałe stawy. Badania przeprowadzone na Tajwanie wskazują, że kurze nóżki są zbudowane aż w  9,7% z kolagenu.

Kompozycja aminokwasowa kurzych nóżek to:

  • Glicyna (30%),
  • Prolina (11,7%),
  • Alanina (10-12%).

kurze nóżki źródłem kolagenu

Kurze nóżki nie są rekordzistami pod względem zawartości kolagenu – więcej znajduje się np. w świńskiej skórce, ale… z powodu wysokiej zawartości proliny, najważniejszego kolagenowego aminokwasu, występowały jako wdzięczny obiekt badań naukowych. Nie miały jednak wiele szczęścia – przykładowo badania dr. Harrego Robertson nad wykorzystaniem tego surowca w regeneracji nerwów, kości, ścięgien, neuronów i leczenia uszkodzeń rdzenia kręgowego… zostały przerwane z powodów sanitarnych.

Przepis na wywar młodości z kolagenem

Jak przygotować wywar młodości, który możesz spożywać co dwa dni w postaci łatwo przyswajalnej, smacznej galaretki?

  1. Kup na bazarku lub w sklepie ze zdrową żywnością co najmniej 1,5 kg kurzych łapek. Wybierz produkt ekologiczny, jeśli zależy Ci, żeby był zdrowy i pozbawiony antybiotyków.
  2. Łapki umyj dokładnie i natrzyj solą. Zagotuj wodę. Włóż posolone nóżki kurze do wrzątku na nie więcej niż 3 minuty. Wyjmij i ostudź. Usuń żółte błony i pazury (nie jest to konieczne).
  3. Zalej obrane nóżki wodą i gotuj ok. 3 godziny na wolnym ogniu, aż mięso zacznie samo odchodzić od kości. Po 3 godzinach usuń z łapek kości, a mięso ponownie rzuć do wywaru.
  4. Zagotuj łapki, odparowując większość wody. Zbierz nadmiar tłuszczu z powierzchni.
  5. Przelej gotowy wywar do pojemniczków (np. 100 ml) i wystudź. Wstaw do zamrażalnika.

Co dwa dni jedz porcję, tzn. 100 ml rozmrożonej galaretki własnej produkcji. Dodaj do niej produkty zawierające dużo witaminy C – np. sok z cytryny, z czarnej porzeczki, natkę pietruszki, kiszoną kapustę. Pierwsze rezultaty kuracji zobaczysz już po ok. 14 dniach!

Żelatyna to kolagen

Żelatyna to po prostu kolagen ze skóry, chrząstek i kości zwierzęcych, poddany hydrolizie. Jeżeli sam pomysł spożywania wywaru z kurzych łapek, przegryzanego świńską skórką, wywołuje u Ciebie dreszcze obrzydzenia, możesz regularnie suplementować właśnie żelatynę.

Jak dużo powinniśmy jej jeść? Zalecana dawka to powyżej 30 g żelatyny dziennie – taka porcja zawiera aż 12 g proliny. Rozpuść ją w wodzie z dodatkiem soku z cytryny lub soku z czarnej porzeczki. 

A jeśli o żelatynie mowa…  to dobrym pomysłem na słodką chwilę jest owocowa galaretka lub żelki. Warto nadmienić, że stężenie proliny jest wyższe w suchej masie niż po rozpuszczeniu żelatynowego produktu w wodzie.

W jakich warzywach i owocach jest kolagen?

Warzywa i owoce nie zawierają kolagenu! Kolagen występuje w produktach odzwierzęcych. Natomiast warzywa i owoce zawierają witaminy A, C i E oraz flawonoidy, które są potrzebne do prawidłowej syntezy kolagenu.

To pytanie może dziwić, ale coraz więcej osób nie je mięsa i takie pytania są kierowane do wyszukiwarki Google.

Czy powinny one martwić się o większe braki kolagenu?

Nie.

U wegan (u wszystkich!) organizm będzie generował kolagen korzystając z białek zawartych w innych źródłach takich jak strączki, orzechy czy zboża. Ważne jest jednak, by dieta w odpowiednie składniki odżywcze.

Co zawiera dieta sprzyjająca syntezie kolagenu?

Należy pamiętać, że kolagen w jedzeniu to nie wszystko. Dostarczanie białek nie wystarcza. I wcale nie trzeba jeść dużo produktów, w którym jest kolagen, by ten dobrze się syntetyzował.

Dla prawidłowego procesu syntezy kolagenu potrzebne są:

  • witamina C,
  • witamina E,
  • cynk,
  • miedź,
  • krzem,
  • selen,
  • siarka.

Dodatkowo osoby, które muszą szczególnie dbać o kolagen (np. z chorobami typu borelioza) muszą zadbać o:

  • siarczan glukozaminy,
  • DHEA,
  • kwas alfa liponowy,
  • kompleks witamin B,
  • witaminę D3 z K2.

Produkty bogate w związki siarki

Siarka jest w naszych organizmach ważnym budulcem kolagenu i kreatyny. Aby organizm mógł tworzyć kolagen bez przeszkód, spożywaj jak najczęściej produkty wysokobiałkowe. Właśnie ona są najlepszym źródłem siarki.

Najwięcej siarki znajdziesz w:

  • pełnotłustym mleku i kurzych jajach,
  • podrobach i mięsie – czerwonym i białym,
  • tłustych rybach,
  • cebuli i czosnku,
  • selerze, grochu, szparagach, kapuście, kalafiorze, chrzanie, rzodkiewce, rzepie, rzeżusze, karczochach, pomidorach,
  • owsie, kukurydzy,
  • morelach, awokado, truskawkach, czarnych i czerwonych porzeczkach, figach,
  • wysoko mineralizowanej wodzie – np. solance siarczkowo-bromkowej.

Słodko-gorzkie bomby witaminowe

Kolagen potrzebuje witaminy C, aby ulec syntezie. Składnik ten spełnia również istotną rolę w odbudowie włókien kolagenowych, oczyszczeniu organizmu i wzmocnieniu odporności.

Jeżeli chcesz wzmocnić i przyspieszyć efekty kolagenowej kuracji, włącz do diety produkty bogate w witaminę C.

kolagen-w-jedzeniu

Warzywa i owoce bogate w antyoksydanty działają jak kolagenowy booster. Również witaminy D i B6 biorą aktywny udział w zaplataniu sieci kolagenu. Dostarczysz je jedząc ryby, orzechy laskowe i włoskie, nasiona roślin strączkowych oraz kiełki pszenicy.

Żywieniowy plan na życie

Zdrowe ciało, mocne kości oraz jedwabiście gładka skóra i włosy to efekt naszego trybu życia, przyzwyczajeń a także diety.

Należy pamiętać o kilku prostych zasadach, aby móc cieszyć się młodym wyglądem i dobrym samopoczuciem. Picie wody w ilości 1,5-2 litra dziennie nawilży nasze ciało, posiłki bogate w warzywa, owoce, zdrowe tłuszcze (zawarte w orzechach, kokosach, oliwkach czy awokado) dostarczą nam witamin, koenzym Q10, aminokwasów i antyoksydantów.

Dzięki wprowadzeniu tych składników do naszego menu i wyeliminowaniu słodyczy oraz niezdrowego oleju słonecznikowego nasze ciało odzyska witalność, siłę i młody wygląd, a my poczujemy się dużo lepiej!

Dodatkowo możesz też dostarczyć niezbędne składniki z zewnątrz, wybierając suplementy kolagenowe.

ZOBACZ REKOMENDOWANE SUPLEMENTY Z KOLAGENEM

RANKING 24 KOLAGENÓW NA STAWY

RANKING 27 KOLAGENÓW NA URODĘ

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl